Sådan kan du sikre din virksomhed med en ægtepagt og et testamente

#

Et ægteskab kan have stor indflydelse på ejerskabet af dit selskab i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. Hvis du ønsker at sikre din forretning, når du er iværksætter og skal giftes, så kan du både udarbejde en ægtepagt og et testamente. Så har du tryghed for, at din forretning drives videre af den rette person - uanset om du skal skilles eller går bort.

Hvorfor bør du sikre din virksomhed - og hvordan?

Når man bliver, gift indgår man i en delingsformue med sin ægtefælle. Et selskab indgår derfor også i delingsformuen. I tilfælde af skilsmisse skal selskabet deles mellem kapitalejeren af selskabet (dig) og din ægtefælle - uanset om din ægtefælle tidligere har ejet kapitalandele i selskabet og bidraget til forretningen eller ej. Du kan sikre dit selskabs fremtid på to måder:

  • Udarbejd en ægtepagt:
    En ægtepagt er relevant, hvis man er gift og er ejer af et selskab. Ved indgåelse af en ægtepagt kan kapitalandele i selskabet blive gjort til kapitalejerens særeje. Hvis selskabet ikke er gjort til kapitalejerens særeje, skal kapitalejeren som udgangspunkt overdrage halvdelen af kapitalandelene i selskabet til sin ægtefælle ved en evt. skilsmisse.
  • Udarbejd et testamente:
    Som tillæg til en ægtepagt, er det vigtigt at skrive et testamente. Et testamente sikrer den arvemæssige fordeling, når kapitalejeren går bort. Ved hjælp af et testamente kan du fordele kapitalandelene i selskabet efter behov, så virksomheden kan drives videre af den rette kandidat. Opretter du som kapitalejeren ikke et testamente, er det arveloven som regulerer, hvordan arven skal fordeles mellem arvinger. Det kan betyde, at virksomheden ikke kan drives videre efter kapitalejerens ønsker, eller at selskabet må sælges eller opløses.
    • Testamentets indhold afhænger af den enkeltes situation og behov. Det vil sige, at hvis du ønsker at kapitalandelene i dit selskab fx skal gå i arv til din yngste søn ved dødsfald, så skal dette skrives ind i et testamente. Du kan også skævdele din formue og dit selskab mellem arvingerne, og beslutte hvor mange procentdele din ægtefælle og dine børn skal have.
    • Når du opretter et testamente, er der nogle betingelser, der skal være opfyldt, for, at testamentet bliver gyldigt. Du kan få assistance fra PwC Legal, som kan stå for alt det juridiske. Det vil sige, at vi hjælper med at oprette et ”notartestamente”, og indberetter testamentet til Centralregistret for Testamenter, så du kan være sikker på, at testamentet automatisk kan findes ved dødsfald.

OBS: Testamentet valideres som hovedregel af en notar – to vitterlighedsvidner er også en mulighed.

I en ægtepagt indgår ægtefællerne en aftale om, hvorvidt deres respektive ejendele skal være særeje, og der findes forskellige former for særeje. Her kan du få overblik over de mest anvendte former:

Få indsigt i de tre mest anvendte former for ægtepagter

Skilsmissesæreje

Det betyder at en ægtefælle ved formuedeling ved separation eller skilsmisse beholder sin formue, men at formuen og kapitalandelene i selskabet deles ved en ægtefælles død.

Fuldstændigt særeje

Det betyder at du ikke skal dele din formue med din ægtefælle ved skilsmisse. I forbindelse med dødsfald arver din ægtefælle også en mindre andel af din formue end normalt. Det kan fx have stor betydning for ejerskabet af virksomheden, da din ægtefælle ikke kan overtage ejerskabet efter din bortgang, hvis du har fuldstændigt særeje over forretningen.

Kombinationssæreje

Det betyder at en aftale om fuldstændigt særeje fx kun skal gælde for førstafdøde ægtefælle - og at der samtidigt skal være være skilsmissesæreje.

Eksempel: 

Et par er blevet gift, og manden som er virksomhedsejer, vil gerne sikre sin forretning. Manden er 20 år ældre end sin kone, og de ønsker begge to, at konen skal drive virksomheden videre efter mandens død. De ønsker samtidig, at manden skal beholde sin virksomhed, hvis de bliver skilt. Derfor beslutter de sig for at få skilsmissesæreje.

Pga. aldersforskellen regner de med at manden dør først. Derfor får konen særeje. Når manden går bort, så skal hun nemlig ikke dele virksomheden med mandens børn fra et tidligere forhold. Hvis hun ikke har særeje, så kan hun risikere at mandens børn skal have en andel af virksomheden, når manden dør.

Du kan afgrænse din ægtepagt til genstande eller procentbeløb

Når du vil sikre din forretning, kan du også udarbejde en ægtepagt, hvor du overdrager hele, intet eller dele af kapitalandelene i dit selskab til din ægtefælle. Ægtepagten bliver derfor mere afgrænset og detaljeret end ved fx kombinationssæreje og skilsmissesæreje. Få overblik over de forskellige muligheder nedenfor. Du kan sikre:

  1. Et eller flere aktiver. Særeje efter denne bestemmelse kaldes genstandssæreje. Det kan fx omhandle kapitalandelene i dit selskab.
  2. En del af en ægtefælles formue, afhængigt af hvordan eller hvornår ægtefællen har erhvervet den pågældende formue. Særeje efter denne bestemmelse kaldes erhvervelsessæreje.
  3. En brøkdel eller procentdel af en ægtefælles formue eller af et eller flere aktiver. Særeje efter denne bestemmelse kaldes brøkdelssæreje.
  4. Et bestemt beløb eller et bestemt beløb af værdien af et eller flere aktiver. Særeje efter denne bestemmelse kaldes sumsæreje.
  5. Hele en ægtefælles formue med undtagelse af et bestemt beløb eller med undtagelse af et bestemt beløb af værdien af et eller flere aktiver. Det beløb, der efter denne bestemmelse ikke er særeje, kaldes sumdeling.

OBS: En ægtepagt er kun gyldig, når den er underskrevet af begge ægtefæller og tinglyst i personbogen efter reglerne i lov om tinglysning.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

2329 3718

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Flemming Eghoff

Partner, København, PwC Denmark

3945 3175

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

2974 8717

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

2231 2022

Email

Hide