Skatteregler mod bæredygtighed

Når god mad ender i skraldespanden

#
  • 03/03/25

Tænk, hvis du havde indflydelse på virksomhedens kantinemad eller kunne vælge hvad du havde lyst til samtidigt med, at du bekæmpede madspild? Det er måske på tide, at der tages et blik på reglerne for kantineordninger, som er fra 90’erne. Læs med her!

For mange virksomheder er en kantineordning en fast del af hverdagen. Kantineordninger giver medarbejdere mulighed for at få et nemt måltid, hvilket styrker fællesskabet på arbejdspladsen. Selvom kantineordninger burde være et win-win for både arbejdsgivere og medarbejdere, er de nuværende skatteregler alt andet end tidssvarende.

Ikke al gammel vin er god vin

Reglerne fastsætter, at arbejdsgiverens tilskud til kantineordningen er skattefrit, hvis medarbejderen betaler mindst 15 kr. for et standardmåltid uden drikkevarer eller 20 kr. med drikkevarer. Betalingen kan ske dagligt eller månedligt. 

Hvis maden betragtes som luksusmad, kan de vejledende satser ikke anvendes, og der skal foretages en konkret vurdering

Så langt så godt og så alligevel ikke. Reglerne om kantineordningerne er tilbage fra 90’erne. Dengang var der ikke det samme fokus på madspild, bæredygtighed og grøn omstilling, som vi har i dag.

I praksis betyder reglerne, at skattefritagelsen bortfalder, hvis arbejdsgiveren tilpasser antallet af kuverter til de medarbejdere, der rent faktisk ønsker kantinemad den pågældende dag. Maden må gerne leveres af en ekstern leverandør, men den skal være indkøbt til kantineordningen – ikke til den enkelte medarbejder.

Desuden skal arbejdsgiverens tilskud tilbydes alle medarbejdere på lige vilkår. Medarbejderne kan heller ikke selv bestemme, hvad der serveres, da tilskuddet så ikke ville være skattefrit.

Hvis du altid bruger den samme opskrift, får du aldrig en ny smag.

Samfundet udvikler sig, og skattelovgivningen bør følge med. 

Danmark smider ifølge Fødevarestyrelsen hvert år over 800.000 tons mad ud. En stor del af det kommer fra restauranter, supermarkeder og kantiner. I en tid, hvor klima, bæredygtighed og ansvarligt forbrug er på dagsordenen, er det en oplagt mulighed at tænke i nye løsninger for at reducere madspild og udnytte maden bedre. 

Skattereglerne og praksis kan ændres - et eksempel på udviklingen er Skatterådets nylige afgørelse, hvor smartwatches nu anses som telefoner i skatteretlig forstand, hvilket betyder at arbejdsgivere nu kan stille et smartwatch til rådighed for medarbejdere – en anerkendelse af den teknologiske udvikling. Du kan læse PwC’ s artikel om dette her

Dette viser, hvordan teknologiske ændringer afspejles i praksis – så hvorfor ikke også tilpasse skattereglerne for kantineordninger?

Hvis man virkelig vil bekæmpe madspild, kan der som supplement til de nuværende regler tænkes ind i at gøre det lettere – ikke sværere – at være ansvarlig. Det kunne for eksempel indebære:  

1️. Lad medarbejdere tage overskudsmad med hjem – skattefrit!

Hvis maden alligevel ville blive smidt ud, bør det ikke tælle som et "personalegode". Tværtimod bør det være en del af en bæredygtig strategi.

2. Lad medarbejdere bestille mad

Hvorfor ikke give medarbejdere mulighed for selv at vælge, hvad de vil spise, uden at det udløser beskatning?

Hvis medarbejdere fx kunne bestille deres måltid på forhånd, kunne kantiner bedre tilpasse produktionen og dermed mindske madspild. Samtidig ville det give en mere fleksibel og attraktiv kantineordning, hvor den enkelte kunne vælge mellem forskellige retter frem for at være bundet til én dagsmenu og den samme salatbar. 

Denne model kunne endda udvides, så virksomheder kan samarbejde med flere spisesteder og leverandører, hvor arbejdsgivertilskuddet stadig ville være skattefrit. Det ville både gavne miljøet og styrke økonomien i restaurationsbranchen.

En ny opskrift kan føre til en ny livret.

De eksisterende skatteregler for kantineordninger er forældede og bidrager unødvendigt til madspild. Ved at modernisere disse regler kan vi skabe en win-win-situation, hvor både medarbejdere og arbejdsgivere drager fordel, samtidig med at vi tager et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid.

Har du spørgsmål til kantineordningen i din virksomhed? Så er du velkommen til at række ud. 

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Claus Høegh-Jensen

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2366 3918

E-mail

Jonas Meng

Manager, Tax, PwC Denmark

2967 9734

E-mail

Danny Yildirim

Associate, Tax, PwC Denmark

2459 1371

E-mail

Følg PwC