En godtgørelse, som en medarbejder modtager i forbindelse med sin fratrædelse, er skattepligtig.
Er der tale om en fratrædelsesgodtgørelse, der udbetales ved ansættelsens ophør, og træder godtgørelsen ikke i stedet for løn i opsigelsesperioden ifølge ansættelseskontrakt eller lovgivningens almindelige regler, kan fratrædelsesgodtgørelsen beskattes efter lempeligere regler. Der ydes et skattefrit bundfradrag på 8.000 kr.
Skattefriheden på 8.000 kr. gælder også i forhold til beregning af AM-bidrag, og bundgrænsen gælder for både kontanter og tingsgaver, der gives som fratrædelsesgodtgørelse. For tingsgaver svarer gavens værdi til arbejdsgiverens købspris, inklusive moms.
Der ydes et skattefrit bundfradrag på 8.000 kr.
De lempeligere regler gælder også for de såkaldte ”afviklingsgodtgørelser”. En afviklingsgodtgørelse er en fratrædelsesgodtgørelse, som er betinget af, at den fratrædende bliver i stillingen, indtil virksomheden er afviklet. Det er dog en betingelse, at medarbejderen ikke efterfølgende flytter med virksomheden.
Modtager medarbejderen både jubilæumsgratiale og fratrædelsesgodtgørelse i det samme år eller flere godtgørelser/gratialer fra samme arbejdsgiver i det samme år, er der kun ét fælles skattefrit bundfradrag på 8.000 kr. Hvis beløbsgrænsen på de 8.000 kr. overstiges, er arbejdstageren skattepligtig af det beløb, der overstiger 8.000 kr.
Der er ingen moms på fratrædelsesgodtgørelse til en medarbejder, der holder op i virksomheden, da godtgørelsen betragtes som løn.
Udbetales fratrædelsesgodtgørelsen i naturalier, er der ikke fradragsret for momsen, da naturalier er omfattet af fradragsbegrænsningen for naturalaflønning/gaver.
Opdateret december 2023