Ny ejendomsskattelov – nu vedtaget

#
  • juni 15, 2023

De offentlige ejendomsvurderinger har længe været låst på 2011/2012-niveau. Nu kommer den nye ejendomsskattelov og de dertil hørende nye ejendomsvurderinger. Den nye ejendomsskattelov erstatter den gamle ejendomsværdiskattelov samt lov om kommunal ejendomsskat. Dog videreføres de tidligere regler i overvejende grad om end med nogle væsentlige ændringer, såsom en indefrysningsordning, skatterabat, stigningsbegrænsningsordning og lavere satser. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Ændringer i ejendomsskatteloven

Den 30. maj 2023 vedtog Folketinget den nye ejendomsskattelov med tilslutning fra alle partier på nær SF, EL og ALT. Loven træder i kraft den 1. juli 2023, og har virkning fra og med den 1. januar 2024. De største ændringer er oplistet her: 

  • En permanent indefrysningsordning, hvorefter boligejere kan vælge at de samlede stigninger i ejendomsværdiskat og grundskyld bliver indefrosset som et lån.
  • En rabatordning gældende for boligejere, der har overtaget deres bolig inden 2024. Disse tildeles en skatterabat, hvis boligejeren skal betale mere i boligskat ved overgangen til de nye regler, end hvis de gældende regler blev videreført til og med 2024.
  • En moderniseret stigningsbegrænsningsordning, hvorefter større stigninger i grundskyld af erhvervsejendomme m.v. indfases over tid.
  • Lavere satser for ejendomsværdiskat og grundskyld.
  • Loft over satser for grundskyld og dækningsafgift til og med 2028.

Vi vil gennemgå de mest væsentlige ændringer nedenfor. 

Permanent indefrysningsordning

I den nye ejendomsskattelov er der indført en række ordninger for at sikre, at boligejerne ikke kommer til at få en voldsom stigning i deres ejendomsskatter for 2024. Den første ordning, der er indført, er indefrysningsordningen.

Private boligejere kan efter de nuværende regler indefryse en eventuel stigning i grundskylden fra 2023 til 2024. Fremover kan de dog frivilligt tilvælge en permanent indefrysningsordning, som betyder, at stigninger i både ejendomsværdiskatter og grundskyld fra 2024 til 2025 indefryses. Det betyder, at boligejeren i praksis stifter et lån, som til enhver tid kan indfries helt eller delvist efter ønske fra boligejeren.

Lånet forrentes årligt med 1,53 % (2023 niveau), og forfalder senest ved salg af boligen.

Skatterabatordning

I den nye ejendomsskattelov er der endvidere indført den såkaldte skatterabat.

Skatterabatten fungerer som en form for overgangsordning, som betyder, at hvis en privatperson overtager en bolig senest den 31. december 2023, vil vedkommende formentlig kunne se frem til, at grundskylden og ejendomsværdiskatten bliver fastholdt maksimalt på niveau med betalingen for 2023.

Dette er en rabatordning, som boligejeren får hvert år, så længe denne bliver boende i boligen.

Skatterabatten for ejendomsværdiskat gælder kun i det omfang boligen er underlagt ejendomsværdiskat for 2024. Det vil dermed sige, at hvis ejendommen overtages efter den 31. december 2023, fortabes muligheden for at benytte skatterabatten. Nybyggeri, der ikke senest er færdigmeldt den 1. januar 2024, vil fortabe muligheden for skatterabat fuldt ud, mens ejendomme under delvis ombygning vil fortabe muligheden for brug af skatterabatten for andet end ejendomsværdiskat for ejendommen før ombygningen.

Stigningsbegrænsningsordning

For så vidt angår selskaber og privatpersoner, som ikke er omfattet af reglerne om skatterabat for grundskylden, vil disse i stedet blive omfattet af den såkaldte stigningsbegrænsningsordning.

