Skattekreditordningen

Skattekredit og fradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger

Vækstplanen, der blev vedtaget i Folketinget i 2013, medførte en udvidelse af den såkaldte skattekreditordning. Med udvidelsen af ordningen kan virksomheder, hvis underskud der er relateret til udgifter til forskning og udvikling, nu få udbetalt skatteværdien af underskud op til 25 mio. kr.

Fra 2018 har det derudover været muligt for virksomheder at opnå et ekstra skattemæssigt fradrag for deres udgifter til forskning og udviklingsvirksomhed.

Formål

Formålet med ordningen er at forbedre mulighederne for forsknings- og udviklingsaktiviteter i Danmark. Med ordningen kan eksisterende og nye vækstvirksomheder få tilført likviditet i den fase, hvor de forsker og udvikler nye produkter, og deres indtægter og dermed typisk likviditet er begrænset.

Generelle betingelser

Lovteksten indeholder ikke en nærmere definition af forskning og udviklingsvirksomhed, men det fremgår af forarbejderne, at der ved forskning og udviklingsvirksomhed forstås originale undersøgelser, der primært sigter mod at nå nogle givne mål og resultater, som kan bruges rent praktisk. Det vil sige anvendelsen af videnskabelig eller teknisk viden til at frembringe nye eller væsentligt forbedrede materialer, mekanismer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser.

Det er Skattestyrelsens opfattelse, at følgende betingelser skal være opfyldt, før der skattemæssigt kan være tale om forskning og udviklingsvirksomhed:

  1. Projektet skal indeholde et nyhedselement. Nyhedselementet skal vurderes i forhold til det aktuelle vidensniveau inden for branchen (dvs. kredsen af virksomheder beskæftiget med samme aktivitet). Udviklingsprojektet skal således resultere i viden/erkendelser, der ikke allerede er i anvendelse inden for den pågældende branche.
  2. Projektet skal indeholde et element af kreativitet. Dette vil sige, at projektet skal basere sig på nye koncepter/idéer, der ligger ud over det eksisterende vidensniveau. Rutinemæssig aktivitet er derfor ikke omfattet, mens nye metoder til at udføre almindelige opgaver, på baggrund af tilgængelig viden, efter en konkret vurdering kan være omfattet.
  3. Projektet skal indeholde et usikkerhedsmoment. Det er en betingelse, at der i projektet er usikkerhed omkring omkostningerne, tidshorisonten, eller om det forventede resultat kan opnås.

Skattekreditordningen

Skattekreditordningen giver mulighed for, at virksomheder og personer kan få udbetalt skatteværdien af den del af deres underskud, der hidrører fra forskning og udviklingsaktiviteter. Udbetalingen er skattefri. Til gengæld nedsættes årets underskud med det beløb, som modsvares af skattekreditten. Skattekreditten finansierer dermed fremtidige investeringer i virksomhedens forsknings- og udviklingsfase.

Udbetalingen af skattekreditten vil finde sted på samme tidspunkt, som udbetalingen af overskydende skat for selskaber, hvilket normalt er i november måned efter indkomstårets udløb.

Hvad kan man få skattekredit af?

For at få udbetalt en skattekredit skal virksomhedens udgifter være afholdt til forsøgs- og udviklingsaktiviteter.

Ordningen er ofte særlig attraktiv for virksomheder, der opererer inden for medicin, it, cleantech og lignende. Definitionen af forsøgs- og udviklingsaktiviteter er dog bred, og ordningen kan derfor være relevant for andre brancher. Der skal dog foretages en konkret vurdering heraf.

Typiske udgifter

De mest almindelige udgifter, der opstår i tilknytning til forsøgs- og udviklingsaktiviteter, er typisk lønudgifter, udgifter til materiale og leje af lokaler mv. Det skal desuden bemærkes, at SKAT Jura har bekræftet, at der kan søges om skattekredit på baggrund af bruttoomkostningerne uden fradrag for tilskud. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at tilskud, hvis disse er skattepligtige, påvirker det skattemæssige underskud i virksomheden og dermed grundlaget for udbetaling af skattekreditten. Men tilskuddet skal altså ikke umiddelbart modregnes i forsknings- og udviklingsomkostningerne.

