Højere skattemæssige afskrivninger

25/01/21

Som led i den grønne skattereform fra december 2020 er der nu offentliggjort et udkast til et lovforslag, der skal give selvstændige erhvervsdrivende og selskaber adgang til at foretage højere skattemæssige afskrivninger for visse nyanskaffede driftsmidler. Ifølge lovudkastet bliver adgangen til at fradrage forsøgs- og forskningsudgifter med 130 % også forlænget med et indkomstår (2022), således at den øgede fradragsret nu består for indkomstårene 2020-2022. Læs mere om de nye regler nedenfor.

Ifølge lovudkastet indføres adgangen til at foretage øgede skattemæssige fradrag og afskrivninger dels for at kompensere erhvervslivet for de øgede afgifter, der planlægges for at nå de klimamål, som regeringen og de øvrige partier bag skattereformen har sat som fælles mål, dels for at kickstarte den grønne omstilling og skabe nye jobs i de kommende år ved at lempe beskatningen af investeringer og ved at give tilskud til investeringer.
Ifølge lovudkastet foreslås følgende:

  1. En permanent forhøjelse af grænsen for straksafskrivning af visse driftsmidler (småanskaffelser), der udelukkende anvendes erhvervsmæssigt, herunder også en forhøjelse af grænsen for, hvornår en restdriftsmiddelsaldo kan fradrages fuldt ud.
  2. Indførelse af et midlertidigt investeringsvindue, hvorefter der for visse nyanskaffelser af driftsmidler opnås et tillæg på 16 %, således at der efterfølgende kan afskrives på 116 % af anskaffelsesprisen.
  3. Den allerede indførte adgang til at afskrive eller fradrage udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed med 130 % forlænges, således at den høje sats foruden indkomstårene 2020 og 2021 også gælder i indkomståret 2022.

Ad. 1 – Forhøjelse af grænsen for straksafskrivning af visse driftsmidler mv.

Som udgangspunkt afskrives driftsmidler, der udelukkende anvendes erhvervsmæssigt, efter en saldometode, hvorefter årets primosaldo forøges med tilgange af nye driftsmidler i året og reduceres med salgssummen for årets afståelser. Af den saldo, der herefter kan opgøres ved årets udgang, kan der foretages skattemæssige afskrivninger med op til 25 %, der kan fradrages i den skattepligtige indkomst.

Efter de gældende regler kan bl.a. ”småaktiver”, defineret som aktiver med en anskaffelsespris på op til 14.100 kr. (2020-niveau), dog vælges fradraget fuldt ud i anskaffelsesåret (straksafskrevet), dvs. disse aktiver tilgår da ikke driftsmiddelsaldoen. Indgår aktiver i samlesæt, eller er de bestemt til at fungere samlet, gælder beløbsgrænsen for straksafskrivning den samlede anskaffelsespris for de pågældende aktiver. 

Efter gældende regler kan det ligeledes vælges at fradrage en driftsmiddelsaldo fuldt ud, når den afskrivningsberettigede saldoværdi før indkomstårets afskrivninger udgør et beløb på 14.100 kr. (2020-niveau) eller derunder.

Med det fremsatte lovudkast foreslås grænsen på 14.100 kr. (2020-niveau) for straksafskrivning og fradrag af en restsaldo forhøjet til 30.000 kr. (2020-niveau) med virkning for udelukkende erhvervsmæssigt anvendte driftsmidler, der anskaffes den 23. november 2020 eller senere.

Der angives ingen ”slutdato”, og forhøjelsen af beløbsgrænsen skal således være permanent.

På trods af ”virkningstidspunktet” den 23. november 2020 skal forhøjelsen af beløbsgrænsen ifølge lovudkastet først træde i kraft den 1. juli 2021. Det betyder, at den forhøjede beløbsgrænse først kan ”tages i brug” den 1. juli 2021 eller senere. Det har den uheldige konsekvens, at fristen for at indgive selvangivelse for 2020 på dette tidspunkt kan være overskredet. Det kan derfor blive nødvendigt efterfølgende at anmode om genoptagelse af skatteansættelsen for 2020, hvis der ønskes foretaget straksafskrivninger på basis af den nye beløbsgrænse. Dette problem vil sandsynligvis blive drøftet i forbindelse med den efterfølgende behandling af lovforslaget. 

For driftsmidler, der vil kunne straksafskrives under den nye grænse på 30.000 kr., bør det overvejes, om fradrag af anskaffelsessummen i anskaffelsesåret er det mest hensigtsmæssige. Hvis driftsmidlet er af den type, der omfattes af det nedenfor omtalte forslag om et midlertidigt investeringsvindue, kan det være mest hensigtsmæssigt at fradrage anskaffelsessummen ved afskrivninger i de følgende år mod at opnå et tillæg på 16 % af anskaffelsessummen.

