Frokostordning på arbejdspladsen betyder afregning af kantinemoms

06/01/23

Der gælder helt særlige regler for beregning af salgsmomsen (”kantinemoms”), når medarbejdere betaler en fordelagtig pris for frokost på arbejdspladsen. Dette har Skattestyrelsen lige nu et øget fokus på, og 25.000 danske virksomheder har modtaget et brev, hvori der gøres opmærksom på reglerne. Vi forventer derfor, at Skattestyrelsen i fremtiden vil være mindre tilgivende over for virksomheder, der ikke beregner og indbetaler kantinemoms.

Har I en frokostordning, der er omfattet af reglerne?

Mange virksomheder er ikke opmærksomme på, at de er omfattet af reglerne om kantinemoms, fordi de ikke betragter deres frokostordning som en kantine.

Når vi taler om kantinemoms, omfatter en kantine dog en bred vifte af frokostordninger, herunder:

  • Faktisk kantine med eget eller fremmed personale, der indkøber og fremstiller maden,
  • virksomhedens indkøb af færdigtilberedt mad, der pakkes ud og stilles frem i frokoststuen,
  • virksomhedens indkøb af rugbrød eller sandwichbrød med pålæg, som medarbejdere selv kan smøre i frokostpausen,
  • fælles kantine, der deles af flere virksomheder.

Udgør jeres frokostordning en kantine, og betaler jeres medarbejdere en fordelagtig pris (under indkøbs-/fremstillingspris) for frokosten, så skal I beregne og betale kantinemoms, fordi virksomheden anses for at sælge frokost til sine medarbejdere. Ofte betaler medarbejderne for maden via løntræk. Dette understreger, at der er tale om en kantineordning, som medfører kantinemoms.

Til gengæld kan moms på udgifter til frokostordningen fradrages fuldt ud.

Beregning af kantinemoms

Som hovedregel er det salgsprisen, der udgør momsgrundlaget, som salgsmomsen beregnes af. En virksomhed og dennes medarbejdere anses dog for interesseforbundne parter, og derfor kan den pris, som medarbejdere betaler for deres frokost ikke danne grundlag for afregning af salgsmoms. Et løntræk kan altså ikke udgøre beregningsgrundlaget for salgsmomsen. Derfor skal momsgrundlaget beregnes som ”normalværdien”, der udgør indkøbs- eller fremstillingsprisen af frokosten.

Normalværdien kan beregnes ved at lave en faktisk opgørelse af virksomhedens udgifter til indkøb og/eller fremstilling af frokosten. En faktisk opgørelse kan dog hurtigt blive en kompleks opgave, da indirekte omkostninger som fx løn, afskrivning på maskiner og inventar samt lokaleudgifter, skal medregnes i normalværdien. Derudover skal der reguleres for visse udgifter, der ikke relaterer sig til faktisk fremstilling af maden (fx drift og rengøring af frokoststuen).

Skattestyrelsen er opmærksom på, at den faktiske opgørelse hurtigt kan blive en administrativt tung opgave, og derfor er der lavet to administrativt forenklede ordninger, som kan anvendes i stedet for den faktiske opgørelse.

Forenklet ordning 1 – egen kantine

En virksomhed, der driver egen kantine, kan anvende Forenklet ordning 1. Ved denne ordning beregnes normalværdi efter nedenstående fremgangsmåde.
 

Eksempel: Forenklet ordning 1

+ Indkøb af råvarer

  +150.000
+ Indirekte omkostninger

Beregnes som 5 % af indkøb af råvarer.

Dækker udgifter til indkøb af køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger mv.)

+ 7.500

+ Ekstern arbejdskraft til indkøb, tilberedning og salg (fx vikarer)

 

+ 3.000

+ Løn til egne ansatte i kantinen

 

+ 86.400

- Regulering for andel af løn til egne ansatte vedrørende afrydning og rengøring af spiselokale/frokoststue

Beregnes som 25 % af løn til egne ansatte i kantinen

- 21.600

Total   = 225.300
- Regulering for mødemoms

Opgøres som den faktiske andel eller beregnes som 3 %  af totalen

- 6.759

Normalværdien (momsgrundlag)

 

  = 218.541
Kantinemoms

Beregnes som 25 % af momsgrundlaget.

= 54.635,25

 

Forenklet ordning 2 – ekstern kantineoperatør

En virksomhed med eget kantinelokale, der ikke selv varetager driften af kantinen, men får ydelsen leveret af en ekstern kantineoperatør, kan anvende Forenklet ordning 2. Ved denne ordning beregnes normalværdi efter nedenstående fremgangsmåde.
 

Eksempel: Forenklet ordning 2
+ Samlet pris for kantineoperatør (inkl. løn)  

+ 300.000

(heraf løn 86.400)

- Regulering for andel af løn til afrydning og rengøring af spiselokale/frokoststue

Beregnes som 25 % af lønandel

- 21.600

Foreløbig total

 

= 278.400

+ Indirekte produktionsomkostninger

Beregnes som 2,5 % af ovenstående total

Dækker udgifter til indkøb af køkkenmaskiner, interne produktionsomkostninger mv.)

+ 6.960

Total   = 285.360
- Regulering for mødemoms

Opgøres som den faktiske andel eller beregnes som 3 % af totalen

- 8.560,80

Normalværdien (momsgrundlag)

 

  = 276.799,20
Kantinemoms

Beregnes som 25 % af momsgrundlaget

= 69.199,80

Ikke alle frokostordninger passer ned i Skattestyrelsens kasser – lad os hjælpe

Virksomhedskantiner og frokostordninger kommer i mange forskellige afskygninger. Derfor er det heller ikke alle ordninger, der passer ned i Skattestyrelsens kasser, og det betyder, at selv de forenklede ordninger kan være vanskelige at anvende i praksis.

Vi står naturligvis til rådighed for en drøftelse af jeres frokostordning og opgørelse af kantinemomsen.
 

Kontakt os

Matilde Maria Rørholm Lorenzen

Manager, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

+45 8932 0065

E-mail

Zaza Pernille Ferndal Hansen

Senior Manager, Moms, København, PwC Denmark

3945 3988

E-mail

Følg PwC