Renter på moms – og afgiftsområdet – ventetiden er forbi

15/05/23

Vi har tidligere varslet, at Folketinget har vedtaget et regelsæt om renter på moms- og afgiftsområdet. Den del af lovpakken, der vedrører virksomheder, der bliver registreret for sent, trådte i kraft den 15. juni 2022. Se vores nyhed fra den 11. november 2022.

For øvrige korrektioner har ikrafttræden afventet Skatteministerens nærmere bestemmelse. Alt er nu lagt an på, at ikrafttræden kommer til at ske fra 1. juli 2023.

Hvad betyder det for en virksomhed med moms- og afgiftspligtige aktiviteter i Danmark? Det beskriver vi nærmere nedenfor.

Virksomheder, der opgør en delvis fradragsprocent efter momslovens § 38, stk. 1

Disse virksomheder skal fremover opgøre deres delvise fradragsprocent for et afsluttet regnskabsår, således at reguleringer kan medtages i den angivelse, der vedrører den 6. måned efter udløbet af regnskabsåret. For en virksomhed med kalenderåret som regnskabsår betyder det, at reguleringen skal foretages i den momsangivelse, der dækker juni måned.

Reglen, der bliver fastsat i momsbekendtgørelsen, får virkning fra 1. juli 2023 og vil gælde for regnskabsår, der påbegyndes efter den 1. juli 2023. Det betyder for virksomheder med kalenderåret som regnskabsår, at reguleringer som følge af den endeligt opgjorte momsfradragsprocent for regnskabsåret 2024 skal angives i den afgiftsperiode, der dækker juni 2025.

Kontrolsager og fejl i Skattestyrelsens favør

Fremadrettet vil fejl i Skattestyrelsens favør skulle forrentes med en rente på 0,7 % pr. løbende måned. Så indsender virksomheden af egen drift en efterangivelse med en korrektion i Skattestyrelsens favør, vil man blive opkrævet renter.

Tilsvarende gælder, hvis en kontrolsag munder ud i en forhøjelse. Vær opmærksom på, at forrentningen gælder under hele kontrolsagens forløb frem til opkrævning modtages. Det betyder også, at den tid, der går med, at Skattestyrelsen kigger på sagen, tælles med. Nogle sager kigges der på meget længe, hvorfor dette kan blive dyrt for virksomheden.

Uafklarede forhold – vi venter på udmeldinger

For øjeblikket ved vi ikke, hvordan virksomheder, der på virksomhedsniveau eller på udgiftsniveau opgør fradragsret efter momslovens § 38, stk. 2, skal forholde sig i fremtiden.

Det gælder for virksomheder, der opgør en fradragsret efter et skøn, fordi de har passiv kapitalanbringelse, der falder uden for momsloven, eller har datterselskaber, de ikke griber ind i. Disse virksomheder kan først opgøre den skønsmæssige fradragsret, når året er omme. Det skyldes, at EU-Domstolen har fastslået, at denne skal opgøres under hensyn til ressourcetrækket, hvilket jo først kan opgøres, når året er omme.

En virksomhed, der skal opgøre det skønsmæssige fradrag for privat brug af mobiltelefoner, bærbare pc’ere mv., skal også kigge tilbage på årets brug for at kunne opgøre et retvisende skøn.

Tilsvarende gælder de offentlige virksomheder, der måtte have momspligtige aktiviteter og derudover har salg inden for eget ressortområde, idet sådanne salg, jf. momslovens § 9, anses for at falde uden for momslovens anvendelsesområde, og derfor skal fradragsretten opgøres efter § 38, stk. 2.

Indtil videre har Skatteministeriet forholdt sig tavs i forhold til denne problemstilling.

Vi venter også på at se, hvordan adgangen til dispensationer for rentekrav vil blive forvaltet.

Skatteministeren har stillet i udsigt, at forrentning, der skyldes periodiseringsfejl, hvor angivelserne beløbsmæssigt udligner hinanden, kunne blive omfattet af en dispensationsmulighed. Da rigtig mange virksomheder oplever, at et købsbilag først medtages på momsangivelsen i efterfølgende måned som følge af interne godkendelsesprocedurer mv., må det forventes, at skattemyndighederne skal behandle rigtig mange dispensationsanmodninger, hvis sådanne situationer kræver dispensation.

Orden i penalhuset – I skal skynde jer

Hvis I har forhold på to-do listen, der kan munde ud i en korrektion, eller hvis I har forhold, I mangler at få tjekket op på, så er det nu, I skal få bragt disse forhold i orden. Rentereglerne får ikke kun betydning fremadrettet, men også på forhold før 1. juli 2023. Så det kan blive dyrt at vente.

Hvis I er i tvivl eller har spørgsmål til de nye renteregler

Vi står til rådighed for en drøftelse af de nye renteregler og den betydning, de kan få for jeres forhold og jeres virksomhed. Så kontakt os endelig for en drøftelse heraf.

Kontakt os

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, København, København, PwC Denmark

3945 3381

E-mail

Joan Faurskov Cordtz

Partner, leder af afgifter og told, København, PwC Denmark

5135 7562

E-mail

Følg PwC