Frivillig indbetaling af acontoskat er ofte relevant - også selv om jeres virksomhed har samme indtjening som i de seneste år. Da de ordinære acontoskatterater fastsættes som 50 % af gennemsnittet af de seneste tre års indkomstskat, vil en frivillig indbetaling være relevant, selv om den forventede skattepligtige indkomst er identisk med gennemsnittet (eller blot overstiger halvdelen af gennemsnittet) af de seneste tre indkomstår. Acontoskatteraterne for 2024 er opgjort på grundlag af indkomstårene 2020-22.
Såfremt jeres indtjening har ændret sig væsentligt, kan det også være relevant at justere acontoskatten, så der hverken betales for meget eller for lidt.
Vi anbefaler derfor, at I inden betalingsfristen for både ordinær og frivillig rate den 20. marts 2024 og den 20. november 2024 får et overblik over den forventede betalbare skat for indkomståret 2024. Der kan herefter gælde flere scenarier:
Da danske koncernforbundne selskaber, filialer, faste driftssteder og ejendomme beliggende i Danmark er underlagt obligatorisk national sambeskatning, skal ovenstående overvejelser foretages på sambeskatningsniveau. Ligeledes kan I have tilvalgt frivillig international sambeskatning, hvormed disse udenlandske enheder også skal indgå i opgørelsen af den forventede sambeskatningsindkomst for 2024.
Fastsættelsen af de ordinære acontoskatterater sker ligeledes på grundlag af afsluttede skatteansættelser for de tre sidste indkomstår for sambeskatningskredsen. Det er endelig det danske administrationsselskab, som skal angive og afregne både ordinære og frivillige acontoskatterater på vegne af alle de sambeskattede enheder.
Da der både kan være tale om en omfattende informationsindsamling og komplekse beregninger med baggrund i de danske underskudsbegrænsnings- og rentebeskæringsregler, anbefaler vi, at processen sættes i gang i god tid inden den 20. marts 2024 og den 20. november 2024, så skattebetalingen kan optimeres på bedst mulig vis.
Opmærksomheden skal særligt henledes på de kortere frister for allokering af allerede betalte acontoskatter samt frister generelt for betaling af acontoskatter ved ændrede koncernforhold herunder både ophør og etablering af koncernforbindelse. Vi anbefaler, at de konkrete forhold undersøges nøje såfremt der er sket ændringer af koncernforhold i løbet af året.
Satser for restskattetillæg mv. for indkomståret 2024 er endnu ikke offentliggjort, men forventes offentliggjort senest i december 2024. For 2023 udgjorde restskattetillægget 7,7 %. Det skal bemærkes, at restskattetillægget ikke kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Det skal derfor sammenlignes med en fradragsberettiget rente på 9,9 % pro anno.
Hvis selskabets lånerente eller afkast af overskudslikviditet udgør mindre end 9,9 % pro anno, bør det derfor overvejes at foretage en frivillig indbetaling svarende til den forventede endelige skat dog reduceret med de ordinære acontoskattebetalinger for 2024. Såfremt indbetalingerne overstiger den endelige skat, refunderes dette beløb med en rentegodtgørelse, der forventeligt udgør 3,6 % (2023 sats). Rentegodtgørelsen er skattefri og indregnes derfor ikke ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Bemærk dog, at der ikke sker forrentning af overskydende skat, som kan henføres til indbetalinger i perioden 21. november 2024 til 1. februar 2025.
Hvis selskabets lånerente eller afkast af overskudslikviditet overstiger 9,9 % pro anno, vil det derimod ikke kunne betale sig at foretage en frivillig indbetaling. I stedet vil det være mest fordelagtigt at vente til betalingsfristen for restskat den 20. november 2025.
Hvis selskabet foretager en frivillig indbetaling af skat i marts 2024, skal I være opmærksomme på, at renten beregnes på en 20 måneders periode mod en 12 måneders periode, hvis indbetalingen sker i november 2024.
Alternativt kan den frivillige indbetaling af acontoskat udskydes til den 20. november 2024 eller den 1. februar 2025.
Inden en eventuel indbetaling, hvad enten den er ordinær eller frivillig, vil det være fordelagtigt at sikre, at I ikke har øvrig forfalden gæld på selskabets Skattekonto, da Skattekontoen p.t. forrentes med 0,9 % pr. måned svarende til 11,35 % pro anno. Denne rente er ikke fradragsberettiget, hvormed den svarer til en fradragsberettiget rente på 14,55 % pro anno.
Såfremt de to ordinære acontoskatterater forventes at være tilstrækkelige i forhold til den forventede skat, skal I ikke gøre andet end at indbetale første acontoskatterate på selskabets Skattekonto senest den 20. marts 2024. Vær opmærksom på, at hvis den ordinære acontoskat indbetales mere end fem hverdage før betalingsfristen, kan det betyde, at indbetalingen refunderes, og I derfor kommer til at betale renter af den derefter stadigt forfaldne saldo på Skattekontoen.
Mange selskaber venter med at foretage en frivillig indbetaling til november 2024, da det forventede skattemæssige resultat kan opgøres mere præcist, og fordi pengene kun er bundet i 12 måneder mod 20 måneder ved indbetaling i marts.
Hvis I forventer, at de to ordinære rater ikke er tilstrækkelige i forhold til den forventede skat, skal I overveje, om en frivillig indbetaling kan betale sig. Hvis I herefter ønsker at foretage en frivillig indbetaling, skal I først angive størrelsen af den frivillige indbetaling på TastSelv Erhverv, før I foretager indbetalingen. Hvis angivelsen ikke foretages inden indbetalingen, vil den frivillige indbetaling blive refunderet, og den vil således ikke blive modregnet i den endeligt opgjorte selskabsskat.
Bemærk dog, at såfremt I har benyttet jer af muligheden for at have indeståender på op til 200.000 kr., vil den frivillige indbetaling ikke blive refunderet, såfremt saldoen ikke overstiger 200.000 kr. Den frivillige indbetaling vil dog fortsat ikke blive modregnet i den endelige skat, hvis angivelsen ikke er foretaget.
Hvis jeres estimat derimod viser, at de ordinære acontoskatterater vil være for høje i forhold til den forventede selskabsskat for indkomståret 2024, kan I overveje at anmode om nedsættelse af den første ordinære rate. Anmodning herom skal foretages via TastSelv Erhverv inden den 20. marts 2024. Skattestyrelsen kan bede om nødvendig dokumentation for nedsættelsen, som kan være de seneste regnskabsoplysninger, fx et fremskrevet perioderegnskab og oplysning om eventuelle underskud fra tidligere år.
Vejledning til både angivelse af frivillig indbetaling og anmodning om nedsættelse af acontorater findes her, ligesom vi i PwC naturligvis altid er parate til at assistere jer.
Kristian Serup