Hvad udgør skattebesparelsen?

Selskaber mv. og selvstændigt erhvervsdrivende i virksomhedsskatteordningen kan få udbetalt skatteværdien af underskud, der stammer fra udgifter til forskning og udvikling på op til 25 mio. kr.

Virksomhederne kunne derved skaffe likviditet på op til 22 % af maksimalt 25 mio. kr = 5,5 mio. kr.

Betingelser

Der gælder en række betingelser, som skal være opfyldt for at modtage skattekredit:

  1. Virksomheden skal være underskudsgivende - hermed menes, at der er et skattemæssigt underskud. Er virksomheden et selskab, der indgår i en sambeskatning, stilles der kun krav om, at sambeskatningsindkomsten skal være negativ.
  2. Virksomhedens underskud skal være relateret til forsøgs- og udviklingsudgifter i overensstemmelse med skattelovgivningens definition heraf.
  3. Anmodning om skattekredit skal ske senest samtidig med indsendelse af selvangivelsen. Anmodning sker elektronisk til SKAT.

Begrænsningsregel

I relation til beløbsgrænsen på 25 mio. kr., hvoraf der kan anmodes om skattekredit, er der indført en begrænsningsregel i de situationer, hvor en aktionær kontrollerer flere selskaber mv. Beløbsgrænsen på 25 mio. kr. vil i disse situationer skulle opgøres samlet for de af samme fysiske person kontrollerede enheder.

Baggrunden for reglen er, at det ikke skal have betydning for skattekredittens beløbsmæssige størrelse, om forsknings- og udviklingsaktiviteterne placeres i ét eller flere kontrollerede enheder.

Muligheder

Skattekreditordningen er en rigtig god måde at tilføre likviditet til virksomheden i forsknings- og udviklingsfasen og er derfor en attraktiv ordning for mange virksomheder med forsknings- og udviklingsaktiviteter. Særligt set i lyset af reglerne om begrænsning af underskud, hvor udnyttelsen af underskud begrænses, hvis det årlige skattepligtige overskud overstiger 9.135.000 kr. (2023).

Forhøjet fradrag

Virksomheder, der afholder forsknings- og udviklingsomkostninger, har adgang til et ekstra fradrag for disse udgifter. Således kan virksomheder fratrække et større beløb i den skattepligtige indkomst, end der faktisk er investeret i det pågældende indkomstår, uanset om omkostningerne afskrives eller straksfradrages.

For indkomståret 2020-2022 udgjorde det forhøjede fradrag 130 %, mens det for indkomståret 2023-2025 er muligt at få et ekstra fradrag på 108 %. For indkomståret 2026 og frem er fradragssatsen 110 %.

Vi assisterer gerne din virksomhed i forbindelse med forsøgs- og forskningsaktiviteter, herunder:

  1. Vurdering af, om virksomhedens forsøgs- og udviklingsaktiviteter opfylder betingelserne i skattelovgivningen for anmodning om skattekredit.
  2. Gennemgang af de afholdte forsknings- og udviklingsomkostninger, herunder vurdering af, om omkostningerne er omfattet af skattekreditordningen.
  3. Udarbejdelse og indsendelse af anmodning om skattekredit.
  4. Assistance med fordeling af skattekreditten i en sambeskatningskreds.
  5. Udarbejdelse af defence file.
  6. Assistance med forespørgsler fra Skattestyrelsen.

Kontakt venligst din lokale revisor eller nævnte kontaktpersoner for assistance med skattekreditordningen eller det forhøjede fradrag.

Kontakt os

Martin Birch

Director, PwC Denmark

3021 4774

E-mail

Erik Jensen

Director, København, PwC Denmark

2163 0271

E-mail

Følg PwC