I en konkret sag fandt Landsskatteretten, at en personaleudflugt for et firmas administrative personale med ledsagere var et skattepligtigt gode. Turen var, efter det oplyste, en “forkælelsestur” ydet som belønning for en god indsats. Landsskatteretten lagde særligt vægt på, at arrangementet udgiftsmæssigt (udgiften udgjorde 4.240 kr. pr. deltager) adskilte sig fra et traditionelt personalearrangement. Det fik derfor karakter af en individuel belønning til de udvalgte medarbejdere. Da værdien af gaven overstiger beløbsgrænsen for private goder (som udgør 1.400 kr. i 2025), var medarbejderne skattepligtige af deres egen og ledsagerens deltagelse. Generelt set må udgiftsniveauet forventes at ligge et væsentligt stykke herunder for at kunne falde ind under, hvad skattemyndighederne vil anse for “almindeligt” omfang af et personalearrangement.
Hvis medarbejderen ikke har mulighed for at deltage i arrangementet og i stedet får kompensation herfor, fx et gavekort til restaurant eller lignende, er kompensationen skattepligtig.
Virksomheden har ret til fuldt momsfradrag på hotelydelsen (overnatning) og begrænset momsfradrag med 25 % af restaurationsydelsen.
Praksis omkring skattefrie personalesammenkomster kan ikke anvendes, hvis arbejdsgiveren inviterer på en personalerejse til udlandet, og rejsens formål udelukkende er af social og turistmæssig karakter. De deltagende medarbejdere er skattepligtige af markedsværdien af rejsen, da rejsen vil blive anset for at have et overvejende turistmæssigt islæt. Eksempelvis var en rejse til Prag, hvor hovedformålet var teambuilding og at kompensere for en ekstraordinær arbejdsindsats, skattepligtig for deltagerne ifølge Landsretten.
Hvis en virksomhed har momsudgifter i forbindelse med julefrokost og andre personalesammenkomster, som afholdes “ude i byen” fx på en restaurant eller café, er det muligt at opnå momsfradrag for udgifter til hotel og restauration.
Virksomheden har således ret til fuldt momsfradrag på hotelydelsen (overnatning) og begrænset momsfradrag med 25 % af restaurationsydelsen. Fradragsretten kan dog blive yderligere begrænset, hvis virksomheden ikke udelukkende har momspligtige aktiviteter, eller hvis udgifterne ikke kan anses for at være af streng erhvervsmæssig karakter.
Hvis sammenkomsten derimod afholdes i virksomhedens egne lokaler, eller hvis maden bringes ud til virksomhedens lokaler af et cateringfirma, er der ikke momsfradrag for udgiften.
Landsskatteretten har i den forbindelse nægtet momsfradrag for indkøb af mad til et jubilæum og personalets juleafslutning, idet maden blev leveret til og indtaget i virksomhedens egne lokaler. Der var således her tale om udgifter (kost til personalet), der ikke var/er fradragsberettigede.
Afholdes personalesammenkomsten i en fremmed kantine, sidestilles dette med en restaurationsydelse, hvorfor virksomheden har ret til momsfradrag med 25 % af momsen. Der kan dog være tilfælde, hvor tilknytningen mellem virksomheden og kantinen er så tæt, at en konkret vurdering vil føre til, at der reelt er tale om “egen” kantine, hvorfor der (i dette tilfælde) ikke vil være mulighed for momsfradrag på personalesammenkomsten.
Fradragsretten for hotel- og restaurationsydelser i forbindelse med julefrokoster og sommerfester udelukkes ikke af, at der eventuelt deltager ledsagere (forretningsforbindelser eller nærmeste familie).