Bliver din virksomhed ramt af en momskorrektion ved køb af konsulentydelser?

25/03/22

Er du opmærksom på den nyeste udvikling på området for momsfradrag ved indkøb af konsulentydelser, hvor konsulenten er lønmodtager frem for selvstændig? Læs nærmere nedenfor og bliv klogere på, om din virksomhed har en risiko for at blive ramt af en momskorrektion.

Ny afgørelse

Byretten har for nyligt truffet afgørelse i en sag om fradragsret for moms pålagt ved leveringen af konsulentydelser som ”interim manager”.

Byretten anså ikke konsulenten for at drive selvstændig økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand, men anså derimod konsulenten som almindelig lønmodtager, hvorfor den fakturerede moms var pålagt med urette. Den indkøbende virksomhed havde af samme grund ikke krav på momsfradrag, hvorfor der skulle ske tilbagebetaling af tidligere opnået momsfradrag.

Afgørelsen forstærker behovet for, at man som virksomhed er opmærksom på, om de konsulenter, man tilknytter sin virksomhed, skal anses som selvstændig erhvervsdrivende eller som lønmodtager.

Forholdet mellem konsulentydelser og ansættelsesforhold

I det følgende vil vi give et kort oprids af de særlige kriterier, som man skal være opmærksom på ved indkøb af konsulentydelser.

Der skal bl.a. lægges vægt på, om

  • Der udøves virksomhed i eget navn og for egen regning
  • Den økonomiske risiko bæres af den selvstændige
  • Der foreligger et underordnelsesforhold mellem parterne
  • Der udbetales månedlig løn og årlige feriepenge til den selvstændige
  • Der indeholdes indkomstskat og socialsikringsbidrag.
  • Den, der angiver at være selvstændig, er afhængig af det udbetalende selskab med hensyn til fastsættelsen af den pågældendes aflønningsvilkår.

Såfremt de indkøbte konsulentydelser i høj grad svarer til vilkårene for et ansættelsesforhold, skal de indkøbte konsulentydelser momsmæssigt behandles som et almindeligt ansættelsesforhold, hvorfor der ikke kan pålægges moms på fakturaer udstedt af konsulenten, ligesom at der ikke kan opnås momsfradrag. Hvis konsulenten arbejder for flere, kan konsulenten godt være selvstændig hos A, samtidig med, at man er lønmodtager hos B.

Bemærk, at de momsmæssige og de personskattemæssige kriterier for ”selvstændig eller lønmodtager” ikke er ens, men det klare udgangspunkt er, at hvis en konsulent ikke skal være momsregistreret, skal vedkommende i både moms- og personskattemæssig forstand anses for at være lønmodtager, således at arbejdsgiveren skal indeholde A-skat m.m.

Key takeaways

Det er afgørende for den momsmæssige behandling, hvorvidt indkøb af konsulentydelser anses for at udgøre et almindeligt ansættelsesforhold eller et leverandørforhold.

Der er tale om en konkret vurdering, der skal afgøres på flere forskellige kriterier fastlagt i retspraksis.

Ræk ud til os

Vi håber nyheden har skabt klare rammer for mulighederne og risiciene i forbindelse med indkøb af konsulentydelser.

Hvis nyheden giver anledning til spørgsmål, er du altid velkommen til at række ud til os.

Kontakt os

Lasse Glyngø Jensen

Partner, indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 2446 4570

Følg PwC