9 ud af 10 regnskabsbrugere fortæller, at de i høj eller meget høj grad anvender årsrapporten, når de skal vurdere en virksomhed. Årsrapporten er således suverænt den vigtigste informationskilde og har stor betydning for brugernes vurdering af virksomhedens troværdighed og potentiale. 63 % af regnskabsbrugerne forventer endvidere, at den nye bæredygtighedsrapportering (CSRD) vil gøre årsrapporten endnu mere relevant og skubbe på den bæredygtige adfærd, mens hele 64% af de børsnoterede virksomheder finder, at årsrapporten bliver mindre relevant.
Virksomhederne ser dog også muligheder i den nye bæredygtighedsrapportering, men omfanget af den nye rapportering bliver en udfordring for kommunikationsopgaven, mener de. Denne udfordring er også blevet fremhævet i flere af PwC’s interviews med repræsentanter fra virksomhederne, som indgår i denne undersøgelse.
Det viser “Værdien af årsrapporten”, som har undersøgt den aktuelle værdi af årsrapporten, samt hvordan de nye rapporteringsregler om bæredygtighed vil påvirke årsrapporten. PwC har i den forbindelse udarbejdet syv anbefalinger til virksomhedernes fremadrettede arbejde med årsrapporten i lyset af den nye bæredygtighedsrapportering.
(Figuren viser andelen, der har svaret i høj eller meget høj grad)
(Figurerne viser andelen, der er delvist enige eller helt enige i udsagnet)
Vi har udarbejdet følgende 7 anbefalinger til din virksomhed arbejde med årsrapporten i lyset af de nye og omfattende krav til rapportering om bæredygtighed:
I alt 263 regnskabsbrugere og virksomhedsledere har i perioden 15. februar til 16. april 2024 deltaget i PwC’s undersøgelse “Værdien af årsrapporten 2024”. Her har de svaret på spørgsmål om værdien af årsrapporten samt betydningen af de nye krav til rapportering om bæredygtighed. Undersøgelsen er suppleret med en række kvalitative interviews med CFO’er fra større danske virksomheder.