EU's Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) er, sammen med andre bæredygtighedsforanstaltninger (såsom retningslinjerne fra Corporate Sustainability Reporting Directive), nøgleelementer i EU's globalt fokuserede bæredygtighedsregulering.
CBAM vil medføre betydelige udfordringer for visse brancher.
CBAM vil i princippet anvende samme pris pr. ton CO2 for et importeret 'CBAM-produkt', som gælder i CO2 kvote-systemet i dag.
Prisen på CBAM-certifikater vil blive beregnet som gennemsnittet af slutpriserne for alle auktioner af CO2-kvoter, der gennemføres på auktionsplatforme i løbet af hver kalenderuge (i øjeblikket vil dette være omkring 759 kr. pr. certifikat).
CBAM vil være en afgift beregnet ud fra de CO2 emissioner, visse produkter har, når de importeres til EU. Generelt vil afgiften være baseret på de faktiske emissioner. Når de faktiske emissioner ikke kan bestemmes tilstrækkeligt, kan emissionerne også bestemmes ved standardværdier (som forventes at være højere).
Under CBAM skal der, i lighed med det nuværende CO2 kvote-system, opnås et certifikat pr. ton udledt CO2 ('et CBAM-certifikat').
CBAM-certifikater vil ikke kunne handles.
Når CBAM træder i kraft vil der opstå en rapporteringspligt. Det vil være 'CBAM-klarereren' der er forpligtet til at rapportere om emissionerne, der er indeholdt i de importerede produkter. CBAM-klarereren kan være den samme part som "told"-importøren eller kan handle på vegne af importøren til CBAM-formål.
Det må forventes at en betydelig mængde forsyningskæde- og miljøfodaftryksdata skal indsamles og deles med CBAM-erklæreren for de kan opfylde deres krav i henhold til CBAM.
CBAM gælder for operatører, der importerer følgende produkter til EU:
Hvorvidt CBAM skal anvendes eller ej, afhænger i vid udstrækning af den KN-kode, der anvendes, når varen importeres til EU. Virksomheder bør derfor have en klar forståelse af deres forsyningskæde, miljømæssige fodaftryk, told og handelsprocesser for at kunne vurdere, om CBAM rammer dem.
*Liste over varer, for hvilke der kun vil blive taget hensyn til direkte emissioner i henhold til artikel 7 i forordningen
CBAM vil også gælde for forarbejdede produkter fra disse varer som følge af proceduren for aktiv forædling, når de importeres til EU.
Note: mange amerikanske selskaber har allerede adgang til dette niveau af told- og handelsoplysninger.
CBAM-rapporteringskravene begyndte 1. oktober 2023. Køb af CBAM-certifikater påbegyndes 1. januar 2026.
Det juridiske ansvar for indberetning og betaling af CBAM ligger hos den "autoriserede CBAM-erklærer". Indberetningen af disse oplysninger vil dog i høj grad være afhængig af, at CBAM-klarereren modtager nøjagtige (og kontrollerbare) oplysninger fra deres leverandører. CBAM vil derfor have en bred indvirkning i hele forsyningskæden (og ikke kun for virksomheder, der direkte importerer til EU).
En virksomheds første CBAM-rapportering skal indsendes i januar 2024 (for perioden som begynder fra 1. oktober 2023).
CBAM-rapportering skal blandt meget andet indeholde følgende oplysninger:
Se en uddybende liste over, hvad CBAM-rapporten skal indeholde i afsnittet nedenfor.
De fleste oplysninger, som er påkrævet i din CBAM-rapportering, er ikke oplysninger, man som virksomhed normalt har adgang til. Det er derfor vigtigt at komme i gang med opdatering af stamdata så hurtigt som muligt.
Først fra 2026 skal data, som rapporteres i din CBAM-erklæring, verificeres.
Til brug for rapporten kan I her downloade EU-Kommissionens kommunikationsskabelon, som I som importører kan bede produktionsenheden om at indsamle data i.
PwC stiller vores erfaring og viden til rådighed for hjælpe dig med at forstå de potentielle virkninger af CBAM.
Vi kan bl.a. hjælpe med: