30/05/22
Regeringen har fremsat et lovforslag, som betyder, at der vil blive tillagt renter, hvis en virksomhed (og det omfatter også kommuner og regioner) skal efterbetale et moms- eller afgiftsbeløb.
Når de nye regler er trådt i kraft, vil konsekvensen være, at det ikke længere er omkostningsfrit for en kommune eller region at berigtige en glemt moms af køb af varer og ydelser i udlandet (eller nogen anden afgift eller moms for den sags skyld).
Når en kommune eller region køber varer eller ydelser i udlandet, vil kommunen eller regionen ofte modtage en regning uden moms og skal så selv beregne momsen. Den beregnede moms skal angives og betales via momsangivelsen og kan derved hentes hjem via momsrefusionsordningen.
Hvis købet, og det er i øvrigt sjældent, vedrører momspligtige aktiviteter, kan momsen dog fradrages som indgående moms på samme momsangivelse, hvor den angives og betales.
Afregningen af momsen til Skattestyrelsen ”smutter” somme tider – og nogle steder hyppigere end andre. Ikke af ond vilje, men fordi man måske ikke helt har fået sat de nødvendige procedurer op, som sikrer, at alle køb uden dansk moms bliver opdaget.
Som reglerne er i dag, er det netto omkostningsfrit for kommunen/regionen at opdage fejlen og berigtige den – dvs. afregne momsen og hente den hjem via refusionsordningen. Men lovforslaget om renter vil – hvis det vedtages i dets nuværende form og administreres, som vi forventer – gøre op med denne neutralitet.
For når fejlen konstateres og når momsen afregnes vil kommunen eller regionen formelt have haft afregnet for lidt i moms til Skattestyrelsen.
Efter forslaget vil kommunen eller regionen derfor skulle betale en rente på godt 8 % pa. af momsbeløbet for perioden fra det tidspunkt, hvor momsen skulle have haft været betalt og frem til det tidspunkt, hvor momsen bliver betalt.
Det må formodes, at Skattestyrelsen vil se med meget kritiske øjne på, at en korrektion ”skjules” ved blot at blive medtaget i en ordinær momsangivelse og ikke blive angivet på en efterangivelse, så en sådan model kan ikke anbefales.
Loven træder tidligst i kraft den 1. januar 2023, men vil – når den er trådt i kraft – have effekt på alle efterbetalinger, uanset hvilke perioder de måtte vedrøre. Det vil altså sige, at hvis der foretages en korrektion i marts 2023 (forudsat at loven er trådt i kraft), vil efterbetalingen være rentebærende, selvom den vedrører en momsperiode, fra før loven blev vedtaget.
Hvis kommunen/regionen fx mangler at afregne moms af køb i udlandet, der er foretaget i 2021, og dette berigtiges i marts 2023, vil der skulle betales rente for perioden fra købstidspunktet til berigtigelsestidspunktet.
Hos PwC anbefaler vi, at kommuner og regioner benytter lejligheden til at få ”ryddet op”, og dette består af to ting:
PwC kan hjælpe kommunen/regionen i processen, ligesom vi også følger behandlingen af lovforslaget og udmøntningen af de nye regler meget tæt.
I er velkomne til at kontakte os, hvis I vil vide mere eller ønsker vores hjælp til at sikre, at kommunen/regionen ikke skubber en potentiel rentebetaling foran sig. Vi kan også hjælpe med at sikre, at organisationen bliver sikker i dens håndtering af moms af køb i udlandet.