Det kan være afgørende for en virksomhed at kende sin skatte-, moms- eller afgiftsmæssige stilling. Det er ikke altid muligt at opnå klarhed over de skattemæssige konsekvenser ved at se på loven og praksis. I sådanne situationer er det muligt at spørge skattemyndighederne, hvordan en bestemt handling eller et bestemt setup vil blive beskattet. Det gælder både inden for skat, moms og afgifter.
En vellykket dialog med SKAT kan sikre, at I undgår en forkert afgørelse fra SKAT og herved en skattesag ved Landsskatteretten og domstolene. Det er derfor vigtigt at indlede en drøftelse på et oplyst grundlag tidligst muligt. FS Tax kan hjælpe med oplysningen af sagen og drøftelsen med SKAT. Såfremt I opdager, at I har betalt for meget i skat, moms eller afgift, assisterer vi med anmodning om tilbagebetaling heraf. Se mere herom under ”sundhedstjek”. Læs mere om "sundhedstjek".
Når SKAT har truffet en afgørelse omkring jeres virksomheds forhold, som I ikke er enige i, kan FS Tax hjælpe med at føre sagen sikkert igennem Landsskatteretten. Sager ved Landsskatteretten involverer skriftlig korrespondance og eventuelt et mundtligt møde. Det er svært at påvirke Landsskatterettens afgørelse, hvis der ikke opstilles modargumenter til den retsstilling, SKAT er nået frem til i den påklagede afgørelse. Det er derfor vigtigt at søge bistand fra FS Tax, der kan hjælpe med at opbygge en stærk argumentation for at højne chancerne for at opnå det ønskede resultat.
FS Tax arbejder sammen med procesadvokater og tilføjer specialistviden i forbindelse med førelse af retssager både ved de danske domstole og EU-Domstolen.
Selskabsselvangivelsen er central i kommunikationen med skattemyndighederne, idet den danner grundlag for skatteansættelsen og eventuelle efterfølgende diskussioner med skattemyndighederne. Regler skal overholdes, indtægter og udgifter behandles korrekt, deadline respekteres og jeres selvangivelse skal understøtte virksomhedens videre udvikling. Dette indebærer, at:
FS Tax kan endvidere hjælpe med gennemgang af skatteberegninger og PAL-beregninger for finansielle virksomheder og derved hjælpe med at sikre, at jeres virksomhed overholder de gældende regler på området. Det er vores erfaring, at der kan være forhold eller principper, der kan være vigtige at få gennemgået, herunder med et sæt friske øjne, idet fortolkningen af reglerne ikke altid er lige klar.
Endvidere kan FS Tax hjælpe med en opdatering om nye lovgivningsinitiativer og afgørelser, der kan have indflydelse på jeres skattemæssige position. I forhold til rapportering kan vi også hjælpe med at afdække skattemæssige forhold, herunder skabe et overblik over eventuelle risici og muligheder for jeres virksomhed.
Udenlandske aktionærer har ofte brug for ekstern hjælp og assistance for at kunne få for meget betalt udbytteskat retur fra de danske skattemyndigheder efter dobbeltbeskatningsaftalerne mv.
De danske skattemyndigheder har de seneste år skærpet praksis og dokumentationskrav for tilbagesøgning betydeligt som følge af en stor udbytteskandale, hvor udenlandske aktionærer uretmæssigt har fået tilbagebetalt mere end 12 mia. DKK hos den danske stat.
Praksis er for eksempel blevet skærpet med hensyn til dokumentationen bl.a. i forhold til dokumentation af beneficial ownership, og at aktierne ikke har været udlånt til eller lånt af tredjemand over eller tæt på udbyttedatoen. Det betyder, at det er blevet langt vanskeligere at få udbytteskat refunderet, og at sagsbehandlingstiden er forlænget.
Ved udlodning af udbytte fra danske selskaber indeholdes som udgangspunkt 27 pct. udbytteskat. Udenlandske aktionærer kan dog efter en dobbeltbeskatningsaftale få nedsat skatten til en lavere sats, typisk 15 pct. For selskabsaktionærer kan udbytteskatten i visse tilfælde tilbagesøges ned til en skattesats på 22 pct. uden at der er en dobbeltbeskatningsaftale. Den overskydende del tilbagesøges efterfølgende hos de danske skattemyndigheder.
Udenlandske pensionskasser og andre typer af aktionærer har i visse tilfælde mulighed for at tilbagesøge hele udbytteskatten ned til en skattesats på 0 pct. efter dobbeltbeskatningsaftalen. Udenlandske Investeringsfonde mv., hvad enten de er domicilerede i EU eller i tredjelande, har også mulighed for at tilbagesøge hele den danske udbytteskat på grundlag af EU traktatens bestemmelser om kapitalens frie bevægelighed (såkaldte “Fokus Bank Claims”).
Anne Cathrine Primdal Allentoft
Partner, International Tax Services, PwC Denmark
Tlf: 3945 9435