Indberetningsforpligtelser ved handel med udlandet

15/03/23

Skattestyrelsen har øget deres kontrolindsats af differencer i momsindberetningerne ved handel med udlandet. De tal, der angives i rubrik A og B, bliver fremadrettet automatisk kontrolleret og sammenholdt med de tal, der er oplyst i EU-salg uden moms, med henblik på at bekæmpe momssvig.

Fra og med juni 2023 vil differencekontrollen være synlig for virksomhederne, hvor eventuelle differencer mellem systemerne vil blive præsenteret som en del af momsindberetningen.

EU-salg uden moms

Når salg af varer og ydelser til virksomheder i andre EU-lande skal foretages uden moms, er det et krav, at salget både skal indberettes i rubrik B på momsangivelsen og til den særlige EU-salgsliste. Salget skal altså indberettes to forskellige steder i TastSelv.

EU-salgslisten er et fælleseuropæisk momskontrolsystem (VIES), som har til formål at styrke myndighedernes kontrol af momssvig ved EU-handel. Virksomhederne har pligt til at indberettet deres EU-salg i systemet, så det kan kontrolleres, at indberetningerne stemmer overens med købers og sælgers indberetninger på momsangivelsen.

Skattestyrelsens kontrol

Skattestyrelsen er blevet kritiseret for deres kontrol med virksomhedernes oplysninger om EU-salg uden moms, hvorfor denne er blevet skærpet i år.
Kontrolindsatsen betyder, at Skattestyrelsen er begyndt at kontrollere eventuelle differencer mellem EU-salg indberettet i rubrik B og det, som er oplyst til EU-salgslisten.

Skattestyrelsens kontrol omfatter ikke kun salg, men også køb af varer og ydelser fra andre EU-lande. Her bliver det kontrolleret, om indberetningerne i rubrik A på momsangivelsen stemmer overens med de beløb, som virksomhederne i de andre EU-lande har angivet som salg til virksomheden.

Hvilke tal skal angives i de forskellige rubrikker?

Hvilke tal, der skal angives i de forskellige rubrikker, fremgår af momsbekendtgørelsens § 77.
 

Rubrik A-varer

Fakturaværdien af varer købt fra momsregistrerede virksomheder i andre EU-lande, som der skal beregnes og betales EU-erhvervelsesmoms af.

Værdien af varer, som er importeret fra lande uden for EU, skal ikke angives her.

Derudover skal 25 % af beløbet angives under ”Moms af varekøb i udlandet”.

Rubrik A-ydelser Fakturaværdien af ydelser købt i andre EU-lande, som der skal betales moms af.

Derudover skal 25 % af beløbet angives under ”Moms af ydelseskøb i udlandet”.
 
Rubrik B-varer, som indberettes til EU-salgslisten Fakturaværdien af varer, som er solgt momsfrit til virksomheder i andre EU-lande.

Undtagelse: I få tilfælde skal varesalg til andre EU-lande angives i feltet ’Rubrik B - varer - indberettes ikke til EU salg uden moms. Se hvornår nedenfor.
 
Rubrik B-varer, som ikke indberettes til EU salg uden moms Fakturaværdien af følgende varesalg til andre EU-lande:
Varer og ydelser, som er installeret og monteret i et andet land, og som køberen skal betale momsen af.

Fjernsalg af varer til andre EU-lande, som der er momsregistreret for i andre EU-lande, eller fjern-salg af varer, der er indberettet via EU-ordningen i Moms One Stop Shop.

Nye transportmidler til ikke-momsregistrerede virksomheder og private forbrugere
 
Rubrik B-ydelser

Fakturaværdien af visse ydelser, som der er solgt momsfrit til virksomheder i andre EU-lande.

Undtagelse: Ydelser, som er solgt momsfrit til virksomheder i andre EU-lande efter særreglerne, skal ikke skrives i rubrikken. Det kan fx være:

  • Ydelser vedrørende fast ejendom, som er beliggende i et andet EU-land, for eksempel byggeydelser
  • Personbefordring i andre EU-lande
  • Restaurations- og cateringydelser, som ud-føres i andre EU-lande
  • Korttidsudlejning af transportmidler, som stilles til rådighed for kunden i det andet EU-land.
     
Rubrik C

Fakturaværdien af andre salg af varer og ydelser, som er solgt uden at opkræve moms. Rubrik C er et slags opsamlingsfelt, hvor I skal indberette det momsfrie salg, der ikke skal medtage i en af de tre B-rubrikker.

Det er fx:

  • Værdien af varer, der sælges momsfrit til lande uden for EU
  • Værdien af varer, I køber og sælger videre, mens de befinder sig uden for EU
  • Momsfrie salg af varer og ydelser til skibe og fly
  • Momsfri salg af ydelser til virksomheder i andre EU-lande, som ikke skal indberettes i rubrik B-ydelser. Det kan for eksempel være byggeydelser.
     

Værdien i rubrik B-varer, som indberettes til EU-salgslisten, og rubrik B-ydelser skal både indberettes på momsangivelsen og til EU-salgslisten, idet rubrikkerne angiver salg til registrerede købere i EU.

EU-salgslisten

Virksomheder, der sælger varer og ydelser til virksomheder i andre EU-lande uden dansk moms, skal indsende lister over leverancerne til Skattestyrelsen. På listerne skal virksomhederne angive de samlede leverancer til hver enkelt kunde i den pågældende periode.

En indberetning skal indeholde følgende:

  • Virksomhedens momsnummer
  • Angivelsesperiode
  • Køberens momsnummer
  • Den samlede værdi af virksomhedens salg af varer ekskl. moms pr. køber
  • Den samlede værdi af virksomhedens salg af ydelser ekskl. moms pr. køber, hvor køberen er betalingspligtig for momsen
  • Den samlede værdi af virksomhedens salg af varer, der indgår i tre-kantshandel, ekskl. moms pr. køber, når virksomheden optræder som mellemhandler

Listerne indsendes i udgangspunktet månedsvis med angivelsesfrist den 25. i den efterfølgende måned. Listeangivelser skal indsendes elektronisk via Skattestyrelsens ”TastSelv Erhverv”. Det er muligt at foretage korrektioner af tidligere indberetninger i op til 3 år efter indberetningen.

Konsekvenser

Hvis Skattestyrelsen opdager en difference mellem en virksomheds indtastede beløb i rubrik B og EU-salgslisten, skal virksomheden kunne forklare denne difference. Skattestyrelsen kan anmode virksomheden om at redegøre for differencen med tilbagevirkende kraft til den 1. januar 2020. Hvis virksomheden ikke kan forklare differencen, risikerer virksomheden at skulle betale moms af salget, der beregnes som 25 % af fakturabeløbet.

Vi anbefaler derfor, at der laves en procedure for løbende intern kontrol samt dokumentation for de indberettede beløb.

Lad os hjælpe

Vi står klar til en drøftelse, såfremt I har spørgsmål til de forskellige indberetningsforpligtelser ved handel med udlandet, eller hvis I har brug for vores assistance i forbindelse med kontrol fra Skattestyrelsen.

Kontakt os

Helle Riber Toftegaard

Senior Manager, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

2452 8777

E-mail

Matilde Maria Rørholm Lorenzen

Manager, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

+45 8932 0065

E-mail

Følg PwC