Der er forsigtig optimisme at spore på det europæiske ejendomsmarked, på trods af voksende geopolitisk usikkerhed og bekymringer omkring økonomisk vækst. London, Madrid og Paris står øverst på listen over de foretrukne byer for investeringer og udviklingspotentiale i Europa, mens København går 2 pladser frem til en 16. plads. Det viser en ny rapport om ejendomsmarkedet fra PwC og Urban Land Institute (ULI).
Den nye rapport fra PwC og ULI ‘Emerging Trends in Real Estate® Europe 2025’ viser, hvordan erhvervsledere inden for ejendomsmarkedet ser en ny markedsdynamik tage form med en vis stabilitet i renteniveauerne. Dette har ført til, at mere end 80 % af erhvervsledernes erhvervstillid og tillid til profitabiliteten vil forblive uændret eller stige i 2025.
Denne forsigtige optimisme er dog præget af, at erhvervslederne samtidig frygter for øget geopolitisk usikkerhed. Således nævner 85 % af erhvervslederne politisk ustabilitet (en stigning fra 74 % sidste år) og 83 % nævner konflikter i Europa og Mellemøsten som kilder til betydelig volatilitet.
“Selvom ejendomssektoren i Europa viser tegn på en stabilisering af renteniveauerne og en opbremsning i faldende ejendomsværdier, lurer en bekymring under overfladen. Den øgede frygt for politisk ustabilitet og konflikter i Europa og Mellemøsten understreger, hvordan volatile eksterne faktorer kan udfordre sektorens optimisme og langsigtede vækstambitioner,” fortæller Søren Thorvaldsen Svane Keller, industrileder for fast ejendom og partner i PwC.
Rapporten viser desuden, at det europæiske ejendomsmarked i høj grad stadig påvirkes af rentepolitikker i USA og Europa samt den politiske udvikling i Asien. Med et tre-til-fem-årigt perspektiv mener nogle erhvervsledere, at opsvinget kan tage længere tid end forudset. Europæisk og global økonomisk vækst er blandt de største bekymringer i 2025, hvor henholdsvis 77 % og 62 % af erhvervslederne er enten "meget" eller "lidt bekymrede" over disse faktorer.
"De globale økonomiske udfordringer, herunder rentepolitikker og politisk usikkerhed, skaber en kompleks situation for den europæiske og danske ejendomsbranche. Vi ser, at mange erhvervsledere er bekymrede over opsvingets hastighed og den langsigtede økonomiske vækst, hvilket kan få betydning for investeringsbeslutningerne i de kommende år,” forklarer Søren Thorvaldsen Svane Keller.
Kunstig intelligens (AI) er et vigtigt emne for ejendomsmarkedet, hvor næsten halvdelen af respondenterne eller deres virksomheder har brugt AI i det forløbne år. Langt størstedelen forventer, at AI og maskinlæring vil påvirke alle områder af ejendomsbranchen over de næste fem år.
“Kunstig intelligens har potentiale til hastigt at udvikle ejendomsbranchen ved at optimere beslutningsprocesser, forudse markedstendenser og forbedre effektiviteten på tværs af alle segmenter. Vi ser en stigende adoption af AI, og i de kommende år vil teknologiens indflydelse kun blive større," vurderer Søren Thorvaldsen Svane Keller.
Dog udgør digitale risici også en betydelig bekymring i branchen, hvor 59 % af erhvervslederne nævner cybersikkerhed som en af de største forretningsmæssige bekymringer, der rangerer fjerde, med digital transformation (42 %) og AI (35 %) blandt de største bekymringer. Over en femårig periode stiger denne risiko som en prioritet blandt 63 %, hvilket gør den til den næstvigtigste forretningsmæssige problemstilling.
"Mens digitalisering og teknologi åbner nye muligheder for ejendomsejere og investorer, medfører de også øgede risici. Cybersikkerhed er nu en af de største bekymringer for erhvervsledere, og det er tydeligt, at den digitale transformation kræver et stærkt fokus på at beskytte både data og infrastruktur i de kommende år," uddyber Søren Thorvaldsen Svane Keller.
London og Paris dominerer fortsat europæiske ejendomsinvesteringer og rangerer henholdsvis som nummer ét og tre for udsigterne i 2025. London fastholder topplaceringen for fjerde år i træk, og selvom Paris er faldet til tredjepladsen, forbliver det et stærkt marked understøttet af investeringer forbundet med OL og store infrastrukturprojekter.
“Selvom værdiansættelserne i større markeder som London og Paris bevæger sig hurtigere og umiddelbart synes mere volatile, betragtes investeringer her generelt som mere sikre. På den anden side finder investorer i byer med relativt mindre udsving, som fx København, tryghed i denne stabilitet,” slutter Søren Thorvaldsen Svane Keller.
Malene Billund