Kundecase:

Optimering og produktivitet på byggefabrikken hos Enemærke & Petersen A/S

#

Potentialeafdækning på Byggefabrikken afdækker stort optimeringspotentiale og sparer en million kroner. Enemærke & Petersen har en ambition om at blive byggebranchens mest produktive entreprenør inden 2020. Med hjælp fra PwC's Operations Consulting udfordrer den landsdækkende entreprenørvirksomhed dogmer og implementerer discipliner fra industrien i byggebranchen.

Enemærke & Petersen har 40 års erfaring som hoved- og totalentreprenør og er markedsledende indenfor renovering af almene boliger. Derudover har virksomheden en omfattende erfaring med renovering af skoler, hospitaler, daginstitutioner samt andels- og ejerforeninger. E&P beskæftiger ca. 700 medarbejdere, fordelt på fire lokationer i Ringsted, Glostrup, Aarhus og Aalborg.

Produktivitetsudfordringer i byggebranchen

Ligesom resten bygge- og anlægsbranchen er E&P udfordret på produktiviteten. I industrien er produktiviteten oppe på ca. 50%, hvor den i bygge-og anlægsbranchen ligger på omkring 30%.

Da E&P kontaktede PwC's Operations Consulting var det derfor tesen, at byggebranchen kunne hente inspiration fra industriens produktivitetsværktøjer og dermed blive mere produktiv.

Samarbejdet mellem E&P og PwC begyndte med en potentialeafdækning på E&P’s byggefabrik i Glostrup.

Byggefabrikken huser et semi-industrialiseret renoveringskoncept, der producerer indbygningsklare bygningskomponenter som facader, karnapper, tagkassetter mv., hvilket begrænser arbejdsoperationerne på byggepladserne til montage.

Byggefabrikken blev valgt som pilotprojekt, da præfabrikationen her er den del af E&P’s produktion, der minder mest om industrien.

”E&P har de sidste mange år arbejdet løbende med produktivitet og optimering. PwC kunne noget, vi ikke selv kunne. De kom med en industriel og praktisk tilgang til byggebranchen og en virkelig god business case. Konsulenterne gik rundt ude i produktionen og talte med håndværkerne. De var gode til at lære fra sig og få ændringerne forankret, så fabrikken kører af sig selv,” fortæller Produktionssupportchef Jan Buur Frederiksen.

“Konsulenternes industrielle og praktiske tilgang til byggebranchen gav os noget håndgribeligt og noget nyt. Alle blev både hørt og udfordret. De var der hele vejen igennem – tog dialogen med vores medarbejdere og sikrede, at forandringerne blev forankret hos os.”

Søren Christensen —Proceschef

Udfordringen

Bygge- og anlægsbranchen er udfordret på produktivitet, der er stagneret på ca. 30%. Historiske analyser indikerer, at tidsforbruget i bygge-og anlægsbranchen typisk udgøres af: 1/3 produktivitet, 1/3 klargørende aktiviteter og 1/3 ventetid.

Løsningen

Potentialeafdækning inspireret af industrien, nye roller og bedre samarbejde mellem faggrupper. Samlet besparelsespotentiale på mere end 20%, svarende til et forventet potentiale i 2019 på 3,6 millioner kroner.

Resultatet

Optimeringspotentiale på +20 projekter med en årlig impact på 2,6 millioner kroner. I projektperioden alene blev der realiseret en million kroner. Øget produktivitet, effektivitet og arbejdsglæde blandt medarbejderne.

“De møder folk i øjenhøjde, taler håndværkernes sprog og udfordrer at ”sådan er byggebranchen” på en superfed måde. Samtidig har de en forståelse af vores forretning, af branchen og af forandringsprocessen. De ved godt, at de skal have gutterne på gulvet med!”

Jan Buur Frederiksen —Produktionssupportchef

Nye rutiner på fabrikken

Potentialeafdækningen foregik ude blandt og i dialog med medarbejderne på fabrikken. Processer og maskinernes produktivitet blev screenet, og i denne forbindelse valgte man at filme byggefabrikkens store produktionsmaskine i løbet af en almindelig dag.

Det viste sig, at maskinen stod stille meget af tiden. Sammen med medarbejderne analyserede PwC optagelserne og konstaterede, at maskinens nedetid i høj grad skyldtes rollefordeling mellem operatør og truckfører. Operatøren skulle selv ud og lede efter materialerne på lageret, pakke dem og transportere dem ind til maskinen, og imens stod maskinen stille.

Ved at ændre rollefordelingen, så det nu er truckføreren, der henter materialerne, mens operatøren arbejder på maskinen uden afbrydelser, har Byggefabrikken fået en langt bedre udnyttelse af produktionsmaskinen og dermed højnet produktiviteten.

Stort optimeringspotentiale

Pilotprojektet faciliterede en større oprydning i processer, planlægning og produktion på Byggefabrikken. Potentialeafdækningen indebar også dybdegående analyser af hele fabriksproduktionen, indkøb, ledelse og kunder, hvilket resulterede i salg af overskudsmateriale, opsagte lejemål og reorganisering af hverdagens arbejde – bl.a. i form af daglige tavlemøder, hvor der forventningsafstemmes, og dagens opgaver koordineres.

”Vi har øget vores produktivitet, sparet over en million kroner igennem projektet og opnået et bedre samarbejde mellem faggrupperne på fabrikken. Nu er vi i gang med at undersøge, hvordan vi kan optimere ude på vores byggepladser”

Søren Christensen —Proceschef

Betydelige optimeringspotentialer og besparelser via en industriel inspireret potentialeafdækning og udfordring af bygge- og anlægsbranchens dogmer.

Fit for Growth

Få indsigt i, hvordan I sikrer fremtidig vækst og transformerer jeres forretning ved at have en strategisk tilgang til håndtering og optimering af jeres omkostninger.

Jesper Hyche Lyngholm

Partner, Aalborg, PwC Denmark

2295 0596

E-mail

Følg PwC

Required fields are marked with an asterisk(*)

By submitting your email address, you acknowledge that you have read the Privacy Statement and that you consent to our processing data in accordance with the Privacy Statement (including international transfers). If you change your mind at any time about wishing to receive the information from us, you can send us an email message using the Contact Us page.

Hide