{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
I denne vejledning sætter vi fokus på, hvordan danske virksomheder skal håndtere de moms- og afgiftsmæssige udfordringer, der opstår, når virksomhederne etablerer ladestandere på virksomhedernes adresse. Vi berører også de skattemæssige og juridiske konsekvenser, dette udløser for såvel medarbejdere som virksomhederne.
Denne vejledning skal alene bruges vejledende, og vi anbefaler altid, at der foretages en konkret vurdering i de enkelte situationer. Vejledningen er udtryk for PwC’s forståelse af praksis på udgivelsestidspunktet.
Vejledningen retter sig ikke mod professionelle operatører af ladestandere.
Vi anbefaler, at I søger konkret rådgivning på området for jeres specifikke situation.
I momsmæssig forstand anses en ladestander til elbiler for en driftsudgift vedrørende bilen. Det betyder, at alle udgifter til køb, drift og vedligeholdelse af ladestanderen momsmæssigt anses som udgifter til bilens drift. Ladestanderens placering er uden betydning, mens det i stedet er anvendelsen, der er afgørende for den momsmæssige behandling.
Dette afsnit omhandler den situation, hvor en virksomhed køber en ladestander og selv står for driften heraf. Såfremt virksomheden ikke køber ladestanderen, men alene lejer den, uden at den driftes af en operatør, er reglerne de samme, som hvis virksomheden køber ladestanderen.
Situationen kan illustreres således:
Køb af ladestandere anses som en driftsudgift, der anvendes til driften af biler. Det betyder, at den momsmæssige behandling af indkøbet af ladestanderen, køb af elektricitet og eventuelle vedligeholdelsesudgifter, der relaterer sig til ladestanderen, momsmæssigt behandles ens.
Retten til momsfradrag for indkøbet af ladestanderen, køb af elektricitet og eventuelle vedligeholdelsesudgifter, der relaterer sig til ladestanderen, afhænger af anvendelsen.
Det er derfor nødvendigt at sondre mellem, om ladestanderen anvendes til virksomhedens egne biler, til eksterne biler, herunder medarbejdernes egne biler, eller begge dele (sidstnævnte behandles i det følgende som “blandet anvendelse”).
OBS: Nedenstående forudsætter, at alle udgifter er faktureret til virksomheden.
Når ladestanderen udelukkende anvendes til virksomhedens egne biler, afgøres retten til momsfradrag af, hvilken type bil der er tale om. Vi har illustreret dette med nedenstående skema.
Biltype | Momsfradrag | |
Personbiler | Ingen ret til momsfradrag | |
Vare- og lastbiler med tilladt totalvægt ikke over 3 tons | Fuld ret til momsfradrag | |
Vare- og lastbiler med tilladt totalvægt over 3 tons | Fuld ret til momsfradrag |
NB. Skemaet illustrerer alene retten til momsfradrag, når bilerne udelukkende anvendes til momspligtige aktiviteter. Det betyder, at hvis en virksomhed fx kun har delvis ret til momsfradrag, kan momsfradragsretten være anderledes.
Når ladestanderen udelukkende anvendes til eksterne biler, herunder medarbejdernes egne biler, afgøres retten til momsfradrag af, om der opkræves betaling for anvendelsen eller ej. Vi har illustreret dette i nedenstående skema.
Anvendelse | Momsfradrag | |
Opladning mod betaling | Fuld ret til momsfradrag | |
Gratis opladning | Ingen ret til momsfradrag | |
Blandet - betaling og gratis | Skønsmæssig ret til momsfradrag |
Når virksomheden opkræver betaling fra medarbejdere, kunder og forretningsforbindelser, der benytter virksomhedens ladestander, anses dette for en 100 % momspligtig aktivitet. Det betyder, at moms på køb og drift af ladestanderen kan fradrages fuldt ud.
Virksomheden skal afregne salgsmoms af indtægterne fra ladestanderne, når virksomhedens samlede momspligtige omsætning årligt overstiger 50.000 kr.
Såfremt medarbejderne får mulighed for at oplade deres køretøjer til en lavere pris end virksomhedens udgift til opladningen, skal virksomheden afregne salgsmoms af virksomhedens reelle udgift til opladningen (normalværdien), uanset at medarbejderen kun betaler et lavere beløb.
