{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Mennesker er ofte tilbøjelige til at holde fast i etablerede arbejdsgange og rutiner, hvilket gør det udfordrende at tage nye systemer, processer og arbejdsmetoder i brug. AI's hastige indtog på arbejdsmarkedet skaber derfor ekstra bekymring og usikkerhed – især hvis medarbejderne ikke er tilstrækkeligt informeret og involveret. Dette gør forandringsopgaven særligt kompleks ved AI-implementeringer. Her er fem typiske årsager til, at AI-rejsen kan være svær for medarbejdere:
“For at overvinde modstand fra medarbejderne i forbindelse med AI-adoption er det afgørende at prioritere både forandringsledelse og åben kommunikation. Dette mindsker ikke kun usikkerhed, men fremmer også tillid og engagement blandt medarbejderne. Når vi involverer dem tidligt i processen og lytter til deres bekymringer, skaber vi et solidt fundament for en succesfuld adoption.”
Over 90 % af de virksomheder, der er lykkedes med AI-implementeringer, har brugt halvdelen af deres budget på implementering. Implementering af AI-værktøjer er netop så vigtig, fordi det i høj grad handler om mennesker og kræver en strategisk tilgang til forandringsledelse, der sætter både medarbejdere og ledere i centrum fra start til slut.
I PwC arbejder vi med forandringsledelse og implementering af AI ud fra en iterativ og fleksibel tilgang, hvor vi sætter medarbejderne i centrum og arbejder fokuseret med tre grundprincipper og ti tilhørende parametre:
For at imødekomme den ekstra kompleksitet, som AI-implementering tilfører forandringsprocessen – bl.a. som følge af de førnævnte forhindringer – har vi udviklet et selvevalueringsværktøj kaldet “AI Mindset”. Værktøjet hjælper medarbejderne med at få indsigt i deres nuværende mindset, og hvordan de bedst kan udnytte AI, samtidig med at det giver forandringsteamet en forståelse af de konkrete barrierer og udfordringer, der er på spil. Nærmere bestemt fokuserer værktøjet på fem centrale mindset, der er blevet identificeret som afgørende for at hjælpe medarbejdere med at tage AI-værktøjer til sig og anvende dem effektivt på arbejdspladsen:
At tage AI-understøttede arbejdsmetoder til sig kræver nemlig en ændring af mindset, hvor frygt erstattes med nysgerrighed, og hvor man er åben for at eksperimentere med AI-værktøjer. Ved at benytte både AI Mindset-værktøjet og arbejde strategisk med forandringsledelse fra start til slut har vi i PwC stor erfaring med at hjælpe medarbejderne på deres følelsesmæssige rejse gennem forandringen – fra indledende modstand og frygt til nysgerrighed og gradvis accept af AI-værktøjer, som i sidste ende resulterer i vellykket forankring og realisering af forventede gevinster. Med andre ord bliver overgangen fra indledende introduktion til værktøjet til accept og forankring af dette blidere og nemmere, som illustreret på forandringskurven:
“At tage højde for medarbejdernes tanker og holdninger til AI-værktøjer fra starten er afgørende for succesen af jeres implementeringsinitiativer. Vores AI Mindset-værktøj giver et intuitivt dashboard-overblik over jeres organisations AI-modenhed, hvilket muliggør bedre AI-implementering. Ved at forstå medarbejdernes unikke mindset og udfordringer kan I fremme en kultur af eksperimentering, innovation og samarbejde, som øger tilliden til jeres AI-strategi.”
Med målsætningen om at fremme innovation og reducere tiden brugt på manuelle og mindre værdiskabende opgaver og for at optimere arbejdsprocesser og forblive konkurrencedygtig hjalp vi en dansk virksomhed med at implementere Copilot, som skulle blive deres “digitale AI-assistent i hverdagen”.
“Vi hjalp over en periode på ca. fire måneder kunden med at udrulle Copilot til en testgruppe samt klargøre implementering af systemet i resten af organisationen. Vores indledende arbejde med at analysere bl.a. eksisterende barrierer og interessentlandskabet lagde et helt nødvendigt fundament for at kunne designe implementeringsplanen og efterfølgende eksekvere den.”
Nærmere bestemt hjalp PwC bl.a. med følgende i forandringsledelsessporet af projektet:
En central læring fra projektet var bl.a., at skræddersyede use cases, som var tæt på, hvad brugerne i deres hverdag kunne bruge værktøjet til, var alfa og omega for at sikre relevans og motivation. Samtidig så vi en fordel i, at der i organisationen var en eller flere ildsjæle, som brændte for at få værktøjet forankret i forretningen, og som var klar til at være fortalere hele vejen igennem.
Ud over forandringsledelse hjalp PwC også kunden med at kortlægge dataparathed og udarbejde en AI-styringsstruktur, som ansvarlig brug af AI kræver.
“Med udgangspunkt i vores metode til implementering af Copilot, fik vi sammen med kunden skabt en implementeringsproces, hvor medarbejderne blev mødt, hvor de var – det understøttede en smidig adoption af AI i arbejdsprocesserne.”