Er I klar til at udnytte AI’s fulde potentiale?

#
  • 01/04/25

Både i erhvervslivet og det offentlige investeres der i øjeblikket mange ressourcer i AI (kunstig intelligens). En AI-undersøgelse fra PwC viser, at 95 % af danske erhvervsledere bruger eller planlægger at bruge AI i deres virksomhed inden for 18 måneder. Samtidig indikerer halvdelen af erhvervslederne dog også, at deres virksomhed har et lavt kompetenceniveau på området. Så selvom AI-værktøjer er tilgængelige, er det udfordrende at få dem integreret. Vi undersøger i denne artikel, hvorfor dette er tilfældet og giver råd til, hvordan man får sine medarbejdere med på rejsen mod at udnytte AI's fulde potentiale.

Hvad forhindrer organisationer i at integrere AI-værktøjer i deres daglige arbejde? 

Mennesker er ofte tilbøjelige til at holde fast i etablerede arbejdsgange og rutiner, hvilket gør det udfordrende at tage nye systemer, processer og arbejdsmetoder i brug. AI's hastige indtog på arbejdsmarkedet skaber derfor ekstra bekymring og usikkerhed – især hvis medarbejderne ikke er tilstrækkeligt informeret og involveret. Dette gør forandringsopgaven særligt kompleks ved AI-implementeringer. Her er fem typiske årsager til, at AI-rejsen kan være svær for medarbejdere:

  1. Manglende tillid og usikkerhed om nøjagtighed: Medarbejderne kan være skeptiske over for de resultater, AI genererer – især hvis de oplever fejl eller inkonsekvens. Frygten for at inddrage en maskine i beslutningsprocesser, når man har begrænset viden om, hvordan den fungerer, og hvordan den genererer sit indhold, kan skabe modstand.
  2. Mangel på forståelse af potentialet: Mange medarbejdere bruger kun AI-værktøjer i begrænset omfang til fx at opsummere information, men uden at udforske værktøjets fulde kapacitet. Den begrænsede brug kan skyldes manglende forståelse for, hvad AI faktisk kan, hvilket fører til en undervurdering af nytteværdien.
  3. Frygt for jobtab: Mange medarbejdere bekymrer sig om, at AI-teknologi vil overtage deres arbejdsopgaver og potentielt gøre deres job overflødige. Denne bekymring kan skabe modvilje mod at benytte nye AI-værktøjer, der måske kan reducere behovet for menneskelige ressourcer.
  4. Manglende kompetencer og undervisning: Hvis medarbejderne ikke føler sig trygge ved at bruge AI eller ikke har modtaget tilstrækkelig undervisning, kan det blive en barriere for, at de implementerer og benytter AI-løsninger effektivt.
  5. Tidsmangel: Mange medarbejdere oplever, at de ikke har tid til at lære nye AI-værktøjer at kende, selvom disse kan øge produktiviteten. Samtidig vurderer globale CEO’er i PwC’s seneste CEO-undersøgelse, at op til 40 % af arbejdstiden bruges ineffektivt på rutineopgaver som møder og e-mails. Dette paradoks peger på, at selvom medarbejderne føler sig pressede, er der muligheder for at frigøre tid til læring.

“For at overvinde modstand fra medarbejderne i forbindelse med AI-adoption er det afgørende at prioritere både forandringsledelse og åben kommunikation. Dette mindsker ikke kun usikkerhed, men fremmer også tillid og engagement blandt medarbejderne. Når vi involverer dem tidligt i processen og lytter til deres bekymringer, skaber vi et solidt fundament for en succesfuld adoption.”

Heidi Nymann Jensen,Ekspert i forandringsledelse

Sådan overkommer I udfordringerne og sikrer en succesfuld adoption af AI

Over 90 % af de virksomheder, der er lykkedes med AI-implementeringer, har brugt halvdelen af deres budget på implementering. Implementering af AI-værktøjer er netop så vigtig, fordi det i høj grad handler om mennesker og kræver en strategisk tilgang til forandringsledelse, der sætter både medarbejdere og ledere i centrum fra start til slut.

I PwC arbejder vi med forandringsledelse og implementering af AI ud fra en iterativ og fleksibel tilgang, hvor vi sætter medarbejderne i centrum og arbejder fokuseret med tre grundprincipper og ti tilhørende parametre:

  • Engagering af ledere og medarbejdere: For at skabe vellykket forandring er det afgørende at få engageret og motiveret både ledere og medarbejdere fra start til slut. Dette kan man gøre ved bl.a. at skabe en fælles forståelse af visionen og målet, at klæde ledere på til at fortælle om forandringerne og ved at engagere udvalgte personer i et superbrugernetværk.
  • Skræddersyede oplevelser: Ved at engagere medarbejderne gennem inspirerende og skræddersyede aktiviteter kan man skabe momentum og begejstring for forandringen. Det kan fx være via kommunikationsinitiativer som videoer og nyhedsbreve, workshops, leder-roadshows eller projektbranding.
  • Essentielle færdigheder og adfærdsmønstre: Når man gennemgår en forandring, skal man typisk også forandre sine arbejdsmetoder, fx ved introduktion af AI-værktøjer. Det kræver ofte, at medarbejdere og ledere får de nødvendige værktøjer, viden og færdigheder, som de nye arbejdsmetoder kræver. Her tilbyder vi skræddersyet undervisning i form af fx gamification og e-learning eller undervisning på stedet.


