Ny afgift på ikke-genanvendt plastemballage træder måske allerede i kraft fra 1. januar 2021

11/09/20

Som en del af EU’s genoprettelsesaftale som følge af COVID-19, skal alle EU-lande nu betale afgift af ikke-genanvendt plastemballage. Det ser ud til, at den nye emballageafgift på ikke-genanvendt plastemballage bliver minimum ca. 6 kr. pr. kg.

Afgift på plastemballage i dag

I dag er der ingen afgift på plastikemballage i Danmark, men der er derimod en afgift på poser (plastik og papir), de fleste former for engangsservice uanset materiale, samt på glas- og plastemballage til fx vin. Emballager omfattet af pant- og retursystem, fx juiceflasker, sodavand m.m. blev fritaget for emballageafgift i juli 2019.

Afgift på plastemballage efter 1. januar 2021

Det er PwC’s forventning, at vi på baggrund af den vedtagne EU-afgift på ikke-genanvendt plastemballage kommer til at se en (gen)udvidelse af den eksisterende emballageafgift i Danmark.

Det skal dog i den forbindelse også nævnes, at der også i løbet af de kommende år vil blive introduceret en produktansvarsordning for al slags emballage i EU, herunder også i Danmark.

Produktionsansvaret blev vedtaget af EU tilbage i 2018 og medfører, at alle EU-medlemslandene skal indføre et udvidet producentansvar på al emballage inden 2025. Dette gør, at producenter af bl.a. plastemballage er ansvarlige for, at der kun anvendes den absolut nødvendige mængde emballage, og at emballagen kan genanvendes.

Betydning for den nuværende emballageafgift på engangsservice og bæreposer

Emballageafgiften på engangsservice, plastikposer og papirsposer blev tredoblet pr. 1. januar 2020 som en del af finanslovsaftalen for 2020, der skulle bidrage til at nedbringe mængden af affald og plastikforbrug i Danmark. For plastikbæreposer udgør emballageafgiften derfor i dag 66 kr. pr. kg., hvorimod emballageafgiften for engangsservice (uanset materiale) udgør 57,60 kr. pr. kg.

Det er vores forventning, at vi vil se en ændring og udvidelse af den nuværende emballageafgift i Danmark. Dog forventes det ikke, at der kommer en yderligere stigning i emballageafgiften på engangsservice og bæreposer som følge af den nye EU-afgift, da dette vil påføre de danske virksomheder en uhensigtsmæssig stor afgiftsbyrde.

Eksempelvis fryseposer

I dag er fryseposer og andre plastikposer uden hank fritaget for emballageafgift. Som følge af den vedtagne afgift på ikke-genanvendt plastik på minimum 6 kr. pr. kg., er det vores forventning, at den nuværende emballageafgift i Danmark vil omfatte alle typer plastikposer, hvis disse indeholder ikke-genanvendt plastik.

Producerer din virksomhed fryseposer af ikke-genanvendt plastik, kan I derfor risikere at skulle betale minimum 6 kr. pr. kg svarende til ca. 2 kr. for en pakke almindelige fryseposer.

Al emballage af ikke-genanvendt plast

Det er vores forventning, at al emballage af ikke-genanvendt plast vil blive ramt af denne nye afgift.

Ikrafttrædelse

Afgiften på ikke-genanvendt plastemballage forventes at træde i kraft fra 1. januar 2021, men yderligere detaljer vedrørende implementeringen af afgiften afventer stadig udarbejdelse og efterfølgende vedtagelse i EU. Herefter kan der nok også forventes tid til at implementere afgiften i de enkelte lande, herunder Danmark. Derfor vides det ikke, hvordan afgiften vil blive implementeret i dansk ret.

Kontakt afgiftsgruppen

Kontakt PwC’s afgiftsgruppe, hvis du ønsker at drøfte, hvordan den nye afgift påvirker din virksomhed.

Kontakt os

Joan Faurskov Cordtz

Partner, leder af afgifter og told, PwC Denmark

Tlf: 5135 7562

Charlott Boldrup

Senior Manager, indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 3945 9710

Følg PwC