Hvad er reglerne for beskatning af medarbejderaktier?

#

Reglerne for beskatning af medarbejderaktier er de senere år blevet ændret flere gange senest den 1. juli 2016, hvor Folketinget blandt andet (gen-)indførte de skatte begunstigende særregler for medarbejderaktier. Når reglerne anvendes, medfører det i store træk, at beskatningen af medarbejderaktierne ændres fra at være personlig indkomstbeskatning op til 56 %) til at være aktieindkomst (beskatning op til 42 %). Med reduktionen af skatteniveauet udskydes beskatningen desuden til det tidspunkt, hvor medarbejderen sælger sine aktier.

Hvornår anvendes ligningslovens § 7P?

Siden særreglerne blev indført har vi oplevet en stor interesse fra virksomheder i at udforske mulighederne for at implementere et medarbejderaktieprogram, der er omfattet af reglerne i ligningslovens § 7P. Reglerne er fleksible og kan omfatte forskellige aktieinstrumenter, såsom betingede aktier i form af Restricted Share Units (RSUs) eller Performance Share Units (PSUs), Share Matching-programmer, optioner/køberetter, warrants/tegningsretter mv.

Vores erfaring er, at mange virksomheder bliver overraskede over, at der ikke er adgang til fradrag af omkostningen for virksomheden, når vi drøfter, hvorvidt ligningslovens § 7P vil være interessant. Den lavere skattesats for medarbejderen opvejes af det manglende selskabsfradrag.

Virksomheden vil typisk overveje at reducere tildelingen, så omkostningen ikke forøges. Alternativt skal virksomheden påtage sig den ekstra omkostning og dermed tilgodese medarbejderne med den lavere beskatning.

Direktionsniveau

Reglerne i ligningslovens § 7P kan kun anvendes på værdier svarende til maksimalt 20 % af årslønnen, såfremt der er tale om et bredt incitamentsprogram. Er der tale om et incitamentsprogram, som kun tildeles topledelsen, er grænsen 10 %. Dette er ofte mindre end den aktieløn, som direktionen typisk modtager. Trods denne grænse er det vigtigt at pointere, at man har mulighed for at tilvælge ordningen for direktionen. I tilfælde af at aktieaflønningen overstiger den maksimale værdi (10 % eller 20 %) af årslønnen, vil en eventuel overskydende andel blive beskattet efter de almindelige skatteregler. Tilvalg af disse regler er især udbredt for direktion, ledende medarbejdere og udvalgte nøglemedarbejdere/specialister.

Brede medarbejdergrupper

Benytter man sig af aktieaflønning for en bred medarbejdergruppe – evt. alle medarbejdere – vil det typisk være af virksomhedskulturelle årsager og ikke som et egentligt aflønningselement, da virksomheden ved at benytte sig af medarbejderaktier har mulighed for at skabe en aktionærkultur blandt medarbejderne.

Ud over at virksomhedens fremtidige vækst vil blive delt med medarbejderne i en tid, hvor der er stort fokus på talentagendaen, vil medarbejderaktier også kunne stille virksomheden bedre i forhold til at fastholde og tiltrække talenter. Typisk vil 20 %-grænsen derfor ikke give de samme problemer i forhold til dimensionering som for direktionen. Der er med disse regler ikke indført krav om båndlæggelse af aktierne i en årrække, som der tidligere har været krav om i skattelovgivningen.

Beskrivelse af forskellige programmer

Betingede aktier: Restricted Shares og Performance Shares (ligningslovens § 16 eller § 7P)

Restricted Shares og Performance Shares er kendetegnet ved, at medarbejderen modtager aktier gratis af virksomheden, givet at de angivne mål er opfyldt. Ved Restricted Shares gives der aktier ved fortsat ansættelse over en bestemt periode. For Performance Shares vil der i tillæg hertil være opstillet deciderede performancemål, fx krav til EBITDA, TSR, omsætning osv.

De angivne mål kan enten anskues relativt, fx i forhold til sammenlignelige virksomheder, eller absolut, hvor der fx måles internt på virksomhedens resultater, og løber typisk over en periode på tre år. Nogle virksomheder vælger også at opstille krav om en holding-periode for aktierne, efter de er frigivet.

En holding-periode opstiller krav til, hvor lang tid aktierne skal opbevares af medarbejderen, før de må sælges.

