Ny dobbeltbeskatnings-overenskomst (DBO) mellem Danmark og Frankrig

#
  • 04/01/24

Historik

Danmark opsagde i 2008 den dagældende DBO med Frankrig. Baggrunden for opsigelsen var, at danske pensioner efter den dagældende DBO alene kunne beskattes i pensionistens bopælsland.

Dette betød, at Danmark ikke kunne beskatte danske pensionsudbetalinger, når danske pensionister flyttede til Frankrig, selv om pensionsindbetalingerne havde været fradragsberettigede i Danmark, hvilket medførte et dansk provenutab og et skattemæssigt incitament for danske pensionister til at flytte til Frankrig.

Både før og efter opsigelsen har den danske regering og den franske regering forsøgt at nå til enighed om en løsning for beskatning af pensioner.

En sådan enighed blev opnået den 26. april 2019, hvor Skatteministeriet og det franske Finansministerium indgik en såkaldt principerklæring, der havde til formål at sætte rammen for indgåelse af en ny dobbeltbeskatningsoverenskomst ved at fastslå de grundlæggende principper for beskatningsretten til pensioner.

Den nye DBO

Den danske og franske regering er blevet enige om en ny DBO. Den 4. februar 2022 blev der underskrevet en ny dansk-fransk DBO. Før DBO’en kan få virkning, skal begge lande ratificere aftalen efter nationale retsregler. Danmark ratificerede aftalen ved lov den 23. marts 2023.

Frankrigs Parlament har den 13. december 2023 godkendt DBO’en, og Frankrig har ultimo december 2023 meddelt Danmark dette, hvorved den nye DBO har fået virkning fra den 29. december 2023. DBO’en får virkning for så vidt angår danske kildeskatter samt andre indkomstskatter fra den 1. januar 2024.

Opmærksomhedspunkter i den nye DBO

Pension

I den nye DBO kan Danmark beskatte pensionsudbetalinger som kildeland, mens Frankrig opretholder sin ret til at kunne beskatte som bopælsland.

Det er et mangeårigt fast dansk princip ved forhandling af DBO’er, at Danmark skal have ret til at beskatte udbetalinger fra de pensionsordninger, hvor Danmark har givet fradrag for pensionsindbetalingerne. Dette princip, der er med til at sikre sammenhængen i det danske pensionsbeskatningssystem, fastholdes således fortsat med indgåelsen af den nye DBO.

Danmark skal ved skatteberegningen indrømme lempelse for den skat, der betales i Frankrig dvs. omvendt credit. Såfremt det forudsættes, at den danske skat er højere end den franske bliver resultatet, at pensionister skal betale en skat svarende til den danske.

Ejendomme

Personer, der bor i Danmark og ejer fast ejendom i Frankrig, og som ikke er omfattet af overgangsreglerne, vil ikke blive begunstiget af den nye DBO. Der vil fortsat skulle betales dansk ejendomsværdiskat af boliger i Frankrig. Efter danske interne regler kan den beregnede danske ejendomsværdiskat dog nedsættes med visse franske ejendomsskatter. 

Øvrige forhold

Dobbeltbeskatningsoverenskomster fastlægger, hvilket af to lande der har retten til at beskatte indkomst fra en person eller et selskab.

Den nye aftale indeholder en definition af, hvornår en virksomhed anses for at have et såkaldt fast driftssted. Ifølge skatteaftalen udgør en byggeplads, anlægsarbejde eller monteringsarbejde kun et fast driftssted, hvis aktiviteterne varer mere end 12 måneder.

Desuden sikrer den nye skatteaftale, at danske medarbejdere igen er beskyttet mod beskatning i Frankrig i op til 183 dage, hvis de midlertidigt udsendes til at arbejde i Frankrig af deres danske arbejdsgiver, og den danske arbejdsgiver ikke har et fast driftssted i Frankrig. Dette kan for eksempel gælde på et byggeprojekt i Frankrig, der, som nævnt ovenfor, ikke varer mere end 12 måneder.

Den nye skatteaftale giver ydermere mulighed for at afgøre det skattemæssige domicil for en person, der er fuldt skattepligtig ifølge begge landes interne skatteregler. Dette er afgørende for at bestemme, hvilket land der kan beskatte personens globale indkomst, samt hvilket land der kun kan beskatte indkomst fra specifikke kilder inden for dets grænser.

På visse områder afviger den nye DBO mellem Danmark og Frankrig modeloverenskomsten bla.:

  • Udbetaling af pension og omvendt credit som nævnt ovenfor
  • Fast driftssted ved en installation eller borerig eller et skib, der anvendes til efterforskning af naturforekomster
  • Skattemæssigt hjemsted hvis aktionærer, anpartshavere eller medlemmer alle, i henhold til skattelovgivningen i Frankrig, er personligt skattepligtige dertil af deres andel af overskuddet fra det pågældende interessentskab eller anden lignende enhed (herunder en gruppe af personer).

Overgangsreglerne tilbage fra 2007

For så vidt angår overgangsreglerne vil disse fortsat være gældende, hvorfor personer, der den 28. november 2007 var hjemmehørende i Frankrig og som den 31. januar 2008 modtog efterløn, eller pension, som efter den ophævede overenskomst kun kunne beskattes i Frankrig fortsat, er fritaget for beskatning i Danmark, så længe modtageren forbliver hjemmehørende i Frankrig. Fritagelsen omfatter også andre pensioner, som senere modtages af samme person, og som efter de nu ophævede overenskomster kun kunne beskattes i Frankrig.

Personer, som den 28. november 2007 var fuldt skattepligtig til Danmark og som på dette tidspunkt ejede fast ejendom i Frankrig, er fritaget for ejendomsværdibeskatning i Danmark af denne ejendom, så længe personen forbliver fuldt skattepligtig til Danmark og ejer den pågældende ejendom. Tilsvarende gælder, hvis der er indgået aftale om erhvervelse af ejendommen senest den 28. november 2007.

Brug for hjælp?

Juridiske personer

Såfremt du ønsker at drive virksomhed i Frankrig, er du velkommen til at kontakte PwC for yderligere rådgivning.

Såfremt du allerede driver virksomhed i Frankrig, kan du kontakte din sædvanlige PwC rådgiver, hvis du har spørgsmål til DBO’en.

Fysiske personer

Overvejer du at flytte til Frankrig for at arbejde eller bor du i Frankrig og påbegynder arbejde i Danmark er du velkommen til at kontakte PwC for yderligere rådgivning.


Kontakt os

Jonas Meng

Manager, Tax, PwC Denmark

2967 9734

E-mail

Christina Mosegaard

Director, Tax, PwC Denmark

2944 3052

E-mail

Claus Høegh-Jensen

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2366 3918

E-mail

Følg PwC