Se, hvad du skal forholde dig til her.

Få overblik over din formuefordeling og pensionsordning

Få overblik over din formuefordeling og tilrettelæg en værdiskabende pensionsordning

Som selvstændig erhvervsdrivende er der forskellige muligheder, når pensionsordningen skal tilrettelægges. Det kan dog være en udfordring at vælge, hvordan ens formue skal fordeles, og hvordan indbetalingen skal beskattes. Her kan du få et overblik over, hvad du bør vide, når du ønsker at tilrettelægge en pensionsordning.

Hvordan skal din formue fordeles?

Som selvstændig erhvervsdrivende har du, som andre, behov for en pensionsordning, så din formue ikke alene ligger i din virksomhed og i privaten. Det er nemlig vigtigt, at du spreder din risiko, så du ikke kun placerer opsparingen i én kurv. Selv om nedenstående figur viser en afbalanceret formuefordeling er virkeligheden ofte den, at virksomhedsdelen udgør langt den største del. I dette tilfælde forøges risikoen for, at der ikke er penge nok i den tredje alder, da du er afhængig af salgsprisen for virksomheden ved generationsskifte.

Der findes forskellige former for pensionsordninger - se hvilke

Det kan være svært at finde ud af, hvilken type pension, man skal vælge. Livrente, alderspension, ratepension - eller måske en blanding? Valget er typisk baseret på, hvilke ønsker og behov du har samt din skattesituation. Her kan du læse om forskellige pensionsordninger, så du kan skabe et overblik over dine muligheder.

Livsvarig pension (også kaldet livrente)

Dette er en pensionsordning, som sikrer dig en udbetaling, når du går på pension og for resten af livet. Du får typisk pengene udbetalt hver måned, og du kan trække indbetalingerne fra i skat. Du skal dog betale skat af udbetalingerne.

  • Indbetaler du et fast beløb hver måned, får du fradrag for hele indbetalingen, hvis der samlet bliver indbetalt til pensionsordningen i minimum 10 år. Er den samlede indbetaling kortere end 10 år (fx et indskud), kan du fradrage 1/10 af den samlede indbetaling hvert år i 10 år. Ved denne løsning er der ikke et loft over, hvor meget du må indbetale årligt.
  • Indbetaler du på en ophørende livrente, kan du maksimalt indbetale et beløb med fradrag for indbetalinger på op til 60.300 kr. om året (2025).

Ratepension

Dette er en pension, der udbetales i lige store rater (fx hver måned) i en nærmere aftalt periode på mindst 10 år og højst 30 år.

  • Du kan oprette en ratepension indtil 15 år efter, du har nået pensionsudbetalingsalderen. Hvornår du kan begynde, at få udbetalt din ratepension, afhænger af, hvornår du er født, og hvornår din ratepension er oprettet. 
  • Du kan trække indbetalingerne fra i skat, og skal betale skat af udbetalingerne. Du kan maksimalt indbetale et beløb med fradrag for indbetalinger på op til 65.500 kr. om året (2025).

Aldersopsparing (også kaldet aldersforsikring)

Dette er en pensionsordning som kan oprettes privat af dig i en bank - og via din arbejdsgiver (pensionsselskaberne kalder det for Aldersforsikring).

  • Du kan ikke trække dine indbetalinger fra i skat. Til gengæld skal du ikke betale skat af dine udbetalinger. Du kan vælge at få pensionen udbetalt på én gang - eller i mindre portioner.
  • Hvor meget du kan indbetale afhænger af din alder. Hvis du er mere end syv år fra pensionsalderen, kan du indbetale op til 9.400 kr. pr. år (2025). Har du mindre end syv år til at du rammer folkepensionsalderen, kan du maksimalt indbetale 61.200 kr. pr. år (2025).

OBS: Ift. regler som trådte i kraft 1. januar 2019, kan du stadig vælge, at få din aldersopsparing udbetalt som et engangsbeløb. Men nu kan du også vælge, at lade den stå i op til 20 år efter pensionsudbetalingsalderen, eller få den udbetalt i deludbetalinger.

Kapitalpension

Kapitalpension er en pensionsordning, der udbetales som et engangsbeløb.

Kapitalpensionen blev afskaffet i 2013, og det er ikke længere muligt, at få fradrag for indbetalinger.

Du kan læse meget mere om de forskellige størrelsesgrænser for små og mellemstore virksomheder i Årsregnskabsloven (Regnskabshåndbogen):

 

Du kan få ekstra skattefradrag på pension

Det indebærer, at alle kan få et ekstra skattefradrag af indbetalinger til en ratepension eller livsvarig pension på op til 83.800 kr. årligt (2025). Fradraget gives som et ligningsmæssigt fradrag.

  • Fradragets størrelse afhænger af alderen. Har du mere end 15 år til folkepensionsalderen kan du få fradrag på 12% af indbetalinger op til  83.800 kr. x 0,12 = 10.056 kr. i 2025.
  • De, der har 15 år eller færre til folkepensionsalderen, kan få et fradrag på 32% af indbetalinger op til 83.800 kr. Dvs. 83.800 kr. x 0,32 = 26.816 kr.
  • Med det nye skattefradrag vil alle, der indbetaler til pension, helt automatisk få en skattelettelse. Skattebesparelsen får du helt automatisk via et større fradrag i din årsopgørelse og fremadrettet på din lønseddel. Du skal derfor ikke selv gøre noget.

Hvordan vælger man den rette pensionsordning?

Du bør gøre dig mange overvejelser, inden du tilrettelægger en pensionsordning, så du vælger den type, der skaber mest værdi for dig.

Du bør bl.a. tænke over følgende:

  • Hvor stor er din nuværende formue?
  •  Hvornår forventer du at gå på pension?
  •  Hvor stor en formue ønsker du, når du går på pension? Det afhænger bl.a. af den levestandard du ønsker sig som pensionist.
  •  Er det muligt at nå den opsparing der skal til for at dit behov dækkes? Dit behov skal dækkes både i opsparingsperioden og i pensionisttilværelsen.
  • Hvordan bør du spare op? Her skal du bl.a. tænke over de skattemæssige forhold – både i opsparingsperioden og i pensionisttilværelsen. Der er også visse samspilsproblemer der skal tages højde for – sagt med andre ord – de ydelser du kan få fra det offentlige er til dels afhængige af din opsparing og udbetalinger fra din pensionsordning.

Efter at ovenstående er overvejet, kan du med fordel skabe et overblik, ved at lave en beløbsmæssig prognose (langtidsbudget) for opsparingsperioden og for pensionisttilværelsen.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

2329 3718

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Flemming Eghoff

Partner, København, PwC Denmark

3945 3175

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

2974 8717

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

2231 2022

Email

Hide