Krav om digital bogføring træder i kraft den 1. juli - er din virksomhed klar?

#
  • 26/06/24

Mandag den. 1. juli 2024 træder bogføringslovens regler om digital bogføring i kraft for mange virksomheder i kraft. I den forbindelse er der nogle nye krav, som virksomhederne skal være forberedt på for at sikre, at deres digitale bogføring gennemføres i overensstemmelse med bogføringsloven.

Hvem er omfattet? 

Virksomheder, som er omfattet af årsregnskabslovens regnskabsklasse B, C eller D, skal opfylde de nye regler om digital bogføring. De kan vælge mellem et registreret digitalt bogføringssystem eller et eget bogføringssystem. Vælges et registreret system, skal det system benyttes for regnskabsår, der begynder den 1. juli 2024 eller senere. Virksomhederne, der vælger at anvende eget bogføringssystem, omfattes først for regnskabsår, der begynder i januar 2025 eller senere. Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en liste over registrerede systemer, der kan tilgås via styrelsens hjemmeside.

Hvordan forbereder virksomhederne sig bedst? 

Det er vigtigt, at din virksomhed er forberedt og bekendt med kravene, så den digitale bogføring fremadrettet foretages på lovlig vis. Nedenfor har PwC angivet, hvordan din virksomhed bedst muligt forbereder sig:

  1. Udarbejdelse af beskrivelse af bogføringsprocedurerne (dette krav er sat i kraft tilbage i 2023).
  2. Gap-analyse af mangler i nuværende system - skal systemet ændres (eget udviklet system), eller skal virksomheden anskaffe et nyt registreret bogføringssystem?
  3. Implementeringsplan for gennemførelse af de nødvendige ændringer.
  4. Ved skift af bogføringssystem skal regnskabsdata konverteres og ny opsætning forankres.
  5. Oplæring i nye arbejdsgange for medarbejdere.
  6. Kontinuerlig opdatering af bogføringsprocedurer mv.

Det er virksomhedernes eget ansvar at efterleve bogføringslovens krav. Ved at benytte et registreret system frem for at anvende eget bogføringssystem behøver virksomheden ikke at dokumentere systemet. Dog har virksomheder, der anvender et registreret system, selv ansvaret for at sikre, at systemet har et af de angivne FOB numre hos Erhvervsstyrelsen. Hvis ens system ikke har et af de anførte FOB numre, så er det ikke et registreret system.

Lad os hjælpe dig

Det er individuelt, hvor meget en virksomhed skal ændre i deres nuværende bogføringssystem for at imødekomme de digitale krav, og derfor kan det være svært at navigere i lovens mange nye bestemmelser. Hos PwC kan vi hjælpe dig med at komme i gang, sætte en retning, konvertere regnskabsdata, sikre oplæring i nye arbejdsgange og lignende. Du er derfor altid velkommen til at kontakte os, hvis vi skal hjælpe dig.

Læs mere her

Trin-for-trin-guide til den nye bogføringslov

Udfyld formularen og få adgang til PwC's gode råd til din virksomheds digitaliseringsrejse.

Få det detaljerede overblik over indholdet af reglerne her

Den nye bogføringslov medfører væsentlige ændringer – særligt med krav om anvendelsen af it-systemer i bogføringen.

Kontakt os

Henrik Steffensen

Partner, leder af Accounting Advisory Services, København, PwC Denmark

2373 2147

E-mail

Følg PwC