{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Formålet med AI Act er at sikre, at AI-systemer anvendes på en måde, der respekterer europæiske værdier og regler. AI Act trådte formelt i kraft den 2. august 2024, men vil delvist rulles i gang fra 2. februar 2025 og frem til 2030.
Kapitel 1 i AI Act indeholder en række generelle bestemmelser, eksempelvis definitionen på et AI-system omfattet af forordningen, men også en konkret forpligtelse om uddannelse af medarbejdere. Kapitel 2 indeholder reglerne om forbudte former for AI-praksis, dvs. AI-systemer med "uacceptabel risiko" bliver forbudte.
EU-lovgiverne har fundet det vigtigt i lyset af den rivende teknologiske udvikling at sikre, at de mest indgribende og risikofyldte AI-systemer bliver forbudte så hurtigt som muligt, hvilket blev vedtaget til at være seks måneder efter ikrafttræden. Den dato er derfor den 2. februar 2025.
1. Almindelige bestemmelser (Kapitel 1):
2. Forbud mod at omsætte, ibrugtage eller anvende systemer med uacceptabel risiko (Kapitel 2):
Hvad skal virksomheder, myndigheder og organisationer være opmærksomme på fra 2. februar 2025?
Reglerne gælder alle virksomheder, myndigheder og organisationer uanset størrelse, som omfattes af AI Act.
Hvis der i et AI-system indgår en GenAI-teknologi, og AI-systemet klassificeres som et forbudt AI-system, så vil AI-systemet være forbudt. Det kan også netop være anvendelsen af GenAI-teknologien, der gør, at systemet klassificeres som forbudt. GenAI-systemer kan også i sig selv være AI-systemer, der kan være forbudt efter bestemmelserne.
Hvis en virksomhed eksempelvis bruger ChatGPT eller Copilot til at gennemføre rekrutteringsinterviews og systemet er designet til at påvirke kandidaternes svar eller vurdere kandidatens troværdighed, kunne dette være i strid med AI Act. For eksempel, hvis AI-systemet bruger manipulative teknikker til at få kandidater til at afsløre personlige oplysninger, som de ellers ikke ville have delt, eller til at påvirke deres beslutninger på en måde, der ikke er gennemsigtig, ville dette være forbudt.
De resterende krav i AI-forordningen vil, som vist nedenfor, træde i kraft løbende over de kommende år.
Kontakt PwC’s AI-eksperter, hvis du skal have hjælp til at vurdere, hvorvidt et system er omfattet af forbuddet eller hvis du skal have hjælp til at overholde forpligtelserne til at sikre jeres medarbejderes AI-færdigheder.
Martin Bramm
Anaya Jensen