Det bemærkes, at også forslaget om forhøjelse af grænsen for fradrag af en restsaldo efter lovudkastets formulering ”har virkning for aktiver, der erhverves den 23. november 2020 eller senere”. Det er uklart, hvordan dette skal forstås, eftersom en restsaldo på driftsmiddelsaldoen jo ikke vedrører anskaffelse af et specifikt aktiv, men blot er en resterende saldo. Det er nok hensigten, at den forhøjede grænse for fradrag af en restsaldo skal gælde for indkomstår, der afsluttes den 23. november 2020 eller senere. Dette vil sandsynligvis blive drøftet i forbindelse med den efterfølgende behandling af lovforslaget. 

Ad. 2 – Midlertidigt investeringsvindue

Med lovudkastet indføres i en begrænset periode mulighed for – i stedet for almindelig saldoafskrivning og straksafskrivning – at vælge, at et anskaffet aktiv skal afskrives på en særskilt saldo, hvorved der opnås et tillæg på 16 % af anskaffelsessummen. 116 % af anskaffelsessummen kan således efterfølgende afskrives med op til 25 % om året. Dette gælder driftsmidler, når:

  • driftsmidlet anskaffes i perioden fra og med den 23. november 2020 til og med den 31. december 2022. Tidspunktet for anskaffelsen skal afgøres efter afskrivningslovens § 3, hvoraf følger, at driftsmidler anses for anskaffet, når de er leveret til en igangværende virksomhed, de er bestemt til at indgå i virksomhedens drift, og de er færdiggjort i et sådant omfang, at de kan indgå i driften.
  • driftsmidlet udelukkende benyttes erhvervsmæssigt.
  • driftsmidlet ville kunne afskrives efter afskrivningslovens § 5 (dvs. forhøjelsen af afskrivningsgrundlaget gælder ikke for infrastrukturanlæg og andre driftsmidler med lang levetid, jf. afskrivningslovens § 5 C).
  • driftsmidlet anskaffes som fabriksnyt (må ikke tidligere være indgået i en igangværende virksomhed). Kravet skal ifølge lovudkastet forhindre omgåelse bestående i, at fx to virksomheder ”bytter” aktiver for at opnå et forhøjet afskrivningsgrundlag.
  • driftsmidlet ikke straksafskrives.
  • driftsmidlet ikke er en personbil eller et skib. En personbil defineres i udkastet som biler, der er indrettet til befordring af højst 9 personer inklusive føreren.
  • driftsmidlet ikke via egen energiforsyning drives eller kan drives af fossile brændsler, dvs. kul, koks, petrokoks, naturgas, flydende petroleumsgas og fossile olieprodukter. Denne betingelse gælder dog ikke for andre køretøjer end personbiler, når køretøjet skal forsynes med nummerplader efter § 2, stk. 1 eller § 4 i køretøjsregistreringsloven, men det er da en forudsætning for at anvende investeringsvinduet, at køretøjet forsynes med nummerplader inden udgangen af det indkomstår, hvori det er anskaffet, eller senest 3 måneder efter anskaffelsen.

For at lette administrationen er det valgt, at det afgørende for, om et køretøj kan omfattes af den nye regel, er, om køretøjet er forsynet med en nummerplade. Med undtagelse af personbiler kan køretøjer med nummerplade således afskrives med et tillæg på 16 % af anskaffelsesprisen, selvom køretøjet drives af fossile brændsler. Dette gælder også et køretøj, som anskaffes uden nummerplade, selvom det opfylder betingelserne for at blive forsynet med nummerplade, hvis køretøjet forsynes med nummerplader inden udgangen af det indkomstår, hvori det anskaffes, eller såfremt køretøjet er anskaffet kort før indkomstårets udløb, at det forsynes med nummerplader senest 3 måneder efter anskaffelsen.

For køretøjer uden nummerplader bliver det afgørende for, om anskaffelsen kan omfattes af den nye regel, om køretøjet via egen energikilde drives eller kan drives af fossile brændsler. Er det tilfældet, kan køretøjet ikke omfattes af den nye regel.

Hvis et køretøj/en maskine har flere indbyggede energikilder, fx både et batteri og en tank til brændstof, kan den nye regel ikke anvendes, idet driftsmidlet ”kan drives” af fossile brændsler.

Maskiner, der ikke har en indbygget energikilde, men tilsluttes en ekstern energikilde som fx elnettet eller en dieselgenerator, omfattes af den nye regel og vil således opnå et afskrivningsgrundlag på 116 %.

Dieselgeneratoren i eksemplet omfattes derimod ikke, fordi den drives af fossile brændsler.

