Går du med overvejelser om forældrekøb af en lejlighed? I så fald er der forskellige juridiske dokumenter, der skal udfyldes. Hvis du tidligere har foretaget et forældrekøb, så kender du til processen. For mange er det dog en ny verden, der skal udforskes. Her kan du få overblik over dine muligheder og de dokumenter, der skal udarbejdes, når du gerne vil sikre dit barn via en investering i boligmarkedet.
Når du køber en lejlighed, så skal der foreligge en købsaftale mellem sælger og køber. Hvis du foretager et forældrekøb gennem en ejendomsmægler, er det oftest ejendomsmægleren, der har ansvaret for at udarbejde en købsaftale. En købsaftale kan formuleres på forskellig vis, og der er ingen konkrete regler for, hvilke emner, den bør indeholde. Du bør dog altid sørge for, at inkludere al information, som kan sikre, at du gør dig en fordelagtig handel. Købsaftalen kan derfor indeholde informationer som:
Skødet er det offentlige dokument, der beviser at du er den retmæssige ejer af boligen. PwC Legal kan hjælpe dig med formulering af dette. Skødet indeholder oplysninger som:
Skødet er ikke lige så detaljeret som købsaftalen, men indeholder de vigtigste oplysninger om handlen. Når skødet er udfyldt, skal det tinglyses, hvilket gøres digitalt. Dokumenter tinglyses, for at rettigheden kan blive anset for gyldig. En tinglysning bliver dermed gemt i en database, hvor dokumentet kan hentes frem, hvis dokumentation bliver nødvendigt.
Når du har købt en bolig, kan du udleje den til dit barn, hvis ejendommen tillader udlejning. Det er dét, som traditionelt kendetegner et forældrekøb. Ved udlejning skal aftalen dokumenteres i en lejekontrakt. I lejekontrakten formulerer du de betingelser, som dit barn skal overholde. Fx kan du bestemme, hvorvidt der må være husdyr, eller om der må foregå indendørs rygning i boligen.
Når dit barn underskriver denne lejekontrakt, skriver han/hun under på, at vedkommende vil overholde de regelsæt, der fremgår af kontrakten. Derudover skal lejekontrakten indeholde vigtige oplysninger, fx hvad dit barn skal betale månedligt efter markedslejen, og om lejeperioden er tidsbegrænset. Hvis lejen sættes under markedslejen, vil det blive anset som en gave til barnet, som eventuelt vil blive pålagt gaveafgift.
Når du udlejer din købte bolig til dit barn, så kan dit barn få boligsikring, hvilket er et gode, som dit barn ikke kunne nyde godt af, hvis det selv havde købt boligen. Boligsikringen kan opnås, hvis man bor i en helårsbolig og har eget køkken. Fra 2025 kan man højst få udbetalt 62.148 kr. om året. Det udbetalte beløb bliver vurderet efter indkomst, husleje, antal beboere og boligens størrelse. Du kan søge boligstøtte via Borger.dk.
OBS: Det er kun én i husstanden, som kan få boligstøtte, og den bliver udbetalt til den person, som sender ansøgningen. Dvs. at hvis du som forælder ønsker at dit barn skal modtage boligsikring, så bør du sørge for, at dit barn selv indsender ansøgningen og ikke deres roommate.
Hvis foreningen tillader det, har barnet selv mulighed for at fremleje dele af lejligheden, men dette kan få konsekvenser for boligstøtten. Derfor bør dit barn nøje overveje om, hvorvidt han/hun vil have bofæller eller bo alene i lejligheden. Hvis dit barn gerne vil bo sammen med fx en ven/veninde, så skal der formuleres en fremlejekontrakt til dette formål.
OBS: Du kan læse meget mere om forældrekøb, og hvordan du får udarbejdet de forskellige juridiske dokumenter hos PwC Legal.
Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.
Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.
Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.
Søren Berg Jørgensen
Brian Rønne Nielsen
Flemming Eghoff
Lars Vagner Hansen