Den gennemsnitlige globale reduktion i CO2-udledninger i 2022 var 2,5 % - en markant forbedring i forhold til 0,5 % i 2021. Selvom dette er den fjerdehøjeste reduktionsrate siden 2001, er den stadig ca. syv gange mindre end den nødvendige reduktionsrate på 17,2 % for at nå Parisaftalens mål om at begrænse opvarmningen til 1,5°C.
Faldet i den globale energiintensitet med gennemsnitligt 1,4 % om året over de seneste 20 år betyder, at verden gradvist afkobler økonomisk vækst fra energiforbrug. Dette er et positivt tegn, da det betyder, at økonomier kan vokse uden proportionalt at øge deres energiforbrug. Tendensen tilskrives i vid udstrækning fremskridt inden for energieffektivitet, drevet af politiske initiativer og industrikonkurrence.
Net Zero Economy Index viser, at vi i 2022 oplevede en stigning i optagelsen af vedvarende energi, hvor solenergi oplevede sin højeste vækst nogensinde registreret på 24,4 %, og vindenergi steg med 13,1 %. Den betydelige vækst i vedvarende energi er primært koncentreret i specifikke lande og regioner: Asien (især Kina), USA og Europa har været i spidsen for denne vækst.
Investorer har mulighed for at skabe langsigtede afkast ved at stille kapital til rådighed til at finansiere overgangen til net zero. Virksomheder, der handler hurtigt og beslutsomt for at reducere deres operationer, vil drage fordel af langsigtede omkostningsbesparelser på tværs af deres forsyningskæder.
Johanna Karlsen