PwC’s CEO Survey 2025 viser, at 72 % af danske CEO'er tror på vækst i verdensøkonomien i de kommende 12 måneder, hvilket er en markant stigning fra 31 % i 2024 og 8 % i 2023. De danske topledere er mere optimistiske end deres globale kolleger, selvom optimismen og troen på vækst også stiger globalt. Her svarer 58 %, at de forventer vækst i verdensøkonomien i det kommende år, hvilket er en stigning fra 38 % i 2024 og 18 % i 2023.
Toplederne har de senere år stået over for nogle markante udfordringer afledt af betydelige globale udfordringer med krigen i Ukraine og Mellemøsten, inflation og energikrise. Det tyder på, at mange topledere nu har tilpasset sig disse forhold i øget grad, men der er naturligvis fortsat betydelige geopolitiske spændinger og makroøkonomisk volatilitet,
Lars Baungaard, adm. direktør og Senior Partner i PwCPwC’s CEO Survey 2025 viser samme opadgående tendens i topledernes syn på væksten i økonomien i Danmark. 67 % af de danske topledere (mod 35 % sidste år) angiver, at de forventer vækst i Danmarks nationaløkonomi de kommende 12 måneder. Kun 13 % forventer et fald i vækst i den nationale økonomi.
Andelen af danske topledere, der forventer vækst i egen virksomhed i år, er også steget, dog knap så meget som andelen, der tror på vækst i verdensøkonomien og dansk økonomi. 51 % af danske CEO’er tror i høj grad eller i meget høj grad på vækst i egen virksomhed i de kommende 12 måneder (37 % sidste år). 60 % forventer vækst de næste 3 år (49 % sidste år).
PwC’s CEO Survey 2025 viser, at danske CEO’er har betydeligt mere tillid til AI end deres globale kolleger. Over halvdelen (52 %) af de danske CEO'er har høj eller meget høj tillid til at have implementeret AI i virksomhedens nøgleprocesser. Globalt svarer 33 % det samme.
Derudover viser CEO Survey 2025, at der er sket et markant spring i de danske toplederes forventninger til generativ AI’s effekt på profitabiliteten i de næste 12 måneder. 56 % af de danske CEO’er forventer, at generativ AI vil bidrage til en øget profitabilitet på 5 % eller derover, hvilket er en stigning fra 39 % sidste år.
De danske topledere anerkender betydningen af at arbejde med bæredygtighed, men nu falder deres villighed til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer i forhold til tidligere. CEO Survey 2025 viser, at 4 ud af 10 danske topledere angiver, at de har accepteret lavere afkast på klimainvesteringer i år, mens det var 6 ud af 10 sidste år. Det er dog flere end globalt, hvor 25 % svarer det samme i år.
Ifølge CEO Survey peger de danske topchefer først og fremmest på følgende barrierer, der har begrænset virksomhedernes klimaindsats de seneste 12 måneder: Kompleksiteten i lovgivningen (35 %), manglende efterspørgsel fra eksterne stakeholders (18 %) samt lavere afkast på klimavenlige investeringer (18 %).