Banken har sammen med en række andre banker forpligtet sig til at måle og rapportere på CO2-påvirkningen af deres samlede aktiviteter. Det sker gennem Global Alliance for Banking on Values (GABV), en international sammenslutning af bæredygtige banker, som Merkur Andelskasse er medstifter af. Administrerende direktør Charlotte Skovgaard fortæller om arbejdet med at skabe et grundlag for at kunne måle bankens og kundernes klimapåvirkning. Hun kommer også ind på, hvorfor det er vigtigt at integrere klima i bankens forretningsmodel og som en aktiv del af deres rådgivning og services.
For Merkur Andelskasse er miljø og klima centralt i bankens værdisæt og det daglige arbejde. Dette kommer både til udtryk i den generelle måde, virksomheden drives på, og konkret i de bankprodukter, de tilbyder. Det betyder f.eks., at Merkur kun låner penge ud til virksomheder, der har en bæredygtig profil.
”I Merkur kan du som erhvervskunde kun blive kunde hos os, hvis du er en bæredygtig virksomhed eller kan fremvise en handlingsplan, der understøtter den rejse,” siger Charlotte Skovgaard og fortsætter: ”vi låner fx heller ikke til køb af boliger, hvor opvarmning af boligen sker med olie medmindre en udskiftning indgår som en del af købet.”
Merkur Andelskasse ønsker at medvirke til en mere bæredygtig udvikling gennem de penge, de låner ud. Det gør de fx ved at finansiere blandt andet vedvarende energi, økologisk og biodynamisk landbrug, virksomheder baseret på cirkulær økonomi, økologisk byggeri og meget mere. En ting er udlånet, noget andet er services i relation til de klassiske bank- og investeringsprodukter, som banken tilbyder og differentierer forretningen på.
Hos Merkur skal det bæredygtige valg som udgangspunkt være det billigste. Eksempelvis er muligheder og rente for billån afhængig af bilens miljøpåvirkning, ligesom renten for Merkurs CO2 impact lån til udskiftning af oliefyr, fastsættes ud fra den reelle CO2-besparelse.
Merkur Andelskasse har været frontløber for bæredygtig udvikling og social ansvarlighed inden for bankdrift siden 1982 – og det har de tænkt sig at fortsætte med: ”Kunderne kommer til os pga. af vores profil og faglighed, netop fordi vi er en bæredygtig bank, og fordi vi kan hjælpe kunderne med rådgivning om bæredygtige valg,” forklarer Charlotte Skovgaard og tilføjer: ”miljø og klima har altid været en del af vores værdisæt, men med et øget fokus på bæredygtighed internationalt og i samfundsdebatten er det en decideret konkurrenceparameter, som kunderne fokuserer på, når de vælger en bank. Derfor skal vi fortsætte med at udvikle os og vores services på det område.”
Når Merkur udvikler sig og udvikler sine services til at understøtte kunderne mod bæredygtige valg, sætter dette nye standarder for den grønne udvikling i Danmark og internationalt. Her peger Charlotte Skovgaard på, at det ikke længere er nok med enkelte produkter, der understøtter bæredygtighed. Man skal som bank sikre bæredygtighed hele vejen rundt for at kunne være førende i markedet og levere det, kunderne kræver.
Charlotte Skovgaard mener, at den finansielle sektor har stor betydning og et stort ansvar, når det kommer til bæredygtig udvikling. “Udviklingen sker der, hvor pengene er”, og her har branchen en enorm mulighed for at påvirke den bæredygtige udvikling i en retning, som fx medvirker til overholdelse af Paris-aftalen. “Den finansielle sektor er den sektor, der kan gøre den største forskel,” siger Charlotte Skovgaard.
Merkur har i over 15 år rapporteret eget CO2-aftryk dog uden konkrete målsætninger. I år vil Merkur for første gang måle og rapportere på klimapåvirkningen af de samlede aktiviteter. Der er mange udfordringer og dilemmaer, der skal tages stilling til i forbindelse med udvikling af denne måling og rapportering, fx PCAF-beregningsmodel og -rapporteringsform, samt tilgængelige data.
Merkur har ladet sig inspirere af deres arbejde i det internationale forum Global Alliance for Banking on Values (GABV) og taget udgangspunkt i en drivhusgas beregningsmodel udviklet af Partnership for Global Accounting Financials (PCAF). “Vi har været nødt til at starte et sted og læne os ind over bordet og lære undervejs. Det er dog væsentligt, at udvikling af måling og rapportering af CO2-aftryk drives som et forretningsprojekt og ikke som et digitaliserings- eller dataprojekt. Vi skal se værdien for os selv og helt ultimativt skabe den ekstra værdi for vores kunder,” siger Charlotte Skovgaard. I første omgang vil Merkur rapportere på CO2-udledningen fra udlån. Men løsningen skal løbende udbygges og modellerne forstærkes – og det skal netop ske i samarbejde med kunderne. Merkur er fx i tæt dialog med deres landbrugskunder for at forstå deres datagrundlag, for at kunne lave en fair og reel måling af deres udledning.
