Fremadrettet vil den momsangivelse, der dækker over juni måned – dvs. angivelsen for henholdsvis juni måned, andet kvartal eller første halvår – omfatte en ny indberetningsforpligtelse, som alle momsregistrerede virksomheder skal tage aktivt stilling til. Her skal det oplyses, om virksomheden har momsfritagne aktiviteter, der er omfattet af momslovens § 13.
Momslovens § 13 indeholder en lang række momsfritagelser, herunder, men ikke begrænset til:
I kan finde den fulde liste, hvor ovenstående punkter også uddybes, i momslovens § 13 her.
Mange af fritagelserne er genstand for særlige betingelser og undtagelser, som ikke nødvendigvis fremgår direkte af lovens ordlyd. Vi anbefaler derfor, at der søges konkret rådgivning i tilfælde af tvivl.
Virksomheder, som oplyser, at de har momsfritagne aktiviteter omfattet af momslovens § 13, skal yderligere oplyse den delvise momsfradragsprocent, som anvendes foreløbigt i den konkrete momsperiode.
Den delvise momsfradragsprocent, der skal oplyses, er den omsætningsbaserede momsfradragsprocent (momslovens § 38, stk. 1), som opgøres af virksomheder med både momspligtige og momsfritagne aktiviteter.
Virksomheder, som har momspligtige aktiviteter og aktiviteter, der falder uden for momslovens anvendelsesområde som fx myndighedsopgaver, passiv kapitalanbringelse og anden ikke-økonomisk virksomhed, opgør en delvis momsfradragsprocent baseret på et skøn (momslovens § 38, stk. 2) og er altså ikke omfattet af denne indberetningsforpligtelse.
Den delvise momsfradragsprocent beregnes som forholdet mellem virksomhedens momspligtige omsætning og virksomhedens samlede momspligtige og momsfrie omsætning for regnskabsåret. Den delvise momsfradragsprocent oprundes til nærmeste hele procent.
Da den endelige omsætning for regnskabsåret og dermed den delvise momsfradragsprocent først er kendt efter regnskabsårets afslutning, anvendes den delvise momsfradragsprocent for forrige eller foregående år foreløbigt i indeværende regnskabsår.
Hvorvidt det er forrige eller foregående regnskabsårs delvise momsfradragsprocent, der skal anvendes foreløbigt i indeværende regnskabsår, afhænger af, hvornår den delvise momsfradragsprocent for forrige regnskabsår bliver opgjort.
Hvis den delvise momsfradragsprocent for forrige regnskabsår er blevet opgjort på tidspunktet for første momsindberetning i det indeværende regnskabsår, skal denne delvise momsfradragsprocent anvendes.
Hvis dette ikke er tilfældet, skal den delvise momsfradragsprocent for det foregående regnskabsår anvendes, og dette gælder for hele det indeværende regnskabsår, sådan at den samme delvise momsfradragsprocent anvendes foreløbigt i hele det indeværende regnskabsår.
Ved oplysning om den foreløbige delvise momsfradragsprocent, skal slutdatoen for det regnskabsår, som er grundlag herfor, også oplyses.
For nyetablerede virksomheder danner omsætningen i de enkelte momsperioder grundlag for den foreløbige delvise momsfradragsprocent.
Det er vores erfaring, at mange virksomheder enten ikke anvender den samme delvise momsfradragsprocent for hele året eller anvender en estimeret delvis momsfradragsprocent foreløbigt.
Det er vores forventning, at Skattestyrelsen fremadrettet vil slå ned på sådanne fejl og potentielt vil kræve korrektion, som kan medføre renter. Det skyldes, at Skattestyrelsen i forbindelse med indførelse af renter på moms- og afgiftskrav, har et øget fokus på korrekt periodisering og uretmæssig kredittagning.
Skattestyrelsen oplyste i januar 2023, at de ville skærpe kontrollen af de danske momsangivelser ved at kontrollere og sammenholde de tal, som danske virksomheder indberetter på momsangivelsen vedr. køb fra og salg til andre EU-lande, med de tal som indberettes til og fra listesystemet ’EU-salg uden moms’ (og andre EU-landes tilsvarende systemer).
Denne kontrol har været synlig for virksomheder i TastSelv siden juni 2023, hvor virksomheder oplyses om eventuelle differencer og har mulighed for at tilføje forklarende bemærkninger og/eller bekræfte, at de indberettede tal stemmer med virksomhedens bogføring. Det er vores erfaring, at Skattestyrelsen bruger dette værktøj aktivt i deres kontrolindsats.
Fremadrettet vil lignende kontroller foretages i relation til virksomheders oplysninger om momsfritagne aktiviteter og den delvise momsfradragsprocent.
Når der skal indberettes moms for juni måned, andet kvartal og første halvår af 2024, vil det også være første gang, at mange virksomheder skal indberette den årlige korrektion som følge af opgørelse af den endelige delvise momsfradragsprocent efter de nye regler på området.
Korrektionen skal fremadrettet indberettes i den momsangivelse, der omfatter den sjette måned efter regnskabsårets udløb. Dette gælder uanset, om opgørelsen er klar til indberetning tidligere.
Det er vores erfaring, at mange virksomheder ikke er opmærksomme på de nye regler, og derfor allerede har eller har til hensigt at indberette korrektionen i den forkerte momsperiode.
Skattestyrelsens øgede fokus på korrekt periodisering medfører også i dette tilfælde en risiko for, at Skattestyrelsen vil kræve korrektion, som kan medføre renter – også hvis der er tale om skyldige momsbeløb, som indbetales før tid.
Vi står altid klar til at hjælpe, hvis I har spørgsmål til de nye regler, så ræk endelig ud for en drøftelse.