Nye regler for crowdfunding og kapitalkrav for anpartsselskaber

#
  • 19/12/24

Folketinget har vedtaget lovforslag L71, der gennemfører initiativer fra Iværksætterpakken og som skal gøre det lettere for iværksættere at fremskaffe kapital til deres virksomheder. Fremover kan anpartsselskaber derfor udbyde deres anparter til offentligheden via equity crowdfunding, og minimumskravet til anpartskapitalen nedsættes fra DKK 40.000 til DKK 20.000.

Equity crowdfunding

Indtil nu, har der været forbud mod at udbyde anparter til offentligheden, idet denne mulighed alene har været forbeholdt aktieselskaber. Med de nye regler, åbnes der op for, at anpartsselskaber kan rejse kapital ved at udbyde anparter til offentligheden via crowdfundingplatforme, under en række nærmere betingelser, eller via anpartsselskabets egne kanaler, fx via egen hjemmeside.

Anpartsselskaber vil dog stadig ikke kunne optage selskabets anparter til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet. Der vil således være tale om investering i unoterede kapitalandele.

Lovændringen træder i kraft den 1. januar 2025.

Nedsættelse af anpartskapitalen

Siden afskaffelsen af iværksætterselskaberne i april 2019, har Danmark haft et af de højeste krav i EU til indbetalt selskabskapital for anpartsselskaber. For at sænke adgangsbarriererne for iværksættere i Danmark, der ønsker at drive virksomhed i et selskab med begrænset hæftelse, nedsættes minimumskravet til anpartskapitalen fra DKK 40.000 til DKK 20.000.

Den endelige dato for ikrafttrædelse af det nye kapitalkrav for anpartsselskaber vil blive fastsat af Erhvervsministeriet, da lovændringen kræver ændringer i Erhvervsstyrelsens it-system.

Når loven træder i kraft, skal anpartsselskaber være særlig opmærksom på følgende:

  • Selskabets ledelse skal fortsat vurdere, om selskabet løbende har et forsvarligt kapitalberedskab til at opfylde sine nuværende og fremtidige forpligtelser, da ledelsen har pligt til at gøre sig bekendt med og forholde sig til selskabets økonomiske situation, herunder om der bl.a. er foretaget de nødvendige henlæggelser. Kravet om et forsvarligt kapitalberedskab skal også sikre, at selskabets kapitalgrundlag ikke undermineres, uden at ledelsen har været opmærksom på den reducerede soliditet eller de væsentlige risici.
  • Der er stadig mulighed for at udskyde indbetaling af anpartskapitalen, så længe der er indbetales mindst 25 % af anpartskapitalen (delvis indbetaling). Dog skal der mindst indbetales DKK 20.000.

Vi er klar til at hjælpe

PwC Legal kan rådgive dig om valg af virksomhedsform og kapitalrejsning, herunder kapitalforhøjelser. Har du spørgsmål eller brug for sparring til at navigere i de nye regler eller selskabslovens regler i øvrigt, så er vi altid klar til en uforpligtende snak eller et tilbud.

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Christine Neel Tønnesen

Manager, Legal, København, PwC Denmark

2131 9094

E-mail

Iben Helstrup Jensen

Manager, Legal, København, PwC Denmark

2384 1171

E-mail

Følg PwC