Når virksomheden ikke opkræver betaling for opladningen fra medarbejdere, kunder og forretningsforbindelser, der benytter virksomhedens ladestander, anses den gratis opladning som en aktivitet, der falder uden for momsloven/er virksomheden uvedkommende. Det betyder, at der ikke er ret til momsfradrag for udgifter, der direkte kan allokeres til den gratis opladning.
Anvendes ladestanderen både til momsfradragsberettigede formål (fx opladning af egne gulpladebiler og/eller salg af elektricitet) og ikke-momsfradragsberettigede formål (fx opladning af egne personbiler og/eller gratis tilrådighedsstillelse til fx medarbejdere og kunder), skal momsfradragsretten opgøres på baggrund af et skøn over den momsfradragsberettigede anvendelse.
Fradragsretten for den del, der kan tilskrives virksomhedens egen anvendelse, afhænger af typen af bil, se afsnittet 'Virksomhedens egne biler'.
Der er ret til fuldt momsfradrag for den del, der anvendes til videresalg til eksterne, herunder kunder og forretningsforbindelser.
Omvendt er der ikke momsfradrag for den del, der anvendes til medarbejderes og kunders gratis brug.
Den forskellige momsfradragsret medfører, at virksomheden skal vurdere, hvor stor en del af udgifterne til ladestanderen og elektriciteten, der relaterer sig til den momspligtige anvendelse. Kan dette ikke opgøres konkret, eksempelvis via måling, skal virksomheden foretage et skøn.
Skønnet bør vurderes én gang årligt, og vi anbefaler, at virksomheden tager stilling til, hvad der ligger til grund for skønnet, der er udøvet, og kan dokumentere skønnet af hensyn til en potentiel kontrol fra Skattestyrelsen.
Dette afsnit beskriver situationen, hvor virksomheden ikke selv indkøber ladestanderen, men lader en professionel operatør af ladestandere placere ladestandere på virksomhedens arealer. Virksomheden sælger herefter elektricitet til operatøren af ladestanderne.
Forskellen fra ovenstående afsnit er, at virksomheden alene vil have indkøb af elektricitet, som virksomheden sælger til operatøren af ladestanderen og køb af et abonnement fra operatøren af ladestanderen.
Situationen kan illustreres således:
Når ladestanderen driftes af en professionel operatør, anses virksomheden for at indkøbe elektricitet, der efterfølgende sælges til operatøren af ladestanderen. Samtidig køber virksomheden et abonnement af operatøren af ladestanderen. Se i øvrigt afsnittet 'Momsmæssig behandling af køb af abonnement fra operatøren af ladestanderen'.
Salget af elektricitet til operatøren af ladestanderen anses som en momspligtig aktivitet, og virksomheden kan derfor fradrage moms på udgiften til elektricitet med 100 %. Da operatøren anses som en afgiftspligtig videreforhandler af elektricitet, gælder der særlige regler for salget af elektriciteten. Salget af elektriciteten bliver således omfattet af reglerne om omvendt betalingspligt. Det betyder, at virksomheden ikke skal opkræve moms på fakturaen, men i stedet anføre på fakturaen, at salget sker med lokal omvendt betalingspligt. Det er herefter operatøren af ladestanderen, der skal afregne salgsmomsen på vegne af virksomheden.
Da det er operatøren af ladestanderen, der i denne situation ejer ladestanderen, er det operatøren af ladestanderen, der har kendskab til forbruget af elektricitet via ladestanderen. Virksomheden skal derfor i udgangspunktet have besked fra operatøren, når virksomheden skal vide, hvor meget elektricitet de skal fakturere til operatøren af ladestanderen.
I praksis ser vi ofte, at operatøren af ladestanderen på vegne af virksomheden (sælgeren af elektriciteten) udsteder fakturaen til sig selv. Dette betegnes som et afregningsbilag. Læs mere om afregningsbilag i første afsnit om 'Begreber'.
Det er den virksomhed, der drifter ladestanderen, der er berettiget til godtgørelse af elafgiften. Se mere herom i afsnittet om 'Afgiftsmæssige forhold'.
