Der indtræder fuld skattepligt for personer, der har bopæl i Danmark, og som samtidig tager ophold her i landet, medmindre der er tale om kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende.
Bopæl forudsætter, at personen har rådighed over en bolig her i landet, og at rådigheden er af en vis tidsmæssig udstrækning. Hvis en persons rådighed er ganske kortvarig, fx under 1-2 måneder, vil den pågældende efter omstændighederne ikke blive anset for at have erhvervet bopæl.
Der indtræder derudover fuld skattepligt for personer, der uden at have bopæl i Danmark, opholder sig i Danmark i mindst seks sammenhængende måneder, heri medregnet kortvarige ophold i udlandet på grund af ferie eller lignende,
Men hvordan forholder det sig, når en i udlandet bosiddende person bor på hotel i Danmark? Og kan det at bo på hotel sidestilles med bopæl?
PwC assisterede i sagen en person bosiddende i udlandet, og som var tiltrådt som CEO i et dansk selskab. Den nytiltrådte CEO ville arbejde i Danmark mandag-fredag og bruge sine weekender i sit hjemland. I Danmark ville han bo på forskellige hoteller. Ansættelseskontrakten var tidsbegrænset til 2 år med mulighed for forlængelse.
PwC gjorde for det første gældende, at når der er tale om skiftende hotelværelser kan der ikke være tale om rådighed over en helårsbolig på baggrund af de respektive boligforholds midlertidige karakter. Hoteller er per definition midlertidige. Dermed var det PwC’s vurdering, at der ikke ville indtræde fuld skattepligt som følge af, at personen havde en bolig til rådighed i Danmark.
Det var PwC’s vurdering, at opholdene i hjemlandet, hver weekend ville afbryde opholdet i Danmark, således, at den pågældende CEO ikke efter 6 måneder ville kunne anses som fuldt skattepligtig efter de danske skatteregler. Dermed var det PwC’s vurdering, at der heller ikke ville indtræde fuld skattepligt som følge af længden af opholdet i Danmark.
Skattestyrelsen var enig i PwC’s vurdering, og i begrundelsen til Skatterådet anførte styrelsen ligeledes, at kortvarig rådighed over et hotelværelse ikke kan statuere bopæl. Herved er det dog vigtigt at nævne, at der skal være tale om skiftende hoteller således, at man eksempelvis ikke har mulighed for at efterlade sine ting, imens man er på weekend hos sin familie i hjemlandet og til man igen er tilbage i Danmark om mandagen. Den faktiske adfærd og de konkrete omstændigheder er således afgørende for de skattemæssige forhold.
For så vidt angår om opholdene i hjemlandet afbryder 6 måneders perioden er praksis sparsom, når det kommer til hotelophold. Der foreligger en afgørelse fra 1986, hvor Landsretten i denne sag tog stilling til, om en skatteyder, der boede i Tyskland og arbejdede som salgskonsulent i Danmark fra mandag til fredag, skulle anses for at have ophold her i landet i sammenhængende perioder på 6 måneder, idet han tilbragte weekenderne hos familien i Tyskland. Landsskatteretten fandt, at de regelmæssige ophold i hjemmet i Tyskland af den beskrevne karakter medførte, at der ikke bestod et ophold her i landet i sammenhængende perioder på seks måneder, og at han derfor ikke kunne anses for fuldt skattepligtig til Danmark. Opholdene i hjemmet i Tyskland kunne således ikke anses for at udgøre ferie eller lignende.
I den konkrete sag med den nytiltrådte CEO, var Skattestyrelsen enig i PwC’ opfattelse af, at pågældende ikke opholdt sig i Danmark i en periode på 6 måneder, idet der var tale om afbrudte ophold grundet rejserne til hjemlandet i weekenderne. Skattestyrelsen lagde i den forbindelse til grund, at opholdene i udlandet ikke havde karakter af ferie eller lignende, men derimod, at formålet var ophold i hjemmet.
Den pågældende CEO fik dermed det ønskede resultat; at der ikke er tale om fuld skattepligt til Danmark.
Det er glædeligt, at Skatterådet fastholder praksis på området, når det kommer til ophold på hoteller, når der arbejdes i Danmark.
I vores rådgivning og dialog med kunder ser vi flere og flere personer, der i forbindelse med at de påtager sig en stilling ved en dansk virksomhed, ønsker at bevare deres bolig i hjemlandet uden at ville flytte hele familien til Danmark.
Afgørelsen skaber tryghed for virksomheder, der ønsker at tiltrække internationale talenter, og sikrer, at disse personer kan fokusere på deres arbejde og ikke skal koncentrere sig om uvisheden i deres skatteposition i Danmark.
Ligeledes skaber afgørelsen tryghed for de i udlandet bosiddende personer, der pendler til arbejde i Danmark. Man kan således med ro i sindet pendle til sit job i Danmark, så længe man er opmærksom på reglerne, herunder at man bor på skiftende hoteller og regelmæssigt tager hjem.
Har du spørgsmål til afgørelsen eller ønsker rådgivning i forbindelse med rekruttering af udenlandske personer til din virksomhed, så kontakt endelig din rådgiver i PwC.
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.
Vijitha Pradeesh
Jonas Meng