For de driftsmidler, som ønskes afskrevet på et grundlag på 116 %, er det et krav, at der føres en særskilt saldo. Saldoen opgøres til og med indkomståret 2026 som saldoværdien ved indkomstårets begyndelse med tillæg af 116 % af anskaffelsessummen for driftsmidler anskaffet senest den 31. december 2022 og med fradrag af 116 % af salgssummen for driftsmidler, der tidligere er indgået på den særskilte saldo, og som er solgt og leveret i indkomstårets løb. På den herefter opgjorte saldo ved årets udgang kan der afskrives med op til 25 %. I og med at afståede driftsmidler skal udgå af saldoen med 116 %, kan tillægget på 16 % blive genbeskattet ved afståelser til og med indkomståret 2026. 

En resterende saldo ved udgangen af indkomståret 2026 skal overføres og tillægges den almindelige driftsmiddelsaldo. Fra og med indkomståret 2027 skal afståelser således alene udgå af saldoen med 100 %, selvom aktivet tidligere er indgået med 116 %. Sammenlægningen af saldi indebærer, at ved afståelse i indkomståret 2027 eller senere sker der ikke længere genbeskatning af tillægget på 16 %. 

Adgangen til at afskrive driftsmidler med 116 % skal ifølge udkastet også gælde udgifter til anskaffelse af udlejningsaktiver, hvor afskrivningsadgangen (for selskaber og foreninger) efter afskrivningslovens § 5, stk. 4 er udskudt til året efter anskaffelsesåret, i hvilket år der da kan afskrives indtil 50 % af anskaffelsessummen. 

Ligesom for en driftsmiddelsaldo efter de almindelige regler gælder det for den nye 116 %-saldo, at:

  • et tab, der konstateres ved salg af et driftsmiddel på den særskilte driftsmiddelsaldo vedrørende investeringsvinduet, kan fradrages efter afskrivningslovens § 5 A, under forudsætning af at saldoen ikke bliver negativ, når den uafskrevne del af anskaffelsessummen for det solgte driftsmiddel fratrækkes.
  • en negativ saldo skal udlignes, men det kan vælges at foretage opgørelsen af, om saldoen er negativ, på grundlag af summen af den almindelige driftsmiddelsaldo og den særskilte 116 %-saldo. En positiv saldo på den særskilte saldo kan således anvendes til at udligne en negativ saldo på den almindelige driftsmiddelsaldo.

Også forslaget om et midlertidigt investeringsvindue kan først ”tages i brug” den 1. juli 2021 eller senere, hvilket er uhensigtsmæssigt, hvis der skal selvangives for indkomståret 2020 inden denne dato. Som nævnt vil dette problem sandsynligvis blive drøftet i forbindelse med den efterfølgende behandling af lovforslaget.

Ad. 3 – Forlængelse af 130 %’s fradrag for forsøgs- og forskningsudgifter

Ved et lovforslag, der blev vedtaget kort før jul, blev der for indkomståret 2020 og 2021 indført adgang til at fradrage henholdsvis afskrive forsøgs- og forskningsudgifter omfattet af ligningslovens § 8 B med 130 %. Den forhøjede sats på 130 % blev opnået ved, at satsen – der i forvejen var sat til 103 % i 2020 og 105 % i 2021 – blev yderligere forhøjet med 27 % i 2020 og med 25 % i 2021. Adgangen til at anvende de yderligere 27 %/25 % blev dog begrænset, således at fradrag/afskrivning med 130 % alene gjaldt samlede udgifter på 845 mio. kr. i indkomståret 2020 og 910 mio. kr. i indkomståret 2021 (på sambeskatningsniveau for selskaber).

Med lovudkastet foreslås det at forlænge satsforhøjelsen på 25 %, således at det også i indkomståret 2022 er muligt at fradrage/afskrive forsøgs- og forskningsudgifter med 130 % for samlede udgifter på 910 mio. kr. Udgifter over loftet på 910 mio. kr. kan fradrages med den almindeligt gældende sats for indkomståret 2022, dvs. med 105 %.

Adgangen til at fradrage/afskrive med 130 % gælder også driftsmidler mv., der anvendes til forsøgs- og forskningsvirksomhed. Efter lovudkastet skal denne adgang også forlænges, således at de nævnte driftsmidler mv. også i indkomståret 2022 kan fradrages/afskrives med 130 %.

Loftet for fradraget gælder for de samlede fradrag og afskrivning af udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed efter ligningslovens § 8 b og udgifter til anskaffelse af driftsmidler mv., der anvendes til forsøgs- og forskningsvirksomhed efter afskrivningslovens § 5, stk. 1 og § 6, stk. 1, nr. 3.

Den foreslåede forlængelse af satsforhøjelsen skal træde i kraft den 1. juli 2021, hvilket er i god tid i forhold til, at der er tale om forlængelse af regler med virkning for indkomståret 2022. 

Afslutning

Der er endnu ikke oplysninger om, hvornår et egentligt lovforslag fremsættes i Folketinget, men det vil formentligt ske inden længe.

Kontakt os

Lars Thygesen

Partner, Tax, PwC Denmark

Tlf: 2346 8244

Følg PwC