Der er i branchen for ladestandere skabt en praksis for, at godtgørelsen af elafgift tilbagebetales til kunderne. Dette er ikke et lovkrav, men en forretningsmæssig beslutning.
Tilbagebetalingen sker typisk enten som en modregning i abonnementsprisen (rabat) eller som et ”køb” af elafgiften fra kunden.
Hvis elafgiften bruges til en efterfølgende rabat på abonnementet, så kan der ske en momsmæssig korrektion, hvis operatøren udsteder en kreditnota.
Der kan ikke gives en rabat, der resulterer i et negativt afgiftsgrundlag, ligesom operatøren ikke kan modregne rabatten i andre, leverede ydelser til virksomheden.
Hvis der således tilbagebetales et større beløb, end hvad der kan rummes i abonnementsprisen, så er den overskydende betaling udtryk for noget andet. I så fald betaler operatøren virksomheden for en ydelse. Denne kan momsmæssigt kvalificeres som en betaling for virksomhedens loyalitet over for operatøren. Betalingen er momspligtig, hvis virksomheden er momsregistreringspligtig, og virksomheden skal opkræve og afregne salgsmoms heraf, mens operatøren har ret til momsfradrag. Det betyder, at virksomheden skal udstede en faktura til operatøren af ladestanderen. Alternativt kan operatøren udstede et afregningsbilag til virksomheden. Læs mere i afsnittet 'Begreber'.
Hvis virksomheden køber et abonnement fra operatøren, anses abonnementet momsmæssigt som en driftsudgift til bilen. Fradragsretten afhænger derfor af typen af bil, der oplades, som beskrevet i afsnittet 'Virksomhedens egne biler'.
Retten til momsfradrag er som følgende:
Biltype | Momsfradrag | |
Personbiler | Ingen ret til momsfradrag | |
Vare- og lastbiler med tilladt totalvægt ikke over 3 tons | Fuld ret til momsfradrag | |
Vare- og lastbiler med tilladt totalvægt over 3 tons | Fuld ret til momsfradrag |
NB. Skemaet illustrerer alene retten til momsfradrag, når køretøjerne udelukkende anvendes til momspligtige aktiviteter. Det betyder, at hvis en virksomhed har delvis ret til momsfradrag, eller hvis bilerne må anvendes af medarbejderne privat, påvirkes fradragsretten heraf.
NB. Skemaet illustrerer alene retten til momsfradrag, når køretøjerne udelukkende anvendes til momspligtige aktiviteter. Det betyder, at hvis en virksomhed har delvis ret til momsfradrag, eller hvis bilerne må anvendes af medarbejderne privat, påvirkes fradragsretten heraf.
Almindeligvis kan virksomheder få godtgjort elafgift i samme omfang, som virksomheden har fradrag for moms, og for den mængde elektricitet, virksomheden selv har forbrugt. Dette udgangspunkt er fraveget i forhold til godtgørelse af elafgift på elektricitet til opladning af elbiler via ladestandere.
Undtagelsen til de almindelige godtgørelsesregler betyder, at momsregistrerede virksomheder – under visse betingelser – kan få godtgjort afgift på elektricitet til opladning af elbiler via ladestandere, også selvom virksomheden ikke er den direkte forbruger af elektriciteten. Det betyder, at det fx er muligt for virksomheder at sætte egne ladestandere op på parkeringspladsen og samtidig få godtgjort elafgift på den forbrugte elektricitet, uanset om opladning sker til virksomhedens egne firmabiler, til ansattes private elbiler eller til gæsters og kunders elbiler. Samtidig skal der ikke tages hensyn til virksomhedens fradrag for moms.
Det er en forudsætning for at gøre brug af den særlige godtgørelsesordning, at elforbruget til opladning af elbilen sker via ladestandere, hvor elforbruget er særskilt målt med måler i ladestanderen.
Derudover betinges den særlige godtgørelsesordning af, at virksomheden driver ladestanderen for egen regning og risiko.
Om betingelserne er opfyldt, vil altid afhænge af en konkret vurdering, men en tommelfingerregel er, at virksomheden skal afholde alle udgifter til service og drift af ladestanderen – uden begrænsninger.
