Momsvejledning 2025: Hvad er reglerne for moms?

Hvornår er en virksomhed momspligtig?

#

Hvornår er en virksomhed momspligtig?

En virksomhed er momspligtig, hvis den driver selvstændig økonomisk virksomhed med salg af momspligtige varer og ydelser. Virksomheden er forpligtet til at lade sig momsregistrere, hvis virksomhedens samlede momspligtige leverancer overstiger 50.000 kr. i kalenderåret.

Momspligtige aktiviteter og momsfritagne aktiviteter

Momspligtige aktiviteter

Ethvert salg af varer og ydelser er momspligtigt, medmindre varen eller ydelsen er specifikt undtaget fra momspligten.

Momsfritagne aktiviteter

Momsloven indeholder bl.a. følgende undtagelser fra momspligten:

  1. Hospitalsbehandling, læge- og tandlægevirksomhed
  2. Social forsorg og bistand samt levering af varer og ydelser i nær tilknytning hertil, fx plejehjem, børnehaver, vuggestuer mv.
  3. Skoleundervisning og undervisning på videregående uddannelsesinstitutioner. Der er dog momspligt for kursusvirksomhed, der drives med gevinst for øje og som retter sig mod erhvervslivet og institutioner
  4. Visse foreningers og organisationers leverancer til deres medlemmer mod kontingentbetaling (er dog ikke momsfritaget, hvis momsfriheden er konkurrenceforvridende)
  5. Kulturelle aktiviteter som museer, biblioteker og zoologiske haver
  6. Forfatter- og komponistvirksomhed
  7. Udlejning og bortforpagtning af fast ejendom (udlejning af fast ejendom til erhvervsformål kan dog gøres momspligtigt ved en frivillig momsregistrering)
  8. Salg af fast ejendom bortset fra salg af bl.a. byggegrunde og nye bygninger.
  9. Forsikrings- og genforsikringsvirksomhed
  10. De fleste finansielle aktiviteter, herunder lån, formidling af lån, sikkerhedsstillelse, overførsler, transaktioner vedrørende valuta og værdipapirer samt forvaltning af investeringsforeninger
  11. Spil om penge
  12. Postvæsenets omdeling af breve og pakker
  13. Salg af frimærker
  14. Personbefordring.

(Virksomheder med aktiviteter nævnt i nummer 1, 3, 5, 6, 10-12, og 15 skal som udgangspunkt betale lønsumsafgift.)

Gavekort og vouchers

Virksomheder, der sælger gavekort/vouchers til ét enkelt formål, skal afregne moms ved udstedelsen af gavekortet. Et gavekort/voucher til ét enkelt formål er kendetegnet ved:

  1. Leveringsstedet (landet) er kendt ved udstedelsestidspunktet af sælgeren
  2. Momssatsen ved udstedelsestidspunktet er kendt for sælgeren.

Hvis enten leveringsstedet eller momssatsen ikke er kendt på udstedelsestidspunktet for sælgeren, fx hvis gavekortet/voucheren kan anvendes i flere lande eller gavekortet/voucheren kan anvendes til både momspligtige og momsfritagne varer/ydelser, skal momsen først afregnes på indfrielsestidspunktet.

Særordning for små virksomheder i EU

Fra 1. januar 2025 kan små virksomheder etableret i EU anvende en særordning for at undgå momsregistrering i andre EU-lande, såfremt visse betingelser er opfyldt:

  • Virksomheden har en årlig omsætning i EU på under 100.000 euro årligt,
  • Virksomheden har en årlig omsætning under tærskelværdien i det pågældende land, hvor virksomheden ønsker at gøre brug af særordningen,
  • Virksomheden har givet forhåndsmeddelelse til sit etableringsland om anvendelse af fritagelse for små virksomheder i det EU-land, hvor den afgiftspligtige er etableret, og 
  • Virksomheden kan identificeres ved hjælp af et individuelt registreringsnummer, som er tildelt af de relevante myndigheder i etableringslandet.

Særordningen ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor tærsklen for fritagelse overskrides i løbet af et kalenderår. Virksomheden skal fra dette tidspunkt pålægge moms på sine momspligtige leveringer af varer og ydelser.

Særordningen ophører med at finde anvendelse fra det tidspunkt, hvor tærsklen for fritagelse overskrides i løbet af et kalenderår.

Få overblik over gældende momsregler

Hent hele Momsvejledning 2025

Søg i publikationen eller gå tilbage til oversigten

Kontakt os

Anders Strandet  Jepsen

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, København, PwC Denmark

Tlf: 3945 3381

Mathias Weje Knappmann

Mathias Weje Knappmann

Director, indirekte skatter, Aarhus, PwC Denmark

Tlf: 8932 5540

Følg PwC