09/09/22
En undersøgelse fra PwC viser, at C25-virksomhedernes lagerdage er steget knap 9 % fra 2. kvartal 2021 til 2. kvartal 2022 grundet stigende råvarepriser og udfordringer med forsyningskæden, hvilket presser virksomhedernes likviditet. Virksomheder bør derfor skrue op for arbejdet med at reducere pengebindingen i virksomhedens arbejdskapital, lyder anbefalingen fra PwC.
PwC’s undersøgelse af C25-virksomhederne (eksklusiv finansielle virksomheder) viser en stigning i kapitalbindingen på varelageret på knap 9 % fra 2. kvartal 2021 til 2. kvartal 2022.
“Vores undersøgelse af C25-virksomhederne er en indikator for det brede erhvervsliv, hvor vi i øjeblikket oplever en stigning i virksomhedernes lagerbeholdninger. Vi ser særligt, at kapitalbindingen i varelagrer stiger som følge af udfordrede forsyningskæder. Endvidere har inflation samt stigende råvarepriser og transportomkostninger i sig selv en negativ indvirkning på kapitalbindingen,” forklarer Mads Johansson, partner i PwC’s afdeling for Business Recovery Services (BRS). Han uddyber:
“Udfordringerne kan i flere tilfælde skyldes, at nogle virksomheder oplever problemer med at få bestemte komponenter hjem, som det blandt andet har været set med mikrochips i flere forskellige industrier.”
På bagkant af Covid-19-krisen og efter Ruslands invasion af Ukraine har virksomheders forsyningskæder verden over været under pres. Samtidigt har stigende råvarepriser og transportomkostninger været medvirkende til en øget kapitalbinding i lagerbeholdningerne, hvilket har hævet nettoarbejdskapitalen bestående af virksomhedernes varelager, tilgodehavender fra salg og leverandørgæld.
“En høj kapitalbinding i arbejdskapitalen påvirker virksomhedens likviditet og mindsker derved de frie midler til fx investeringer i produktionsapparatet, udvikling af nye produkter eller udbytte til ejere. Blandt C25-virksomheder arbejdes der kontinuerligt med likviditetsstyring, men også uden for denne gruppe bør virksomheder skabe et overblik over deres likviditetssituation for at sikre, at der er balance i kapitalbindingen i arbejdskapitalen, og at det likviditetsmæssige råderum er tilstrækkeligt,” forklarer René Brandt Jensen, partner i PwC’s afdeling for Business Recovery Services (BRS).
Ifølge PwC’s undersøgelse er betalingstiden fra debitorer desuden øget med 10 % fra 2. kvartal 2021 til 2. kvartal 2022 for C25–virksomhederne.
“Udviklingen er formentlig drevet af en øget usikkerhed, hvilket skærper opmærksomheden på likviditeten hos kunderne. Dog ser vi også, blandt de undersøgte virksomheder, at der har været en mindre forlængelse af betalingstiden til leverandører, hvilket har positiv indflydelse på nettoarbejdskapitalen,” slutter Mads Johansson.