Nye skatteregler fra 2026:

Hvad betyder det for virksomhedsordningen?

#
  • 04/03/25
Fra 2026 ændres topskatten med en ny mellemskat, topskat og top-topskat, hvilket kan påvirke din beskatning i virksomhedsordningen. Derfor er det vigtigt at vurdere din strategi i god tid – fx om opsparet overskud bør hæves, inden de nye regler træder i kraft. Læs mere i artiklen her.

Fra 2026 lempes topskatten, så den nuværende topskat erstattes af en ny mellemskat, en ny topskat og en ny top-topskat.

Med anvendelse af virksomhedsordningen har du mulighed for at udskyde beskatningen af det overskud, som opspares i virksomhedsordningen. 

Når marginalskatten på hævetidspunktet er højere end på opsparingstidspunktet, risikerer du dog en yderligere beskatning svarende til stigningen i marginalskatten. Udtrædelse af virksomhedsordningen i 2026 eller senere kan derfor medføre en øget beskatning for dig som skatteyder. Det er tilfældet, når det opsparede overskud, der kommer til personlig beskatning, overstiger 2.588.300 DKK (2024-tal). 

Omvendt medfører lempelsen af topskatten en endnu bedre mulighed for at disponere din indkomst som skatteyder.

Derfor er det vigtigt at overveje, hvilke muligheder du har, og hvad du skal være opmærksom på med vedtagelsen af de nye regler.

Mellemskat, topskat og top-topskat 

Med vedtagelsen af den nye mellemskat vil der fra 2026 ske beskatning af personlig indkomst mellem 640.100 DKK og 776.500 DKK (2024-tal før arbejdsmarkedsbidrag) med en reduceret skattesats på 7,5 %. 

Den nye topskat vil beskatte personlig indkomst mellem 776.500 DKK og 2.588.300 DKK (2024-tal før arbejdsmarkedsbidrag) med 15 %, svarende til en uændret skattesats. 

Top-topskatten for personlig indkomst, der overstiger 2.588.300 DKK (2024-tal før arbejdsmarkedsbidrag), beskatter denne indkomst med 20 %, svarende til en forøget skattesats på 5 procentpoint. Det svarer til en marginalbeskatning for indkomster, der overstiger 2.588.300 DKK (2024-tal), på 60,5 %, hvor marginalskatten i dag udgør 55,9 %. 

Overvejelser inden de nye regler træder i kraft:

Som nævnt, vil marginalbeskatningen stige for indkomster over 2.588.300 DKK (2024-tal). Derfor er det vigtigt at sikre, at kravene for at anvende virksomhedsordningen er opfyldt – både nu og i fremtiden. 

Hvis der er usikkerhed om dette, kan det være relevant at overveje, hvorvidt det opsparede  overskud bør hæves inden 2026. En anden mulighed er at gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse.

For selvstændige, der driver deres virksomhed gennem et selskab (ApS eller A/S), beskattes udlodning af aktieudbytte fra deres selskaber med hhv. 27 % eller 42 % afhængig af aktieindkomstens samlede størrelse. Med en selskabsskat på 22 % giver det en samlet marginalskat for aktieindkomst på ca. 54,8 %. 

Anvendelse af virksomhedsordningen efter de nye regler

Med de ændrede regler for beskatning af personlig indkomst, vil disponeringsmulighederne i virksomhedsordningen blive endnu mere relevante for personer, der driver virksomhed i personligt regi.

Har du mulighed for at anvende reglerne, vil de derfor som udgangspunkt fortsat være en fordelagtig løsning for beskatning af virksomhedsindkomst. 

Lad PwC hjælpe dig 

Brugen af virksomhedsordningen kræver professionel assistance, da der er en række betingelser, som skal være opfyldt for at opnå de fordele, ordningen indebærer.

Vi har et indgående kendskab til både betingelserne og lovgivningen. Vi arbejder med virksomhedsordningen hver dag for et meget stort antal klienter, og vi kan også rådgive i din konkrete situation.

I forbindelse med disponeringen af årets resultat er det vigtigt, at der foretages en skatteoptimering. Det er ikke nødvendigvis optimalt at opspare mest muligt i virksomhedsordningen – beslutningen afhænger af de personlige indkomstforhold uden for virksomhedsordningen. Vi hjælper dig med at finde den optimale disponering.

Vi står også klar til at rådgive i forbindelse med øvrige spørgsmål til den nye skattereform. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. 

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Lars Thygesen

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2346 8244

E-mail

Morten Schibsbye

Partner, Tax, Aarhus, PwC Denmark

5150 5468

E-mail

Jørgen Rønning Pedersen

Partner, Tax, Aarhus, PwC Denmark

2141 5994

E-mail

Ditte Julie Velling

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2938 8775

E-mail

Karina Hejlesen Jensen

Direktør og markedsleder, København, PwC Denmark

2465 5434

E-mail

Lars Bjerre Hansen

Director, Tax, PwC Denmark

2529 4733

E-mail

Følg PwC