I dag har unge fra 15-18 år et frikort, der fritager dem fra at betale skat af de første ca. 50.000 kr., de tjener. De unge skal dog stadig betale arbejdsmarkedsbidrag på 8 %. De unge anser arbejdsmarkedsbidraget som en skjult ”skat” og mener derfor ikke, at frikortet reelt er et frikort. Reelt betaler de 4.000 kr. i arbejdsmarkedsbidrag, hvis de tjener 50.000 kr.
Fritagelsen vil gøre frikortet til et ”reelt” frikort, hvor der ikke opkræves skatter eller bidrag af den indkomst, de unge tjener under grænsen på frikortet, som i 2025 stiger til ca. 51.600 kr.
I dag betaler de unge samlet ca. 42 % inklusive arbejdsmarkedsbidrag i skat af lønnen, når frikortet er opbrugt. Bortfalder arbejdsmarkedsbidraget, vil skatteprocenten falde til ca. 38% i en gennemsnitskommune.
Tiltaget kommer som et led i en lang række tiltag, der skal styrke de unges selvstændighed og gøre dem mere modne og ansvarsfulde, samt styrke deres kvalifikationer, når de senere skal søge fuldtidsjobs. Et af de øvrige tiltag, som er gennemført, er, at frikort automatisk skal oprettes til unge ned til 13 år fra 2026. I kan læse mere om dette tiltag i denne artikel: Automatisk frikort til 13-14 årige, men først fra 2026.
Har du spørgsmål til ovenstående artikel eller ønsker anden assistance, så kontakt din rådgiver i PwC.
Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.
Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.
Tina Raaby Jensen