01/12/22
Den 22. november har Europa-Parlamentet godkendt et nyt direktiv, som skal sikre en mere lige fordeling mellem mænd og kvinder i bestyrelserne i store børsnoterede virksomheder i alle EU’s medlemslande. Direktivet spiller ind i den danske årsregnskabslovs paragraf 99b, hvor Danmark allerede har nationale krav om mål for kønsbalancen i bestyrelser og den øverste ledelse.
EU har vedtaget et direktiv, som fastsætter, at der fremover skal være 40 % af det underrepræsenterede køn i bestyrelser - eller 33 % i både direktionen og bestyrelsen. Der er valgfrihed for landene om, hvilken af målsætningerne, de ønsker at leve op til.
Vælger landene at implementere sidstnævnte mulighed, betyder det, at hvert tredje medlem af den samlede af bestyrelse og direktion skal være det underrepræsenterede køn, som i de fleste tilfælde vil være kvinder.
Direktivet har været undervejs siden 2012 og skal være med til at sikre en mere lige fordeling i sammensætning af køn i bestyrelser og direktioner. Danmark har nu 24 måneder til at implementere direktivets bestemmelser i den danske lovgivning.
Direktivet fokuserer blandt andet på, at der skal være mere neutrale udvælgelsesprocesser ved ansættelser. Mere specifikt betyder det, at virksomheden i ansættelsesprocesser, når valget står mellem to kandidater med samme kvalifikationer, skal vælge det underrepræsenterede køn.
Derudover skal virksomhederne, som bliver omfattet af direktivet, hvert år rapportere på sammensætningen af køn i bestyrelsen og evt. direktionen, hvilket allerede er påkrævet af regnskabsafsnit 99. Lever virksomhederne ikke op til rapporteringskravene, er det op til nationalstaterne at introducere sanktioner, som "bør stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have en afskrækkende effekt". Mere konkret fremhæver EU administrative bøder og en retsmyndigheds afgørelse om ugyldighed eller annullering af valg af menige bestyrelsesmedlemmer, hvis de er foretaget i strid med de nationale bestemmelser.
Ifølge det nye direktiv kan landene suspendere målene, hvis de allerede har nationale mål for kønsbalancen i bestyrelser, er tæt på at nå målene eller gør gode fremskridt for at nå dem. I Danmark blev der i november 2021 vedtaget et lovforslag, som fremsatte, at store virksomheder for det regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere, skal redegøre for virksomhedens måltal og handlinger for det underrepræsenterede køn.
Den danske lov vil derfor kunne anses for at være et skridt på vejen til at opfylde EU-direktivet. Endelig afklaring om hvad direktivet kommer til at betyde for danske virksomheder, må derfor afvente Folketingets godkendelse af eventuelle ændringer til årsregnskabsloven og selskabsloven.
Direktivet træder i kraft den 30. juni 2026, og det giver således EU-medlemslandene omkring to år til at fastlægge, hvordan de vil opnå målene.
Erik Thomas Johnson