For at imødekomme den ekstra kompleksitet, som AI-implementering tilfører forandringsprocessen – bl.a. som følge af de førnævnte forhindringer – har vi udviklet et selvevalueringsværktøj kaldet  “AI Mindset”. Værktøjet hjælper medarbejderne med at få indsigt i deres nuværende mindset, og hvordan de bedst kan udnytte AI, samtidig med at det giver forandringsteamet en forståelse af de konkrete barrierer og udfordringer, der er på spil. Nærmere bestemt fokuserer værktøjet på fem centrale mindset, der er blevet identificeret som afgørende for at hjælpe medarbejdere med at tage AI-værktøjer til sig og anvende dem effektivt på arbejdspladsen:

  • Fremtidsorienteret mindset
  • Fleksibelt mindset
  • Fællesskabsorienteret mindset
  • Tolerance over for uklarhed
  • Vækstorienteret mindset

At tage AI-understøttede arbejdsmetoder til sig kræver nemlig en ændring af mindset, hvor frygt erstattes med nysgerrighed, og hvor man er åben for at eksperimentere med AI-værktøjer. Ved at benytte både AI Mindset-værktøjet og arbejde strategisk med forandringsledelse fra start til slut har vi i PwC stor erfaring med at hjælpe medarbejderne på deres følelsesmæssige rejse gennem forandringen – fra indledende modstand og frygt til nysgerrighed og gradvis accept af AI-værktøjer, som i sidste ende resulterer i vellykket forankring og realisering af forventede gevinster. Med andre ord bliver overgangen fra indledende introduktion til værktøjet til accept og forankring af dette blidere og nemmere, som illustreret på forandringskurven:

“At tage højde for medarbejdernes tanker og holdninger til AI-værktøjer fra starten er afgørende for succesen af jeres implementeringsinitiativer. Vores AI Mindset-værktøj giver et intuitivt dashboard-overblik over jeres organisations AI-modenhed, hvilket muliggør bedre AI-implementering. Ved at forstå medarbejdernes unikke mindset og udfordringer kan I fremme en kultur af eksperimentering, innovation og samarbejde, som øger tilliden til jeres AI-strategi.”

Heidi Nymann Jensen,Ekspert i forandringsledelse

Sådan hjalp vi en stor dansk virksomhed med implementering af Copilot

Med målsætningen om at fremme innovation og reducere tiden brugt på manuelle og mindre værdiskabende opgaver og for at optimere arbejdsprocesser og forblive konkurrencedygtig hjalp vi en dansk virksomhed med at implementere Copilot, som skulle blive deres “digitale AI-assistent i hverdagen”.

“Vi hjalp over en periode på ca. fire måneder kunden med at udrulle Copilot til en testgruppe samt klargøre implementering af systemet i resten af organisationen. Vores indledende arbejde med at analysere bl.a. eksisterende barrierer og interessentlandskabet lagde et helt nødvendigt fundament for at kunne designe implementeringsplanen og efterfølgende eksekvere den.”

Emma Fugl Rasmussen,Erfaren konsulent i PwC

Nærmere bestemt hjalp PwC bl.a. med følgende i forandringsledelsessporet af projektet:

  • Udarbejdelse af barriereanalyse og analyse af interessentlandskabet
  • Udarbejdelse af succeskriterier for implementeringen og forandringshistorien
  • Implementeringsplan med kommunikations-, involverings- og undervisningssaktiviteter
  • Analyse og udvikling af use cases, herunder opgaver, Copilot kan anvendes til i deres kontekst
  • Design og opsætning af superbrugernetværk samt kommunikation tilpasset organisationens målgrupper
  • Forberedelse og facilitering af undervisningsmoduler, inklusive Train-the-Trainer-sessioner

En central læring fra projektet var bl.a., at skræddersyede use cases, som var tæt på, hvad brugerne i deres hverdag kunne bruge værktøjet til, var alfa og omega for at sikre relevans og motivation. Samtidig så vi en fordel i, at der i organisationen var en eller flere ildsjæle, som brændte for at få værktøjet forankret i forretningen, og som var klar til at være fortalere hele vejen igennem.

Ud over forandringsledelse hjalp PwC også kunden med at kortlægge dataparathed og udarbejde en AI-styringsstruktur, som ansvarlig brug af AI kræver.

“Med udgangspunkt i vores metode til implementering af Copilot, fik vi sammen med kunden skabt en implementeringsproces, hvor medarbejderne blev mødt, hvor de var – det understøttede en smidig adoption af AI i arbejdsprocesserne.”

Heidi Nymann JensenEkspert i forandringsledelse

Kursusforløb i ansvarlig anvendelse af AI

Bliv klædt på til at implementere kunstig intelligens i din organisation med afsæt i EU’s nye lovgivning på området AI Act.

Kontakt os

Heidi Nymann Jensen

Director, People & Organisation, PwC Denmark

5335 4280

E-mail

Emma Fugl Rasmussen

Senior Associate, People & Organisation, PwC Denmark

3167 9336

E-mail

Følg PwC