Hvad er vigtigt for CFO’en i dag?

#

Den moderne CFO: Arkitekten bag en selvfinansierende transformation

Bekymringerne om recessionen er aftagende, og nu retter CFO’en opmærksomheden mod fremtiden – og transformation af virksomheden. Men for at opnå succes kræver det, at man finder en balance mellem at reducere omkostningerne og investere i vækst, og 89 % af de CFO’er, der har deltaget i PwC’s Pulse Survey, siger, at det er en stor udfordring i forhold til transformation. 

Efterhånden som skiftende kundepræferencer, ny lovgivning, mangel på kvalificerede medarbejdere og hurtigt udviklende teknologi truer den langsigtede rentabilitet, bevæger CFO'en sig fra at have fokus på beskyttelse til at fokusere på investering. Man satser på nye muligheder som GenAI og avanceret analyse, som tilsammen kan udgøre et solidt fundament for et transformationsøkosystem, der skaber mærkbare resultater.

Afstemning af risici og investeringsafkast ved en transformation 

De bedste CFO'er ved, at for at accelerere virksomhedens transformation skal man have et selvfinansierende budget til at drive transformationen. De forstår også vigtigheden af at vurdere potentielle risici på alle niveauer – transformation, forretning, program, teknologi og data samt sikkerhed og kontroller – for at øge investeringsafkastet.

Find ud af hvordan CFO’en kan imødekomme den hurtigt voksende digitale udvikling.

Seks emner, der står øverst på CFO’ens dagsorden:

Sat over for langvarig ustabilitet i markedet prioriterer CFO'en fortsat at opbygge prædiktive modeller og styrke kompetencerne til at gennemføre scenarieanalyser for at kunne måle påvirkningen af det volatile forretningsmiljø på bundlinjen. Til trods for økonomiske faktorer såsom høj inflation og stigende renter er mange fortsat optimistisk omkring muligheden for at styrke virksomhedens modstandskraft og holde sig på sporet mod langsigtede vækstmål.

I fremtiden ... 

… bør CFO'en forberede sin virksomhed på potentielt komplekse risikoscenarier – herunder truende recession, inflation, geopolitisk uro og øget sårbarhed over for cybertrusler. Ved at satse på mere agil, datadrevet scenarieplanlægning kan CFO’en modellere de potentielle påvirkninger fra markedsrisici. CFO’en har også mulighed for at spille en aktiv rolle i at drive virksomhedens agilitet gennem samarbejde og partnerskaber på tværs af funktioner for at positionere virksomheden til at reagere på ny lovgivning og øget regulering.

47 % af CFO'erne i PwC’s Pulse Survey siger, at deres topprioritet er at opbygge prædiktive modeller og styrke kompetencerne til at gennemføre scenarieanalyser.

Kilde: PwC Pulse Survey, august 2022

Det er muligt at skabe vækst i usikre tider, men CFO'en vil sandsynligvis være meget mere selektiv med hensyn til udgifter og fokusere på at anvende avanceret scenarieplanlægning og modellering for at kunne træffe strategiske finansielle beslutninger på et informeret grundlag. Mange CFO'er siger, at de har afstemt prisstigninger med langsigtet kundeefterspørgsel, finjusteret deres lønstrategier og endda investeret i selektive og strategiske ansættelser. M&A kan være en anden mulighed, men det er afgørende at kalibrere variabler som potentielle forsyningskæder og ressourcerisici i værdiansættelsesmodellerne, når man vurderer de potentielle fordele.

65 % af CFO’erne siger, at de tror på, at de kan nå deres kortsigtede vækstmål.

Kilde: PwC Pulse Survey, november 2022

I fremtiden ... 

På trods af økonomisk modvind slipper CFO’en ikke sit fokus på de langsigtede vækstmål. Men med en mindre fejlmargin er det afgørende at investere mere selektivt for at kunne nå de langsigtede mål. CFO'en kan arbejde tæt sammen med sine kolleger på tværs af C-suiten for at justere budgetter og revidere prismodeller.

Lær mere om hvordan CFO'en kan bidrage til langvarig værdiskabelse som førende på bæredygtighedsagendaen her.

Environmental, social and governance (ESG) dominerer fortsat listen over prioriterede indsatsområder. Mange CFO'er fokuserer deres ESG-indsats på at indsamle de rigtige data og udvikle konsistente målinger og skabe rammer for rapportering som forberedelse til nye regler. Ved at udvikle politikker, procedurer og kontroller til indsamling af klimadata kan CFO'en sikre stram styring, der kan hjælpe virksomheden med ESG-rapportering og begynde at integrere finansielle og ikke-finansielle systemer til rapportering. 

I fremtiden ... 

… er CFO'en godt positioneret til at hjælpe sin organisation med at styrke ESG-indsatsen i forhold til virksomhedens bæredygtighedsmål, høste fordelene og overholde rapporteringskravene. CFO’en kan bestemme, hvilke systemer og processer der skal på plads, hvilke data der skal indsamles og analyseres, og hvilke interessenter der skal involveres.

