16/04/20
Mange selskaber oplever problemer med likviditeten som følge af COVID-19. Forventer selskabet, at den allerede indbetalte acontoskat mv. for indkomståret 2019 eller for indkomståret 2020 overstiger den endelige indkomstskat for det pågældende år, kan det overvejes at anmode om at få skatten tilbagebetalt nu, i stedet for at afvente det almindelige udbetalingstidspunkt – dvs. den 20. november 2020 (for indkomståret 2019) hhv. den 20. november 2021 (for indkomståret 2020).
Det kan ske efter en bestemmelse i selskabsskattelovens § 29 D.
Tilbagebetaling af indbetalt acontoskat før tid kan kun ske, når selskabet kan sandsynliggøre og dokumentere, at:
I forhold til ad 1. kan dokumentationen fx være årsregnskab, kontrakter, forpligtelser og skattemæssige oplysninger.
I skrivende stund har en del selskaber overblik over, hvad indkomstskatten for indkomståret 2019 vil ende på, fordi årsregnskab og skatteopgørelse mv. for 2019 er færdiggjort eller foreligger i udkast. I disse situationer må det derfor forventes, at det vil være muligt at tilvejebringe en dokumentation, der kan accepteres af skattemyndighederne.
Dette kan være sværere for indkomståret 2020, da indkomståret for nogle selskaber kun har været i gang i få måneder, og hvor det kan være vanskeligt at vurdere, hvad indkomstskatten for hele året vil ende på i lyset af den usikre økonomiske situation. Men i hvert fald i tilfælde med et forskudt indkomstår 2020, der fx omfatter perioden 1. juli 2019 – 30. juni 2020, kan det være muligt at foretage estimater mv., der viser og sandsynliggør, at det allerede indbetalte beløb vil overstige årets skat.
Det skal i forhold til ad 2. begrundes, hvorfor der består ”særlige omstændigheder”, herunder at det vil være til væsentlig ulempe at vente på årsopgørelsen og udbetaling af den overskydende skat i november.
Efter vores opfattelse kan der nok argumenteres for, at COVID-19 situationen er en ganske speciel situation, der kan danne grundlag for udbetaling af acontoskat før tid, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldte.
Anmodningen med tilhørende dokumentation indsendes via TastSelv.
Imødekommes anmodningen, sker udbetalingen for et indkomstår i en prioriteret rækkefølge, dvs. der tilbagebetales:
Rækkefølgen har betydning for, om der skal betales en såkaldt ”dekort”, jf. nedenfor.
Hvis der anmodes, så vær opmærksom på, at:
Selskabet skal anmode Skattestyrelsen om tilbagebetaling inden fristen for at indgive selvangivelse (oplysningsskema) for det indkomstår, som udbetalingen vedrører.
Skattestyrelsen kan dog, hvor forholdene i særlig grad taler for det, imødekomme en anmodning, der er fremsat senere, men inden den 1. oktober. Selvom et selskabs selvangivelsesfrist (oplysningsfrist) eventuelt er passeret, kan der altså være situationer, hvor Skattestyrelsen kan tillade udbetaling af for meget indbetalt acontoskat mv. før tid.
Udover ovenstående regel om tilbagebetaling af allerede indbetalt skat uanset art, findes der også en regel om nedsættelse af de ordinære acontoskatterater. Reglen står i selskabsskattelovens § 29 C.
Efter den regel gælder, at hvis et selskab forventer, at indkomstforholdene vil afvige væsentligt fra, hvad der er lagt til grund ved skattemyndighedernes fastsættelse af de ordinære acontoskatterater, kan selskabet anmode om nedsættelse af betalingen (raten).
Skattemyndighederne skal lægge selskabets oplysninger om indkomstforholdene til grund, medmindre der findes grundlag for at tilsidesætte disse.
Anmodningen skal som udgangspunkt fremsættes inden udløbet af fristen for ratens betaling, dvs. senest den 20. marts hhv. den 20. november. Kerneområdet for bestemmelsen er derfor situationer, hvor raten ønskes nedsat inden, at betaling skal ske/sker.
Under ”særlige omstændigheder” kan en anmodning om nedsættelse af en ordinær acontoskatterate dog også fremsættes efter ratens betaling. Dette gælder også den 1. ordinære acontoskatterate for indkomsåret 2020, der havde betalingsfrist den 20. marts 2020. Imødekommes anmodningen, vil skattemyndighederne altså tilbagebetale den tidligere indbetalte ordinære acontoskatterate.
Uanset om anmodningen fremsættes inden eller efter betalingen af raten, indsendes anmodningen via TastSelv.
For indbetalt ordinær acontoskat kan man derfor sige, at der findes to regler, der kan føre til førtidig tilbagebetaling heraf: Enten ved en anmodning efter selskabsskattelovens § 29 D om tilbagebetaling af indbetalt acontoskat (dog i den prioriterede rækkefølge), eller ved en anmodning efter selskabsskattelovens § 29 C om nedsættelse af en ordinær acontoskatterate.
Indbetalt frivillig acontoskat kan derimod kun udbetales førtidigt ved en anmodning efter selskabsskattelovens § 29 D om tilbagebetaling af indbetalt acontoskat.