Jørgen Christian Juul fortæller, at han tror på, at man kan være genetisk født til at være entreprenør. Drivkraften i forhold til at prøve og bevise – og at mærke, at noget, som ikke er der i dag, kan lade sig gøre.
”Jeg kommer ikke af en akademisk familie, men fik et scholarship i USA i 1996 og startede min første internetvirksomhed. I årene 2012-2016 startede og solgte jeg Wallmob (red. der solgte mobile kasseapparatløsninger til detailhandlen med integration til regnskabsprogram), med Ken Villum til norske Visma for et trecifret millionbeløb,” fortæller Jørgen Christian Juul.
Han fortsætter: ”Ambitionen med Cardlay er at skabe en international virksomhed ud af Danmark, og vi har således intet ønske om en hurtig cashout. Vi skal gå hele vejen og er godt i gang allerede nu.”
De klassiske spørgsmål, som mange fintech-virksomheder får, er: Hvad er det, der gør dem unikke, og hvorfor laver, i dette tilfælde, banker og pengeinstitutter ikke selv en lignende løsning? Samme spørgsmål har da også strejfet Jørgen Christian Juul.
”Vi var ærlig talt bange for, at bankerne selv ville udvikle og tilbyde services, som ligner vores, men deres rigide opsætning og manglende evner i forhold til at starte og skalere egne fintech-projekter gør bare, at vi har en retmæssig plads i produktporteføljen, selvom vi er eksterne,” forklarer Jørgen Christian Juul.
Han pointerer endvidere, at det er utroligt svært, og at meget, meget få lykkes med det, og forklarer: ”Det lyder altid nemt på overfladen at udvikle services, som er frontend-tunge, men det handler jo også om data på hver enkelt transaktion til brugeroplevelsen på et mobilt device samt evnen til lynhurtigt at kunne skifte gear og lave noget helt andet end først antaget på baggrund af en reaktion i markedet eller fra brugerne.”
Han pointerer også, at det er vigtigt at se på fintech-virksomheder som gode muligheder for at skabe synergi.
”Dér er vi virkelig stærke, og så er der ingen skam i, at man som bank har brug for hjælp. Vi lever af partnerskaber og ser stærk synergi i, at vi som en fintech kan blive partner med de store banker og kort-virksomheder.”
Ikke alle startups overlever den hårde konkurrence, og Jørgen Christian Juul er da heller ikke bleg for at fortælle om sine mindre succesfulde startups.
”Cardlay er min 14. startup. Jeg begyndte helt ung under studierne med at overtage hele ansvaret og planlægningen for en skitur for derefter at tabe over 40.000 kr. på den idé. Herefter endte jeg med at købe balismykker for 100.000 kr., hvilket sjovt nok også slog fejl – om end det har reddet mange gaver de efterfølgende år,” fortæller Jørgen Christian Juul med et stort smil.
Med de mindre succesfulde startups kommer der også en læring, og i dag er Jørgen Christian Juul med Cardlay blevet mere skarp på, hvad opskriften på succes er for ham.
Forventet omsætning Q1+Q2 2019: To-cifret millionbeløb DKK.
Cardlay blev lanceret i sommeren 2016, og der er brugt ca. 50 mio. kr. på at udvikle servicen til det niveau, som er gældende i dag.
Cardlay har udviklet et såkaldt expense management system, som bankerne kan tilbyde deres erhvervskunder som har mange medarbejderkreditkort. Den digitale løsning skal gøre hele processen omkring udlæg og kortadministrationen nemmere for virksomheden. Fx kan erhvervskunderne bestille nye kort til sine medarbejdere på meget kort tid og slipper samtidig for den tidligere langsommelige og papirtunge proces. Derudover tilbyder Cardlay en app-løsning, som håndterer de mange kvitteringer, som medarbejderne skal holde styr på for at lave sine udlæg. Brugeren kategoriserer transaktionerne, hvad enten de er forretningsrelaterede eller private. På den måde bliver det muligt for brugeren selv øjeblikkeligt at håndtere udgifter, som sendes videre til bogføring hos virksomheden.
