Selvom tilliden generelt er høj i befolkningen, er danskerne blevet lidt mindre tillidsfulde i 2021, og tillidstallet falder således til 64 fra 65 i 2020. Det viser Tillidsbarometer 2021, hvor ca. 1.500 danskerne har svaret på spørgsmål om deres tillid til hinanden og til omverdenen.
Udviklingen skyldes især et fald i danskernes tillid til hinanden og tilliden til erhvervslivets vilkår i Danmark. Det er fortsat danskernes tillid til hinanden, som er den største drivkraft bag tillidstallet, mens tilliden til sociale medier udgør det største forbedringspotentiale.
Danskernes tillid til erhvervslivets vilkår falder fra indekstal 71 i 2020 til 69 i 2021. Det er særligt to punkter, der påvirker danskerne tillid negativt: Færre danskere vurderer således, at det er attraktivt at arbejde i Danmark sammenlignet med andre lande, hvilket afspejles i et fald fra indekstal 72 i 2020 til 69 i 2021. Vi ser desuden, at markant færre mener, at erhvervslivet har tilstrækkelig adgang til arbejdskraft, hvilket resulterer i en tilbagegang på hele 6 indekspoint på dette spørgsmål.
Tillidsmålingen viser, at mangel på arbejdskraft er en udfordring for langt de fleste virksomheder i dansk erhvervsliv. Ledigheden er ikke set lavere siden 2009, og det er helt afgørende, at vi får adgang til mere arbejdskraft, da vi ellers risikerer, at opsvinget går i sig selv igen.
Det private erhvervsliv fastholder med indekstal 63 samme niveau som sidste år, hvor tilliden steg til højeste niveau hidtil. Tilliden til erhvervslivet er især drevet af virksomhedernes evne til at være innovative og deres brug af ny teknologi. Hvad angår innovationen, går tilliden endda lidt op (fra 74 i 2020 til 75 i 2021), mens danskerne har uændret tillid til virksomhedernes brug af teknologi (indekstal 70).
For at få en indikation af, hvor erhvervslivet kan forbedre danskernes tilliden, er danskerne blevet bedt om at vurdere vigtigheden af de forskellige underspørgsmål samt angive, hvordan erhvervslivet klarer sig inden for de enkelte områder (performance). Her ser vi, at det private erhvervsliv har formået at mindske det samlede gap fra 17 indekspoint i 2020 til 12 i 2021. Der er trods fremgangen således stadig potentiale forbedring.
Danskernes har generelt høj tillid til institutioner, hvilket især skyldes en høj tillid til politiet, sundhedssystemet og retssystemet, der udgør top 3 og endda går lidt frem fra et rekordhøjtniveau i 2020. Hvor tilliden til institutioner generelt er på niveau eller stigende i forhold til sidste år, ser det anderledes ud i bunden af listen. Her finder vi Folketinget og kommunale politikere med hhv. indekstal 54 og 51. Danskernes tilliden til Folketinget steg i 2020 til indekstal 57 fra 49, men i år lider tilliden et mindre knæk til 54.
PwC’s Tillidsbarometer er et øjebliksbillede af tilliden i Danmark. Data er repræsentativt for den danske befolknings tillid til otte udvalgte overordnede parametre. I PwC ønsker vi at bidrage til at skabe øget tillid i samfundet og løse væsentlige problemstillinger, og vi vil sætte fokus på tilliden som et aktiv, der er med til at skabe sammenhængskraft og øget værdi i samfundet. Vi udarbejder derfor årligt ’Tillidsbarometer’-rapporter, hvor de nyeste tillidsresultater stilles til rådighed for den danske befolkning. Første Tillidsbarometer blev lanceret i 1. halvår 2018 (data blev indsamlet i 2017).