Denne ordning betyder, at for kalenderåret 2024 vil grundskylden for en ejendom udgøre den laveste af:

  • grundskylden opgjort af det nye system og efter nye satser; eller
  • grundskyld opgjort efter det tidligere system for 2023 + en regulering på 2,8 %.

Dernæst betyder den, at for kalenderåret 2025 og frem vil grundskylden udgøre den laveste af:

  • grundskylden opgjort af det nye system og efter nye satser; eller
  • grundskylden for det foregående kalenderår med et tillæg på 4,75 % af, hvad grundskylden ville have været i det nye system.

Dermed indfases den eventuelt nye og højere grundskyld langsomt, hvilket den gør indtil den når niveauet for den aktuelle grundskyld for året. Denne stigningsbegrænsning kan genindtræde i tilfælde af, at grundskylden for et efterfølgende år stiger med mere end 4,75 %.

Nye offentlige vurderinger

Til denne nye ejendomsskattelov bør det først nævnes, at Skatteministeriets seneste tidsplan for offentliggørelse af nye tilhørende offentlige vurderinger fremgår således:

  • April 2023: Offentliggørelse af 750.000 vurderinger for parcel- og rækkehuse;
  • Juli/august 2023: Offentliggørelse af 200.000 vurderinger for sommerhuse;
  • Umiddelbart herefter: Offentliggørelse af 275.000 vurderinger ejerlejligheder;
  • 2024: Offentliggørelse af 375.000 vurderinger for ”komplicerede” ejendomme; og
  • 2025: Offentliggørelse af vurderinger for erhvervsejendomme.

150.000 helårshuse har foreløbig modtaget ejendomsvurderingen for 2020.

Disse nye ejendomsvurderinger kommer til at erstatte de gældende offentlige ejendomsvurderinger, som har været fastlåst siden 2011/2012.

Nye satser for ejendomsværdiskat og grundskyld, samt loft over satser frem til 2028

Som tidligere nævnt vil de nye offentlige ejendomsvurderinger erstatte de tidligere offentlige ejendomsvurderinger fra 2011/2012. Dermed vil de nye ejendomsvurderinger i højere grad reflektere nutidens prisniveau, hvorfor langt de fleste boligejere vil kunne se frem til en højere vurdering.

Der bliver dog indført to nye forhold, som skal hjælpe til at imødegå de nye højere ejendomsvurderinger. Det ene er det nye forsigtighedsprincip, mens det andet er nye lavere satser for både ejendomsværdiskat og grundskyld.

Forsigtighedsprincippet medfører, at ejeren kun bliver beskattet af 80 % af ejendomsværdien. Dette er gjort for at reflektere, at de offentlige ejendomsvurderinger er baseret på et skøn. Dermed ”trækkes” der 20 % af ejendomsværdien fra for at reflektere en usikkerhedsmargin.

Dernæst kommer de nye lavere satser for både ejendomsværdiskatten og grundskylden, hvor ejendomsværdiskattesatsen reduceres fra 9,2 promille til 5,1 promille. Samtidigt hæves grundbeløbet fra DKK 3.040.000 til 9.200.000 (efter forsigtighedsprincippet), hvorefter ejendomsværdiskattesatsen stiger til 14,0 promille for alt over grundbeløbet (tidligere 30,0 promille).

Dette grundbeløb reguleres hvert andet år efter ejerboligværdiindekset.

Til sidst kommer det nye loft over de kommunale satser for grundskyld og dækningsafgift på kommuneniveau for 2024-2028. Disse fastsættes individuelt for kommunerne og er alle faldet fra deres 2023 niveau, for at imødegå de nye højere offentlige ejendomsvurderinger.

De nye promiller kan findes som bilag til lovteksten.

Kontakt os

Søren Thorvaldsen Svane Keller

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2363 9384

E-mail

Ulla Wille

Director, Tax, PwC Denmark

5367 8087

E-mail

Følg PwC