I en tid med stadigt skærpede krav til finansiel rapportering, et øget fokus på bæredygtighed og løbende lovændringer, fungerer håndbogen som et pålideligt redskab til indsigt og praktisk vejledning. Bogen er skabt i samarbejde mellem mere end 25 eksperter med tværfaglig ekspertise og indeholder brugbare værktøjer for alle, der arbejder med regnskabsaflæggelse og compliance i den finansielle sektor.
Bogen, der primært henvender sig til pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber, er delt op i fem hovedafsnit, som giver dig indblik i:
Du finder også anvisninger på, hvordan konkrete spørgsmål inden for den finansielle regnskabsmæssige regulering kan løses.
Få inspiration til, hvordan du tilrettelægger compliance og risikostyring samt regnskabsaflæggelse. Du får også indblik i, hvordan du foretager en vurdering af skatte- og afgiftsmæssige forhold i pengeinstitutter m.fl.
Afsnittet beskriver alene udvalgte områder, som vi vurderer i særlig grad har betydning for eller har en afsmittende effekt på et pengeinstituts regnskab samt områder, som er særlig aktuelle. Det er imidlertid ikke hensigten at beskrive alle bestemmelser på området.
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af regnskabsbestemmelser både i regnskabsbekendtgørelsen og i IFRS. Med baggrund i at Finanstilsynet har udmeldt, at IFRS skal anvendes som fortolkningsbidrag til regnskabsbekendtgørelsen, vil beskrivelsen af IFRS-regelsættet ligeledes være relevant, selvom regnskabet ikke aflægges efter IFRS.
Afsnittet indeholder en praktisk beskrivelse af en række relevante skattemæssige regler og forhold med baggrund i et eksempel med opgørelse af skattepligtig indkomst for et pengeinstitut. Endvidere indeholder afsnittet en beskrivelse af en række særlige skattemæssige forhold for pengeinstitutter.
Afsnittet indeholder en gennemgang af momsfritagelserne for finansielle transaktioner af betydning for pengeinstitutter samt andre særregler. Endvidere indeholder afsnittet en beskrivelse af, hvordan man opgør den delvise momsfradragsprocent, herunder gennemgang af de poster, der skal indgå i opgørelsen. Slutteligt indeholder afsnittet en beskrivelse af reglerne omkring lønsumsafgift og muligheden for godtgørelse af energiafgifter.
I håndbogens opdatering for 2025 er der inkluderet et afsnit dedikeret til bæredygtighed og ESG. Her er fokus på de nyeste reguleringer og oplysningskrav, herunder CSRD, taksonomiforordningen og SFDR, som er særligt relevante for bæredygtighedsrapporteringen i årsrapporter.