Grundideen bag Cardlay baserer sig således på at arbejde med transaktioner og data. Og hos Cardlay udvikler man fortsat. Seneste skud på stammen er et produkt, som Cardlay har lavet i samarbejde med PwC. Produktets formål er at få moms tilbage fra forretningsrejser i hele EU. På baggrund af enkelte spørgsmål, som brugeren skal tage stilling til, får virksomheden automatisk søgt om og refunderet de mange mindre beløb, som for adskillige virksomheder ellers har været komplekse og administrativt tunge at indhente.
Der findes en klassisk strategi kaldet ”Elephant Strategy”, som har fokus på, at man jagter store mål. Hos Cardlay har de en selvproklameret strategi ved navn ”Golden Elephant Strategy”.
Det betyder, at virksomheden ikke bare jagter store mål, men HELT store mål. Det afspejler sig også i markedsstrategien, hvor Cardlay hovedsageligt går efter B2B-kunder. Og det var afgørende for Cardlays succes, da de lukkede aftalen med SEB.
”Det repræsenterer et gigantisk mål for os – at vi går efter den største spiller fra start. Det har krævet alt af os, og hele forløbet er endt med at strække sig over næsten to år fra de første møder, til vi er live med hele vores produktsuite.”
Organisering er også et centralt punkt for deres succes, fastslår Jørgen Christian Juul. ”Vi tror ikke på, at de store selv kan udvikle, hvad vi kan udvikle. De har naturligvis en langt større kundekreds og flere finansielle muskler, men de har ikke den samme innovation, kreativitet og mentalitet, som er dét, vi kan bygge verdens bedste services af. Så at flytte innovationsafdelingen ud af hovedsædet kan måske hjælpe lidt, men vi tror selvsagt endnu mere på at indgå partnerskaber med helt andre spillere, fx fintech’er som os selv.
Men teamet er selvfølgelig alfa og omega, og de har i dag succes med at ansætte kvalificerede kandidater med en tung skalerings- og ledelseserfaring. En forudsætning for at lykkes som startup er, ifølge Jørgen Christian Juul, at man også skal være villig til at bruge mange penge hver måned på løn til disse og stjerneudviklerne.
”Men det er samtidig dét, vi lever af. Det er vores kerneforretning. Jeg har folk, som er så skarpe, at de på én dag kan sætte sig i et rum med designere og forretningsanalytikere og i løbet af den næste dag have en prototype på en ny service klar. Det er der perspektiver i,” fortæller Jørgen Christian Juul.
Selvom Cardlay på mange måder er en succeshistorie og oplever stor vækst, forholder de sig stadig skarpt til markedet og konkurrenterne.
”Generelt holder vi rigtig godt øje med neobankerne (red. som er digitale banker, der udelukkende baserer sin forretning på app’s og andre digitale værktøjer), som i visse tilfælde kan være tæt på at udvikle direkte konkurrenter til vores services. Det gælder bl.a. den engelsk neobank Revolut, som for nylig er gået ind i det nordiske marked og Lunar Way, som er en dansk neobank, der går nordisk nu. Den danske betalingskort Fintech Pleo er selvfølgelig også en konkurrent, men vi adskiller os meget på go-to-market-strategi. Pleo er fokuserede på B2B, og vi går direkte efter B2B2B, altså Business to Bank to Business.”
Men faktisk kan der også findes samarbejdspotentialer i expense managementmarkedet. ”Fx har en af verdens største expense management systemer taget kontakt til os, fordi Cardlay har fat i bankerne. 80 % af den internationale gigant inden for expense management har mange millioner brugere, som er desktopbrugere, men her har Cardlay noget at tilbyde, da vi er stærke på mobilplatformen,” fortæller Jørgen Christian Juul.
Der er ingen tvivl om, at mulighederne og ideerne er mange, og at ambitionerne er høje hos Cardlay, som også ser stort potentiale i at bygge avanceret og automatiseret compliance ind i løsningen. Fremtiden inden for travel og expense management og VAT-området bliver præget af fuld automatisering og machine learning på baggrund af data på transaktionsniveau, mener Jørgen Christian Juul. I løbet af de næste tre til fem år vil alle transaktioner bære itemized data (data på detailniveau, metadata tilknyttet grunddata/transaktionsdata). Målet er at berige den allerede digitale transaktion så meget som muligt, afslutter Jørgen Christian Juul.