Virksomheder, der udlejer fast ejendom, kan ikke få godtgjort afgifter af fx elektricitet og vand, som forbruges af lejerne. Dette uanset, om lejerne betaler for forbruget eller ej.
Det er den virksomhed, der forbruger vand og energi, der kan få godtgjort afgiften. Det er derfor lejer, der i givet fald kan få godtgjort afgifter.
Virksomheder, der som led i erhvervsmæssig udlejning af fast ejendom leverer elektricitet, vand og varme, skal mindst én gang årligt udfærdige en specifikation af afgifterne til lejeren, herunder det seneste års forbrug.
Det er herefter forholdene ved lejer, der er afgørende for, om lejer kan få godtgjort afgifter helt eller delvist. Se afsnittet ”Dokumentation til brug for godtgørelse af energiafgifter”, hvor kravene til bl.a. udlejers specifikation til lejer er specificeret nærmere.
Hvis lejeren modtager en faktura på sit el- og vandforbrug direkte fra forsyningsvirksomheden, gælder de almindelige regler for godtgørelse af energiafgifter.
Hvis lejer bliver opkrævet betaling for elektricitet, vand m.v. via huslejen, kan lejer anvende den specifikation af energiforbruget eller afgiftsbeløbene, som udlejer fremsender minimum én gang årligt til at få godtgjort el-, vand- og energiafgifter.
Udlejer kan få godtgjort el- og vandafgift for forbruget på fællesarealer – fx trappeopgange og p-plads – hvor udlejer ikke har udspecificeret afgifterne for lejer. Derudover kan udlejer også få godtgjort elafgift af elektricitet forbrugt til at fremstille kulde eller varme til lejer. Denne godtgørelse vil aldrig kunne tilfalde lejer.
Feriehoteller, feriecentre, hoteller, moteller, idrætshaller, svømmehaller, udstillingshaller, forsamlingshuse og medborgerhuse, som har forbrugt elektricitet og vand i forbindelse med momspligtig udlejning, kan få godtgjort el- og vandafgift efter de almindelige regler i samme omfang, som de har fradrag for moms. Dette uanset, at der er tale om udlejning.
Fra 1. januar 2024 er det muligt for hoteller, campingpladser mv. at få godtgjort afgift af fossile brændsler samt fjernvarme mm. anvendt til rumvarme mm. i hotelværelser og andre værelser og lignende, der udlejes i kortere tidsrum.
Det omfattede forbrug skal enten opgøres ved direkte måling eller alternativt ved brug af de standardberegninger, som er fastsat i loven.
Reglerne er imidlertid for komplekse til at beskrive i denne vejledning. Vi anbefaler, at der tages kontakt til PwC for yderligere rådgivning.
Opdateret januar 2024