Energiafgifter - Hvad er det, og hvilken godtgørelse kan jeg få?

#

De fleste danske virksomheder har et forbrug af elektricitet og brændsler (fx naturgas) og betaler derfor energiafgifter. I mange tilfælde er det muligt for dig at få godtgjort afgifterne helt eller delvist. Får du godtgjort alle de energiafgifter, du er berettiget til? Læs mere her og få et indblik i hvilke typer, der findes og hvilken godtgørelse du kan få.

Hvad er energiafgifter?

Energiafgifter er en afgift, du betaler, når du køber energiprodukter, fx el, naturgas eller olie. Energiprodukterne kan opdeles sådan her:

  • Olieprodukter som benzin, dieselolie mv.
  • Kulprodukter som stenkul, jordoliekoks, affaldsvarme mv.
  • Naturgas, biogas og bygas 
  • Elektricitet.

Kun elektricitet er kun pålagt energiafgifter, hvorimod de tre andre grupper som udgangspunkt både er pålagt energi- og CO2-afgifter.

Som momsregistreret virksomhed kan du få godtgørelse af en del af energiafgiften, men der er også store dele du ikke kan få godtgjort. Det afhænger af nogle forskellige hovedbetingelser, der skal være opfyldt, før din virksomhed kan få godtgjort en andel af afgifterne på energi:

  1. Energien skal være forbrugt af virksomheden, og udgifterne til energien skal være betalt af virksomheden. Energi, der ikke anses som værende brugt i virksomheden, er fx energi, der videresælges eller energi, der er forbrugt af en lejer. 
  2. Momsen på energiforbruget skal være fradragsberettiget. Hvis din virksomhed kun har delvist momsfradrag, hvis du fx både har momspligtige og momsfrie aktiviteter, kan du kun få godtgjort energiafgifterne delvist. 
  3. Energien må ikke være anvendt til motorbrændstof. Det gælder også motorbrændstof, der bruges i stationære motorer. Der findes dog særlige regler for landbruget
  4. Energien må som hovedregel ikke være anvendt til rumvarme, opvarmning af vand eller komfortkøling. Hvis du bruger brændsler til fx rumvarme, kan du ikke få afgiften godtgjort, hvis du derimod bruger elektricitet, kan du godt få en del af elafgiften godtgjort.

Der er dog stor forskel på, hvor meget virksomheder kan få godtgjort alt efter din virksomheds aktiviteter, hvad energien anvendes til mv.

PwC’s afgiftsvejledning

Hvis du ønsker at gå i dybden med de forskellige energi- og miljøafgifter i Danmark, kan du læse PwC’s afgiftsvejledning. Vejledningen beskriver de primære regler om, hvilke energiafgifter virksomheder kan få godtgjort og hvordan. Vejledningen beskriver kort de vigtigste regler, der er gældende fra 1. januar 2025.

Download Afgiftsvejledningen

Beregn din godtgørelse af energiafgifter

PwC har udarbejdet en beregningsmodel, som din virksomhed kan anvende til at afstemme og kontere fakturaen for el og vand. Modellen kan derudover bruges til at specificere den del af afgiften, der kan godtgøres. Modellen er meget simpel at bruge, da der blot skal indtastes el-forbrug i kWh og/eller vandforbrug i m3.

Beregningsmodellen tager dog ikke højde for, om din virksomhed anvender elektricitet til komfortkøling, elvarme eller opvarmning af vand samt hvorvidt din virksomhed har delvis fradrag for moms. Hvis det er tilfældet skal godtgørelsen reduceres. Der er også andre forhold, modellen ikke tager højde for, og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os for en vurdering af, hvordan vi kan tilpasse den specifikt til din virksomhed.

Download beregningsmodel til el- og vandafgift

Udfyld modellen for henholdsvis el og vand:

  1. Indtast dit målernummer eller adresse
  2. Indtast periodens fakturabeløb
  3. Indtast periodens elforbrug i kWh
  4. Indtast kontonummer for den konto, der debiterer status for elafgifter og status vedr. moms og drift.

Hvilke faldgruber skal du være særligt opmærksom på?

Der er nogle faldgruber, du skal være ekstra opmærksom på, når du skal have godtgjort dine afgifter på energi. Følgende eksempler er ofte grundlag for forvirring:

  • Hvis din virksomhed anvender elektricitet til både rumvarme, opvarmning af vand, komfortkøling og fremstilling af varer (proces), så anbefaler vi at forbruget måles og opdeles. Forbruget til rumvarme, opvarmning af vand og komfortkøling godtgøres kun med en mindre andel af elafgiften i forhold til virksomhedens elforbrug til proces. Et blandet forbrug skal kunne opdeles i 1) proces og 2) rumvarme, opvarmning af vand og komfortkøling. Du må dermed ikke få godtgørelse som om forbruget kun er til proces, da dette vil medføre bødestraf.
  • Udlejer kan få godtgjort el-og vandafgift for forbruget på fællesarealer, fx trappeop­gange og p-pladser, hvor udlejer ikke har udspecificeret afgifterne for lejer. Udlejer kan ikke få tilbagebetalt elafgift for elektricitet anvendt i lokaler, hvor lejer har en eksklusiv brugsret.
  • Hvis dit køkken/din kantine er bortforpagtet, så er forpagter stillet som lejere jf. ovenfor.
  • Hvis din virksomhed har momspligtige aktiviteter inden for landbrug m.m. (jordbrug, husdyrbrug, gartneri, frugtavl, skovbrug, fiskeri, dambrug eller pelsdyravl), så er der specielle regler i forhold til godtgørelse af energiafgifter på motorbrændstof. Landbrugsvirksomheder m.m. kan stort set få godtgjort hele energiafgif­ten på motorbrændstof. Disse virksomheder kan dog ikke få godtgjort energiafgiften på motorbrændstof, der er anvendt i fx personbiler og lastbiler.
  • Hvis du bruger gas, olie, fjernvarme eller lignende til direkte fremstilling af en vare (proces – dvs. til andet end rumopvarmning og transport) kan du få godtgjort det meste af dine energiafgifter. Det er vigtigt, at du måler forbruget.

Hvordan får jeg min godtgørelse?

Når du har beregnet dine afgifter, skal du indtaste din godtgørelse til SKAT, så du kan få godtgjort dine energiafgifter.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

2329 3718

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Flemming Eghoff

Partner, København, PwC Denmark

3945 3175

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

2974 8717

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

2231 2022

Email

Hide