En ladestanderoperatør, som tilbyder sine kunder en drifts- og serviceaftale på ladestandere til opladning af elbiler, kan gøre brug af den særlige godtgørelsesordning af afgiften på elektricitet til ladestanderen. Ladestanderoperatøren har dermed mulighed for at tilbyde sin drifts- og serviceydelse til kunden til en billigere pris (fx svarende til elprisen minus den godtgjorte elafgift).
Når ladestandere driftes af en ladestanderoperatør, gælder de samme betingelser som nævnt i afsnittet 'Betingelser for godtgørelse af elafgift' i forhold til at gøre brug af den særlige godtgørelsesordning. Det betyder, at elforbruget til ladestanderne skal være særskilt målt med måler i ladestanderne, og at ladestanderoperatøren skal afholde alle udgifter til ladestandernes service og drift.
Det er ikke afgørende, hvor ladestanderne er placeret, eller hvor ejerskabet ligger.
Elektriciteten til ladestandere kan enten faktureres 1) direkte fra elhandelsselskabet til ladestanderoperatøren eller 2) fra elhandelsselskabet til ladestanderoperatørens kunde, hvor ladestanderne er placeret. I begge tilfælde kan elafgiften godtgøres af ladestanderoperatøren, når de allerede nævnte betingelser er opfyldte. Der er ikke krav om, at ladestanderoperatøren har betalt for elektriciteten.
Det påvirker ikke muligheden for at få godtgjort elafgift, om ladestanderoperatørens kunde er et selskab eller en privatperson.
Bemærk, at en virksomhed, der anvender en ladestanderoperatør, skal huske at nedsætte deres egen godtgørelse af elafgift med elafgiften af elforbruget, som anvendes (og godtgøres) af ladestanderoperatøren.
Der gælder særlige regler for godtgørelse af afgift på elektricitet anvendt til ladestandere, når ladestanderne er opsat ved bygninger, hvor der ligeledes er opsat solceller, eller hvor den primære opvarmningskilde er elektricitet. Dette gælder, uanset om ladestanderne driftes af virksomheden selv eller af en ladestanderoperatør.
Vi anbefaler, at du søger konkret rådgivning, hvis din virksomhed har ladestandere og tilmed har enten et solcelleanlæg, eller anvender elektricitet som primær opvarmningskilde.
Ladestandere etableret hos virksomheden (arbejdsgiver) kan anvendes af virksomhedens medarbejdere uden skattemæssige konsekvenser, hvis ladestanderen anvendes til opladning af den pågældende medarbejders firma-elbil, eller hvis medarbejderen betaler markedsprisen for opladningen.
Anvendes ladestanderne derimod til opladning af en medarbejders private elbil, uden at medarbejderen betaler markedsværdi herfor, vil det blive betragtet som sparet privatforbrug, som medarbejderen er skattepligtig af, hvis beløbet inklusive værdien af andre private goder ydet i indkomståret overstiger bagatelgrænsen for private goder på 1.300 kr. (2024).
Den skattepligtige værdi af opladningen svarer til markedsprisen for den tankede elektricitet.
Hvis den samlede skattepligtige værdi af opladninger (inklusive værdien af andre private goder ydet i indkomståret) i løbet af året overstiger 1.300 kr., har virksomheden pligt til at indberette værdien til eIndkomstregistret. Alternativt kan virksomheden vælge at opkræve betaling for opladningen direkte hos medarbejderen.
Begge situationer kræver, at virksomheden opgør og registrerer, hvad den konkrete medarbejder forbruger af elektricitet, og at dette kan dokumenteres over for skattemyndighederne, hvis myndighederne måtte efterspørge dette.
Fra og med den 1. juli 2021 har virksomheden (arbejdsgiver) kunnet etablere og installere ladestandere på medarbejdernes private bopæl for virksomhedens regning, uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderne, hvis den pågældende medarbejder beskattes af en firma-elbil.
Virksomheden kan desuden overdrage ejerskabet til ladestanderen til medarbejderen skattefrit, hvis medarbejderen har været beskattet af fri elbil (eller pluginhybridbil) i en sammenhængende periode på mindst 6 måneder efter den 1. juli 2021.