Share Matching program (ligningslovens § 16 eller § 7P)

Ved et Share Matching program får medarbejderen mulighed for at købe aktier i virksomheden til fuld pris enten som en engangsfornøjelse eller i form af gentagne køb (typisk et opsparingsprogram). Ved dette aktieprogram tilbydes medarbejderne, at deres aktieinvestering bliver matchet af virksomheden i et nærmere angivet forhold og efter en nærmere bestemt periode. Matchingen kan også indeholde en performance multiplier, hvorved matchingen kan variere afhængigt af præstations-performance. Denne type aktieprogram er meget anvendt i Sverige, moderat brugt i USA og UK og mindre anvendt i Danmark.

Aktieoptioner: Købe- og tegningsretter (ligningslovens § 28 eller § 7P)

Både købe- og tegningsretter, samlet benævnt som aktieoptioner, giver medarbejderne i virksomheden ret til at købe eller tegne aktier i virksomheden til en bestemt pris i en begrænset periode. Optionsaftalen specificerer nærmere, hvor mange aktier der kan købes eller tegnes. Aktieoptioner kan udnyttes til erhvervelse af aktier i en begrænset periode. Købe- og tegningsretter adskiller sig fra hinanden ved, at tegningsretter opfyldes ved levering af nyudstedte aktier i forbindelse med en kapitaludvidelse i selskabet, mens køberetter opfyldes ved levering af allerede eksisterende aktier.

Employee Share Purchase Plan (ligningslovens § 28 eller § 7P)

Employee Share Purchase Plan (ESPP) er et aflønningsprogram for medarbejdere i form af retten til at købe aktier i virksomheden til en bestemt pris i en begrænset periode. Typisk sker aktiekøbene til en favørkurs, som beregnes ud fra en fast procentdel af dagskursen, eller som en fastlåsning af købsprisen til en kurs fastsat i starten af en opsparingsperiode. Rent praktisk sparer medarbejderne op til at købe aktierne i virksomheden gennem en månedlig reduktion i lønnen efter skat. Når medarbejderen køber aktierne, vil han/hun blive beskattet af favørelementet. Dette aktieprogram er flittigt brugt i USA og UK, men ikke så ofte i Danmark.

Benytter man sig af aktieaflønning for en bred medarbejdergruppe – evt. alle medarbejdere – vil det typisk være af virksomhedskulturelle årsager og ikke som et egentligt aflønningselement.

Tabel over forskellige beskatningsregler

Tabellen opsummerer de forskellige beskatningsregler i forhold til de omtalte programmer og giver et overblik over, hvilken type aktieaflønning der falder ind under de forskellige regler, beskatningstidspunkt, beskatningsniveau, AM-bidrag, om der er fradrag for arbejdsgiver, samt hvem skattereglerne gælder for.

  LL § 16 LL § 28 LL § 7P
Type
  • Restricted Shares
  • Performance Shares
  • Share Matching program.
  • Employee Share Purchase Plan
  • Køberetter
  • Tegningsretter.
  • Restricted Shares
  • Performance Shares
  • Share Matching program
  • Employee Share Purchase Plan
  • Køberetter
  • Tegningsretter.
Beskatningstidspunkt Retserhvervelse. Udnyttelse. Salg af aktier.
Beskatning Personlig indkomst (56 %). Personlig indkomst (56 %). Aktieindkomst (42 %).
AM-bidrag Ja. Ja. Nej.

Fradrag for

arbejdsgiver

Ja.  Ja. Nej.
Hvem
  • Medarbejdere
  • Konsulenter
  • Bestyrelse.
  • Medarbejdere
  • Konsulenter
  • Bestyrelse
  • Medarbejdere.

PwC’s anbefalinger til bestyrelsen

Der er mange elementer, som skal gennemtænkes, hvis man overvejer at implementere et medarbejderprogram. Følgende punkter giver et godt indtryk af, hvilke overvejelser bestyrelsen og ledelsen bør gøre sig:

  • Er intentionen at fastholde og tiltrække talenter?
  • Er intentionen at skabe incitament til at opnå et fælles mål eller at aflønne/belønne medarbejderne?
  • Skal medarbejderne investere egne midler i ordningen, eller skal de modtage tildelinger vederlagsfrit?
  • Skal tildeling eller vesting betinges af fortsat ansættelse eller opnåelse af økonomiske mål?

Beskatningen i henhold til ligningslovens § 7p, samt de nævnte punkter, giver et indtryk af nogle af de forhold, der skal overvejes, hvis man som virksomhed påtænker at implementere et bredt medarbejderprogram.

PwC som sparringspartner

PwC har mange års erfaring som rådgiver og sparringspartner for direktioner og bestyrelser.

Kontakt os

Thomas Rønhoff

Partner, Tax, København, PwC Denmark

9360 7033

E-mail