Social dumping:

En udfordring for ansvarlige arbejdsforhold

#
  • 06/11/24

Social dumping kan opstå på tværs af sektorer, særligt når løn- og arbejdsvilkår ikke lever op til nationale standarder. På det danske arbejdsmarked er det især en udfordring i ufaglært arbejde, hvor det udover at skabe usikkerhed for de berørte medarbejdere også kan resultere i økonomiske sanktioner og omdømmeproblemer for de involverede virksomheder.

 

Her giver vi et indblik i, hvordan virksomheder kan tage ansvar for arbejdsforholdene i deres leverandørkæde og minimere risici gennem klare retningslinjer og løbende kontrol.

Hvad er social dumping?

Social dumping refererer til situationer, hvor særligt udenlandske medarbejdere arbejder under løn- og arbejdsvilkår, som er væsentligt dårligere end det, der gælder på det danske arbejdsmarked. Disse forhold kan føre til usikkerhed og sociale spændinger, der ikke alene påvirker de enkelte medarbejdere, men også det danske arbejdsmarked som helhed.

PwC’s erfaring med social dumping

PwC har omfattende erfaring med at bistå både private og offentlige organisationer i håndtering af social dumping. Gennem fysiske kontroller og dokumentgennemgange ser vi eksempler på både mindre misforståelser og systematisk underbetaling. Vores erfaring viser, at virksomheder kan minimere risikoen ved at implementere klare retningslinjer og arbejdsklausuler med løbende kontrol og opfølgning.

Praktiske råd til virksomheder

  1. Kortlægning af forsyningskædens udfordringer
    Identificér potentielle risici i forsyningskæden, især blandt underleverandører. Med en ofte kompleks leverandørstruktur kan det være svært at sikre ordentlige arbejdsforhold længere nede i kæden.
  2. Udarbejdelse af arbejdsklausuler
    Gennemarbejdede arbejdsklausuler sikrer, at både leverandører og deres underleverandører forpligtes til at overholde rimelige løn- og arbejdsforhold. Dette kan opnås ved at etablere operative klausuler, der forankres i kontrakterne.
  3. Løbende kontrol og opfølgning
    En risikobaseret kontrolmodel gør det muligt for virksomheder at vurdere, om leverandører overholder de fastsatte vilkår. PwC tilbyder stikprøvekontroller og fysiske besøg som en del af denne indsats.
  4. Dialog med leverandører
    Gennem en tæt dialog kan virksomheder sikre, at leverandørerne forstår og overholder kravene. PwC bistår også med rådgivning til leverandører om, hvordan de kan forbedre arbejdsforholdene for deres medarbejdere.

Øgede lovkrav og ansvar i forsyningskæden

Med det kommende EU-direktiv, Corporate Sustainable Due Diligence Directive (CS3D), bliver virksomheder forpligtet til at føre tilsyn med hele deres leverandørkæde, herunder sociale og menneskeretlige forhold. Denne regulering stiller krav til virksomhederne om øget gennemsigtighed og kontrol. Alene kortlægningen af, hvilke underleverandører og kontraktvilkår som er gældende, kan være en kompleks opgave, og det kan blive nødvendigt for mange virksomheder at etablere centrale styringsværktøjer. Udover det kommende CS3D, findes der praksis og regler om kædeansvar inden for skattelovgivningen, arbejdsklausuler og i visse overenskomster.

Forebyggelse af social dumping

PwC tilbyder en række ydelser, der hjælper virksomheder med at forebygge social dumping og styrke deres compliance på arbejdsmarkedet:

  • Gennemgang og udarbejdelse af kontrakter
  • Kontrol af løn- og arbejdsforhold gennem stikprøver og fysisk tilsyn
  • Vurdering af korrekt anvendelse af udenlandsk arbejdskraft
  • Kortlægning af leverandørkæder og risikovurdering
  • Strategisk rådgivning og løbende dialog med leverandører
  • Tech-understøttet kontraktstyring

PwC’s erfaringer med social dumping, både på nationalt og globalt plan, viser, at en proaktiv forebyggelse kan reducere risikoen for uansvarlige arbejdsforhold og skabe et mere transparent samarbejde i leverandørkæden. 

Vores team af eksperter inden for arbejds- og ansættelsesret, skat og compliance kan gennem vores lokale kontorer i Danmark og globale netværk sikre kontrol med underleverandører, uanset hvor de opererer. Det giver virksomheder mulighed for at agere i overensstemmelse med lovgivning og etiske standarder på tværs af hele forsyningskæden.

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Trine Vestengen Hopkins

Partner, Leder af Risk Assurance, København, PwC Denmark

5215 0003

E-mail

Catrine Søndergaard Byrne

Partner, Legal, København, PwC Denmark

2448 9299

E-mail

Følg PwC