Skattefriheden er også betinget af, at ladestanderen har været stillet til rådighed samtidig med, at medarbejderen beskattes af fri firma-elbil. Medarbejderen kan med andre ord ikke få ladestanderen skattefrit, hvis ladestanderen først etableres og installeres på medarbejderens bopæl, efter at medarbejderen er ophørt med at have fri firma-elbil.
Hvis medarbejderen ikke opfylder ovennævnte betingelser for skattefri overdragelse af ladestanderen, vil medarbejderen i stedet skulle beskattes af markedsværdien af ladestanderen og installationen på tidspunktet for overdragelsen.
Selve udgiften til opladning af elbilen er indeholdt i beskatningen af fri bil, i det omfang eludgiften kan henføres til opladning af firma-elbilen. Det er afgørende, at udgifterne kan individualiseres via måler til den pågældende firma-elbil. Virksomheden kan afholde udgifterne til elektricitet direkte eller efter medarbejderens udlæg efter regning.
For eventuelle andre udgifter og indtægter knyttet til medarbejderens egen drift af ladestanderen – eller en ladestanderoperatørs drift af ladestanderen på medarbejderens bopæl – skal det afklares særskilt, om – og i givet fald hvordan – virksomheden evt. kan kompensere medarbejderen for udgiften, og om indtægter evt. er skattepligtige for medarbejderen.
Kan udgiften til elektricitet ikke henføres til opladning af medarbejderens firma-elbil, skal medarbejderen beskattes af det sparede privatforbrug som et skattepligtigt personalegode ud fra markedsprisen for elektriciteten, medmindre værdien af opladningen (det sparede privatforbrug) kan rummes i bagatelgrænsen for private goder inklusive andre private goder ydet i indkomståret.
Hvis ladestanderen er blevet etableret ved medarbejderens bopæl før den 1. juli 2021, skal værdien af ladestanderen og installationen heraf medregnes til beregningsgrundlaget for værdi af fri bil indtil den 1. juni 2021. Hvis arbejdsgiver før den 1. juli 2021 har foræret ladestander og installationer til medarbejderen (fx hvis medarbejderen ikke længere får fri elbil stillet til rådighed), skal medarbejderen beskattes af markedsværdien heraf på tidspunktet for overdragelse af ejerskabet til medarbejderen.
For så vidt angår personbeskatningen af ladestander og/eller elforbrug er reglerne principielt de samme, uanset om der er tale om en gul- eller hvidpladebil.
Dog er det et krav for, at virksomheden skattefrit kan overdrage ladestanderen til medarbejderen, at medarbejderen har været beskattet af en fri firma-elbil i minimum 6 måneder efter den 1. juli 2021, hvilket som udgangspunkt ikke er muligt med en gulpladebil, da gulpladebilen ikke må bruges til privat kørsel grundet de moms- og afgiftsmæssige begrænsninger herfor.
Forærer virksomheden ladestander og installationer til medarbejderen – og har medarbejderen haft en bil på gule plader stillet til rådighed af virksomheden – skal medarbejderen således beskattes af markedsværdien heraf på tidspunktet for overdragelse af ejerskabet til medarbejderen.
Hvis en medarbejder har erhvervsmæssig rådighed over en elbil, der skattemæssigt kan anses for at være specialindrettet, kan arbejdsgiver skattefrit etablere og installere en ladestander på medarbejderens bopæl.
Skattefriheden gælder, i det omfang den specialindrettede bil udelukkende anvendes til erhvervsmæssig kørsel, herunder til kørsel mellem hjem og arbejde.
Hvis medarbejderen – eller nogen fra dennes husstand – har en privat el-/pluginhybridbil, som kan oplades via den arbejdsgiverbetalte ladestander, skal medarbejderen beskattes af den private andel af udgifterne til ladestanderen og installationen.
Medarbejderen skal også beskattes af en privat andel, hvis medarbejderen bruger den specialindrettede bil til privat kørsel.
Når virksomheden vælger at tilbyde en ladestander hjemme hos medarbejderen, er der flere elementer, der skal tages højde for. Disse elementer bør beskrives i virksomhedens personalepolitikker, både i forhold til det løbende ansættelsesforhold og i forhold til hvad der sker ved ophør af ansættelsen.