40 % af CFO'erne er ved at etablere politikker, procedurer og kontroller for indsamling af klimadata.

Kilde: PwC Pulse Survey, august 2022

Lær mere her: 

Få fem gode råd til din virksomheds bæredygtige omstilling

Fortsat kraftig vækst i SBTi-tilslutningen i Danmark

Virksomheder i alle brancher står over for et utal af disruptioner og må træffe strategiske beslutninger for at forblive konkurrencedygtige på markedet og i forhold til deres medarbejdere. Digitalisering, standardisering og automatisering vil være afgørende, når virksomhederne skal løse problemer for deres kunder på innovative og holdbare måder. Mange CFO'er investerer i teknologier som cloud og analyser for at understøtte væksten, men har også behov for folk med specialiserede kompetencer. Økonomimedarbejdernes analytiske kompetencer og deres evne til hurtigt at gøre finansielle data brugbare er lige så vigtige som de digitale værktøjer, når det kommer til at bidrage til strategisk beslutningstagning.

53 % af CFO'erne siger, at de planlægger at accelerere den digitale transformation ved hjælp af dataanalyse, AI, automatisering og cloud-løsninger.

Kilde: PwC Pulse Survey, august 2022

I fremtiden ... 

… kan CFO'en stå i spidsen for standardisering og digitalisering af forretningsprocesser i og uden for økonomifunktionen. En digital transformation af hele virksomheden kræver avancerede analyser, AI-applikationer og cloud-teknologier, som er rygraden i avancerede finansielle værktøjer. CFO’en kan planlægge omkostningerne ved digitale aktiver samt digital opkvalificering og sparring, når personalefunktioner kombineres med teknologi.

Lær mere: 

Optimér finansfunktionen

AI-revolutionen er her.

Tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere bliver konsekvent nævnt som en alvorlig risiko – endda mere end CFO’ens C-level-peers. Det er ikke overraskende, fordi CFO’en navigerer i et komplekst og konstant foranderligt miljø, hvor organisationen efterspørger større indsigt for at kunne fremme hurtig beslutningstagning og større virksomhedsværdi. I lyset af manglen på økonomimedarbejdere er efterspørgslen stor efter personer med en bredere vifte af kvalifikationer – især inden for dataanalyse og prognosticering samt de teknologier, der anvendes i dette arbejde. Den rigtige blanding af kompetencer blandt økonomimedarbejderne kan hjælpe CFO'en med at drive virksomhedens vækstmål, udarbejde mere nøjagtige analyser og scenarieplanlægning samt øge virksomhedens effektivitet.

I fremtiden ... 

… anerkender CFO'en, at forretningsmodellerne har ændret sig fundamentalt – i lighed med økonomifunktionens rolle. På trods af økonomisk modvind og et stramt finansielt arbejdsmarked kan CFO'en investere i målrettet opkvalificering eller endda selektive ansættelser, der kan forbedre økonomiafdelingens muligheder inden for modellering, analyse og scenarieplanlægning. Efterhånden som de faktorer, der driver efterspørgslen, bliver mere volatile, kan den strategiske CFO positionere økonomifunktionen som en smidig forretningspartner, der arbejder tæt sammen med andre forretningsfunktioner.

57 % af CFO'erne siger, at de planlægger at ansætte medarbejdere på specifikke områder inden for de næste 12 til 18 måneder for at drive væksten.

Lær mere: 

Mennesker & Kultur.

Tillid er den nye forretningsvaluta for CFO'en og påvirker kundernes loyalitet og købsbeslutninger såvel som fastholdelse af medarbejdere. Tillid kan ikke tages for givet. Nutidens CFO forventes at kunne opbygge tillid hos sine interessenter og levere bedre, vedvarende resultater – og føre an i både forretnings- og samfundsmæssige forhold. Når den øverste ledelse tilpasser sig kundernes og medarbejdernes topprioriteter, kan de hjælpe med at fokusere hele organisationen mod de vigtigste tillidsinitiativer. 

Med den øgede bekymring for cyberangreb og stigende krav om gennemsigtighed, svarer CFO'erne, at deres organisationer også forbedrer deres evne til at håndtere cyberrisici.

I fremtiden ... 

… når det kommer til at opbygge tillid gennem handlinger, har CFO'en længe befundet sig i krydsfeltet mellem formål og praksis. Indsatser, der omfatter hele virksomheden – især med hensyn til gennemsigtighed, regnskabs- og rapporteringsindsigt – anses nu for at være inden for CFO'ens voksende ansvarsområde, mens der er behov for at investere i områder som cybersikkerhed og databeskyttelse for at kunne implementere forebyggende foranstaltninger. 

87 % af virksomhedsledere siger, at kunderne har stor tillid til deres virksomheder, selvom kun ca. 30 % faktisk har det.

Lær mere: 

Cybercrime Survey 2023.

Cyber & Privacy.

Kontakt os

Natasha Lembke

Partner, Co-lead Consulting, København, PwC Denmark

5133 1677

E-mail

Rune Pind Nielsen

Senior Manager, Finance Transformation, PwC Denmark

2056 6749

E-mail

Følg PwC