Skattemyndighederne har i flere afgørelser vurderet, at rette indkomstmodtager af en sådan indkomst er konsulenten selv i stedet for selskabet. Det kan medføre en ”dobbelt- eller trippelbeskatning” på helt op til 112%, da indkomsten både beskattes i selskabet og hos personen selv, og når det resterende beløb skal ud af selskabet, beskattes det fx som udbytte.
Når der udføres fx konsulentvirksomhed i et selskab, kan der opstå situationer, hvor det er svært at afgøre, om arbejdet for en eller flere kunder, skal anses som indkomst hos personen eller i selskabet. Det vil altid være en konkret vurdering.
I en nylig afgørelse fra Landsskatteretten, SKM2024.471.LSR, blev det fastslået, at det var personen selv, og ikke vedkommendes selskab, der var rette indkomstmodtager af honorarer fra to kunder. Ydelserne var faktureret fra selskabet, og selskabet var beskattet af honoraret.
Skattestyrelsen fandt, at honorarerne udbetalt fra de to kunder skulle beskattes som personlig indkomst hos personen selv, da arbejdet var knyttet til denne som person, og da der ikke var nogen formelle kontrakter mellem selskabet og de to kunder.
Skattestyrelsen lagde vægt på, at instruktionsbeføjelserne lå hos kunderne, og at selskabet ikke havde påtaget sig nogen økonomisk risiko. Der blev også lagt vægt på, at vederlaget blev udbetalt i faste intervaller og faste beløb, og der ikke var afholdt udgifter af selskabet. Selskabet var heller ikke momsregistreret, selvom omsætningen oversteg 50.000 kr. Landsskatteretten var enig i Skattestyrelsens vurdering.
Denne afgørelse viser, hvor vigtigt det er på forhånd at få afklaret, om en indkomst skal beskattes i selskabet eller hos personen selv. Det kan fx ske ved anmodning om et bindende svar fra skattemyndighederne. Det koster et gebyr på 400 kr. Behandlingstiden er typisk 3 til 6 måneder hos skattemyndighederne.
Skattemyndighederne har i årenes løb truffet afgørelse i lignende sager, hvoraf det ses, at liberale erhverv såsom læger og tandlæger risikerer personligt at blive anset for at være rette indkomstmodtager. Bestyrelsesmedlemmer er også i risikozonen, hvis arbejdet som bestyrelsesmedlem faktureres via deres selskab.
Har du brug for hjælp til at vurdere din situation, er du velkommen til at kontakte os. Vores eksperter står klar til at hjælpe dig.
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.
Tina Raaby Jensen