De skattemæssige forhold, der er beskrevet på de forudgående sider, bør ligeledes beskrives i virksomhedens politikker, så det er klart og gennemsigtigt for medarbejderen, hvilke vilkår der gælder.
Virksomheden bør sørge for, at personalepolitikkerne hænger sammen med den aftale, der er indgået med operatøren.
Virksomheden bør sikre sig, hvordan opgørelsen over refundering af udgifter formidles.
Hvis ladestanderen er placeret hjemme hos medarbejderen, skal det samtidig fremgå, til hvilken takst medarbejderen får refunderet forbruget (fx til en gennemsnitspris over døgnet, for reelt forbrug eller gennemsnitspris over natten). Hvis medarbejderens refusion er baseret på en gennemsnitspris, skal det fremgå, hvorvidt virksomheden godtgør eventuelle ekstra omkostninger, såfremt medarbejderens reelle omkostning til opladning har været højere end refusionen. Det bør samtidig fremgå, hvordan medarbejderen får indsigt i operatørens beregning af refusion, gennemsnitspris og/eller forbrug.
I aftalen med operatøren kan det fremgå, at ladestanderen alene må benyttes til den bil, aftalen er lavet for. Alternativt kan det fremgå, at ladestanderen skal være låst, og alene kan benyttes med dedikerede ladebrikker, der hver især er tiltænkt en specifik bil, eller et specifikt formål (fx privat og relateret til firmaaftalen). Det er vigtigt, at virksomheden gengiver disse vilkår i personalepolitikken, da de kan minimere risiko for (utilsigtet) misbrug.
Derudover bør det fremgå klart, hvem der står for kontakten til operatøren, fx i forbindelse med spørgsmål til afregningeller i forbindelse med nedbrud på ladestanderen.
Har virksomheden, som en del af aftalen med operatøren, en aftale om opladning på farten, skal det også fremgå af personalepolitikkerne, hvordan denne aftale fungerer, samt hvordan medarbejderen benytter sig af den.
For så vidt angår medarbejderens brug af ladestanderen, er det vigtigt, at det er klart beskrevet, hvordan medarbejderen må benytte ladestanderen. Kan medarbejderen fx benytte ladestanderen privat, skal det fremgå, hvordan dette håndteres, og hvilken refusion der i det tilfælde er ret til. Alternativt bør det fremgå, hvilke skattemæssige konsekvenser privat brug af ladestanderen kan have.
Som nævnt i de forudgående afsnit er der skattemæssige konsekvenser ved overdragelse af ladestanderen til medarbejderen. Det bør derfor også fremgå klart, hvordan, og i hvilke tilfælde, overdragelse af ladestanderen til medarbejderen kan finde sted. Særligt bør der tages stilling til de situationer, hvor medarbejderen flytter eller deres ansættelsesforhold ophører. Virksomheden bør fx tage stilling til, hvem der har udgiften til nedtagning af ladestanderen, eller flytning/opsætning af en ny ladestander på ny adresse og/eller om den kan overdrages til medarbejderen ved fratræden.
Endelig bør virksomheden tage stilling til, hvilken konsekvens der skal være ved misforhold i forbruget, fx ved uberettiget privat brug eller salg af opladning, eller hvis der sker skade på ladestanderen, og denne skal erstattes. Det skal fremgå klart, hvis der skal være ansættelsesretlige konsekvenser, som bortvisning eller opsigelse, forbundet med disse tilfælde.
Det anbefales at vurdere bestemmelser i ansættelseskontrakten om ret til firmabil og konsekvenserne herved.
Hvis det eksempelvis står anført, at arbejdsgiveren afholder alle omkostninger til fri bil, kan det give anledning til krav og frustration, hvis medarbejderen ikke mener sig korrekt kompenseret for omkostninger ved firma-elbilen.
Der bør derfor inkluderes en specifik henvisning til politik for firmabil vedrørende arbejdsgiverens dækning af omkostninger forbundet med firma-elbilen.
Opdateret juni 2024
Zaza Pernille Ferndal Hansen
Christian Bering Morsø Windberg
Lone Bak