For Merkur er det vigtigt, at målingen opbygges sammen med kunderne og brancheorganisationerne, da de har en fælles interesse i at nedbringe CO2-udledningen. ”Det er en løbende dialog, vi har med kunderne for at sikre, at det bliver mere og mere retvisende. I dag er PCAF-beregningsmodellen for generisk og ikke stærk nok til at kunne bruges direkte i vores rådgivning. Derfor skal vi sammen med kunderne og brancheorganisationerne arbejde på at blive mere eksplicitte og identificere, hvad der specifikt påvirker CO2-udledningen,” forklarer Charlotte Skovgaard og understreger, at selvom modellen i begyndelsen ikke er særlig præcis, er det vigtigere at komme i gang med arbejdet i stedet for at læne sig tilbage og vente på at datagrundlaget er perfekt.
Merkur er meget bevidst om, at målingen ikke “bare” bliver en rapportering af tal, men et værktøj, som bankens rådgivere kan inkorporere i deres rådgivning af kunderne. For Merkur er det en måde at inddrage kunderne, ved at vise dem værdien i at få et overblik over deres CO2-udledning, og hvordan det påvirker deres forretningsmodel og bundlinje.
For Merkur vil digitalisering være essentielt for at udvikle CO2-rapporteringen til et succesfuldt, transparent og kommunikerbart rådgivningsværktøj for deres kunder. “Vi ved, at digitalisering bliver vigtig for understøttelse af vores rapportering og måling. Men pt. er det vigtigere at få kortlagt, hvilke data der kan og skal indgå, samt hvordan vi kvantificerer data, så det er brugbart for os og kunderne,” siger Charlotte Skovgaard.
Hos Merkur er forventningen, at de “grønne” nøgletal vil blive en vigtig del af deres rapportering, og deraf bør det blive en del af revisionen på linje med andre dele af årsrapporten. Derfor skal processer og data input kortlægges først, da det fx er vigtigt, at retvisende data kan indsamles og let konsolideres, så datakvaliteten sikres.
Charlotte Skovgaard understreger, at det er vigtigt, at det ikke bare bliver en registreringsopgave, men at kunderne forstår, hvorfor rapporteringen foretages, og hvordan det direkte eller indirekte påvirker deres forretningsmodel, fx gennem billigere lån til bæredygtige tiltag.
“Der er som sådan ikke noget, der har overrasket os i processen, men det er, som nævnt, en stor udfordring at identificere relevant data og kvantificere det, da der både politisk og i samfundet er mange holdninger til, hvordan man beregner og sammenholder CO2-udledning og påvirkning,” fortæller Charlotte Skovgaard.
PCAF-beregningsmodellen er for Merkur et godt udgangspunkt, der gennem dialog og samarbejde med kunderne skal forankres i bankens forretning herunder it. Samtidig skal der etableres fælles modeller i branchen og globalt gennem bankens arbejde i fx GABV, hvis det står til Merkur. Derfor bliver den initielle måling og rapportering af CO2-aftryk baseret på manuel datafangst, få centrale datapunkter og håndholdte modeller for at sikre løbende udvikling og forfining i samarbejde med kunder og rådgivere.
Merkur skal være en 100 % bæredygtig virksomhed og ønsker samtidig at være med til tage mere ansvar for den bæredygtige agenda blandt deres kunder. Det er virksomhedens B Corp-certificering et bevis på. “Det har altid været afgørende, hvilke kunder vi tager på bøgerne. Det er ikke bare et produkt eller to - vores DNA er bæredygtighed,” fortæller Charlotte Skovgaard og afslutter: “det er afgørende, at virksomheder tager et ansvar for at sikre, at vi når regeringens bæredygtighedsmål i 2030. Med udvikling af dette værktøj vil vi hjælpe vores kunder til at tage mere ansvar ved at vise dem, hvor og hvordan de kan gøre en forskel.”
Global Alliance for Banking on Values er et uafhængigt netværk af banker og bank kooperativer med en fælles mission om at bruge finansiering til at levere bæredygtig økonomisk, social og miljømæssig udvikling.
Merkur har 118 ansatte (pr. juli 2020) og har afdelinger i København, Aalborg og Aarhus. De har 33.894 kunder, 8096 andelshavere, svarende til godt 24% af kunderne, og ca. 40% af deres helkunder.
PCAF er et globalt partnerskab mellem finansielle institutioner, der arbejder sammen om at udvikle og implementere en harmoniseret tilgang til vurdering og videregivelse af drivhusgasemissioner i forbindelse med lån og investeringer.
B Corp-certificering dokumenterer, at en virksomhed lever op til de højeste standarder inden for social og miljømæssig impact og viser, at en virksomhed er bæredygtig i hele sit virke, og ikke kun for enkelte produkter eller tjenester.