OK25 – læs om nye overenskomster på det private arbejdsmarked

#
  • 14/02/25

Den 1. marts 2025 udløber overenskomsterne på det private område, og derfor er arbejdsmarkedets parter i gang med overenskomstforhandlingerne. Overenskomsterne fastsætter arbejds- og ansættelsesvilkår for lønmodtagere, der er omfattet af overenskomsten, men overenskomsterne har også indirekte betydning for lønmodtagere, der ikke er overenskomstdækkede. Det kan være tilfælde, hvor en virksomhed har indgået en tiltrædelsesoverenskomst, eller hvor en virksomhed vælger helt eller delvist at give lønmodtagere vilkår, som følger af den overenskomst, der normalt ville gælde for det pågældende arbejde, men hvor virksomheden ikke er forpligtet til at følge overenskomsten. Det første forlig er på plads og udstikker rammerne for løn- og arbejdsvilkår de næste 3 år.  

Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst mellem Dansk Industri og CO-Industri omfatter 6.000 industrivirksomheder og 230.000 medarbejdere, og er dermed såkaldt gennembrudsoverenskomst inden for minimallønsområdet, dvs. overenskomsterne sætter den minimale ramme for de øvrige minimallønsoverenskomster under Dansk Arbejdsgiverforenings fællesskab og koordination.  

En minimallønsoverenskomst fastlægger kort fortalt en række minimumsrettigheder og forpligtelser, men de endelige vilkår overlades til decentrale forhandlinger på de enkelte medlemsvirksomheder. 

Den 9. februar 2025 har Dansk Industri og CO-industri indgået en aftale om fornyelse af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. Der er tale om en treårig overenskomst, hvilket er en længere periode end de indtil 1. marts 2025 gældende overenskomster. 

De øvrige minimallønsoverenskomster på det private område under Dansk Arbejdsgiverforening vil læne sig op ad Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst. 

Når alle overenskomster er forhandlet på plads eller indgår i forligsmandens mæglingsskitse, vil medlemmer af de relevante forbund skulle stemme om resultatet. Modsat i 2022, hvor afskaffelsen af store bededag gav nogen usikkerhed om udfaldet af afstemningen, forventes det i år, at der er opbakning til overenskomstresultaterne.  

Hovedpunkter fra de nye overenskomster på industriens område

Dette års overenskomstforhandlinger har været præget af fokus på reallønsfremgang og fleksibilitet. Det afspejles også i gennembrudsoverenskomsterne på industriens område. Lønmodtagere omfattet af Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst vil i de næste tre år opleve en stigning i tillæg for overarbejde, en stigning i pensionsbidrag, en længere periode med løn ved sygefravær, ret til ekstra frihed i forbindelse med familiemæssige situationer, herunder barsel, og meget mere. Se listen over de nye elementer i Industriens overenskomster, som I som arbejdsgivere skal være opmærksomme på. 

Nye elementer i industriens overenskomster

  • Fritvalgskontoen stiger fra 9 til 10 procent i 2026 og fra 10 til 11 procent i 2027. 
  • Arbejdsgivernes pensionsbidrag stiger med 1 procent fra 1 maj 2025, således at arbejdsgivere fremover betaler 11 procent og lønmodtagere betaler 2 procent i pensionsbidrag. 
  • Mindstelønnen stiger fra 136,15 kr. til 146,90 i hele overenskomstperioden. 
  • Lønmodtagere får ret til at bruge Fritvalgskontoen til at holde barnets tredje sygedag, to årlige børnebørns omsorgsdage og/eller ledsage familiemedlemmer til helbredskonsultationer.
  • Lønmodtagere får ret til at sige nej til overarbejde i visse personlige og familiemæssige situationer
  • Tillægget for overarbejdet øges med 3 procent for hvert år i overenskomstperioden. Øvrige tillæg bliver forhøjet med 3,5 procent pr. år. 
  • Løn til elever, lærlinge og praktikanter stiger med 4 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027
  • Feriefridage vil fremover overgå til Fritvalgskontoen, hvilket indebærer at arbejdsgivere skal udbetale feriefridagene ved lønmodtageres fratræden. 
  • Funktionærer får ret til en årlig lønsamtale
  • Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, får et vederlag på 9000 kr. årligt. 
  • Barselsrettighederne bliver tilpasset de nye lovregler, således at nye familieformer bliver omfattet. Overenskomsten giver mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer, og soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer. 
  • Lønmodtagere modtager to ugers ekstra barsel med fuld løn. Ugerne er til fri fordeling mellem forældrene. 
  • Lønmodtagere får ret til tre ugers ekstra løn under sygdom, hvilket giver timelønnede ret til i alt 17 ugers løn under sygdom. 
  • Udvidelse af uddannelses repræsentanter i virksomheder 
  • Forbedrede muligheder for uddannelse ved opsigelse, således at lønmodtagere kan få efter- og videreuddannelse op til 2 uger efter fratræden. 

Ræk ud til PwC eksperter

Har du spørgsmål til overenskomstdækning og indholdet af de nye aftaler, kan du række ud til PwC Legal partner, Catrine Søndergaard Byrne.

Har du spørgsmål til aflønning og tilretning af lønsystemer, kan du række ud til director, Kristina Nansen.  

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Catrine Søndergaard Byrne

Partner, Legal, København, PwC Denmark

2448 9299

E-mail

Kristina Nansen

Director, CFO Service, Payroll, PwC Denmark

2538 3890

E-mail

Følg PwC