Pligten til digital bogføring efter bogføringsloven gennemføres med virkning fra den 1. januar 2026

#
  • 10/04/25

Erhvervsministeriet har udstedt bekendtgørelse, der sætter sidste etape af bogføringslovens regler om digital bogføring i kraft. 

En række selskaber er allerede omfattet af tidligere bekendtgørelser om brug af digital bogføring. Det gælder de virksomheder, der er omfattet af årsregnskabslovens regnskabsklasse B, C og D, og som er forpligtet til at indberette årsrapporten til Erhvervsstyrelsen. 

Med den nye bekendtgørelse omfattes også virksomheder, der ikke skal indberette årsrapport til Erhvervsstyrelsen, men som omsætter for mere end 300.000 kr. i to på hinanden følgende år.

Disse virksomheder omfattes af digital bogføring for regnskabsår (ofte også lig skatteåret), der begynder den 1. januar 2026 eller senere. 

Erhvervsstyrelsen anfører i en nyhedsmail, at den nye bekendtgørelse blandt andet gælder følgende virksomheder:

  • Personligt ejede virksomheder med en nettoomsætning over 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år.

  • Foreninger med en erhvervsmæssig nettoomsætning over 300.000 kr. om året i to på hinanden følgende år.

  • Årsregnskabspligtige datterselskaber af finansielle virksomheder, forsikringsvirksomheder og ATP, som har været undtaget tidligere, fordi de bruger et koncernforbundet bogføringssystem.

PwC har endvidere fået oplyst, at Erhvervsstyrelsen også anser filialer af udenlandske virksomheder for at være omfattet af digital bogføring med virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2026 eller senere (det må her følge filialens skattemæssige indkomstår).

Det er PwC’s vurdering, at også andre virksomheder kan være omfattet af kravet om digital bogføring – fx fonde omfattet af lov om fonde og visse virksomheder, når disse fonde har erhvervsmæssig nettoomsætning for mere end 300.000 kr. i to på hinanden følgende år.

Erhvervsstyrelsen har endvidere i deres vejledning om bogføringsloven medtaget et bilag A, der mere konkret redegør for, hvornår virksomheder mv. omfattes af kravet om digital bogføring. 

Heraf fremgår blandt andet følgende i forhold til de virksomheder, der omfattes af digital bogføring som følge af, at deres omsætning overstiger 300.000 kr. i to på hinanden følgende år:

  • Nettoomsætning skal forstås i overensstemmelse med definitionen i Bilag 1, afsnit C, nr. 13, i årsregnskabsloven, dvs. som salgsværdien af produkter og tjenesteydelser mv. med fradrag af prisnedslag, merværdiafgift og anden skat, der er direkte forbundet med salgsbeløbet.
  • Det er den faktiske nettoomsætning, som tæller, og ikke en budgetteret nettoomsætning eller en nettoomsætning omregnet til 12 måneder. 
  • Eksisterende virksomheder er kun omfattet af kravet om digital bogføring, hvis nettoomsætningen er over 300.000 kr. i årene 2024 og 2025.
  • Hvis virksomheden pr. 1. januar 2026 ikke har afsluttet to indkomstår, træder kravet om digital bogføring tidligst i kraft for begyndelsen af det tredje indkomstår.
  • Det er ikke en betingelse, at der er tale om fulde indkomstår. Som eksempel vil en virksomhed, som startede den 1. marts 2024, blive omfattet af digital bogføring fra den 1. januar 2026, hvis den opnår en nettoomsætning på mere end 300.000 kr. både i perioden den 1. marts – 31. december 2024 (1. indkomstår) og i perioden den 1. januar – 31. december 2025 (2. indkomstår).  
  • Nystiftede virksomheder omfattes først af kravet om digital bogføring fra begyndelsen af det tredje indkomstår og kun såfremt år 1 og 2 også begge var over 300.000 kr. 

Til illustration af, hvordan to-års-reglen skal forstås sammen med omsætningsgrænsen på 300.000 kr., fremgår af følgende tabel i bilag A til bekendtgørelsen:

Indkomstår 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
Netto omsætning over 300.000 kr. Ja Ja Nej Ja Nej Ja Ja Ja
Omfattet af pligten til digital bogføring Nej Nej Ja Nej Nej Nej Nej Ja

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Henrik Steffensen

Partner, leder af Accounting Advisory Services, København, PwC Denmark

2373 2147

E-mail

Martin Kristensen

Director, statsaut. revisor, København, PwC Denmark

3945 3683

E-mail

Følg PwC