Skab en sund virksomhed med en forretningsplan

Skab en sund virksomhed med en forretningsplan

Ved opstart af en virksomhed er det en stor fordel at lave en forretningsplan, men hvad skal den indeholde? Læs med her, hvor vi giver dig gode råd.

Når du skal starte en virksomhed, er der rigtig meget, der skal tænkes igennem. For at sikre at din virksomhed får en god start, kan det være en fordel at udforme en forretningsplan. 

Laver du en forretningsplan, har du mulighed for at skabe struktur, så du er sikker på, at du har overblikket over alle væsentlige aspekter i din virksomhed. Du kan her blive klogere på, hvordan du kan udforme en forretningsplan, så din virksomhed får de bedste startbetingelser.  

Inden du begynder arbejdet med din forretningsplan, kan det være en fordel, at du gør dig klart, hvad formålet og idégrundlaget er med netop din virksomhed. 

Forretningsplanen kan også være med til at beskrive, hvilket potentiale din virksomhed har – både i forhold til vækst, produkter, og hvilke styrker og svagheder, der skal være fokus på. Forretningsplanen skaber overblik – både for dig, men også for eventuelle samarbejdspartnere og pengeinstitutter.

Budgetter er ligeledes en vigtig del af forretningsplanen. Du kan læse mere om, hvilke budgetter det vil være en idé at indarbejde i forretningsplanen, og hvordan du gør her.

Hvad er fordelene ved en forretningsplan?

Hensigten med en forretningsplan er, at den skal få dig til at tænke 360 grader rundt om din virksomhed. Med en klar forretningsplan har du mulighed for at bevare overblikket over mange af de aspekter, der er til stede i forbindelse med etableringen af en virksomhed og den videre drift.

Når først du har besluttet dig for, hvilken virksomhedstype du ønsker, er det en god ide at lave en konkret forretningsplan. På den måde sikrer du, at du får lagt en plan for dine produkter, din markedsføring, din kundehåndtering og så videre. 

Spørgsmål, der skal indgå i din forretningsplan

Der er ikke nogle bestemte retningslinjer for, hvordan du skal udforme din forretningsplan, og hvad den skal indeholde. Følgende er dog punkter, du med fordel kan indarbejde.

Hvad sælger du? 

Du skal først og fremmest se på, hvad det er, din virksomhed skal sælge. Gør det derfor klart for dig selv, hvad din virksomhed skal tilbyde. 

En konkretisering heraf vil give dig et godt indblik i den kerneværdi, du skaber for dine kunder, og den forskel, lige præcis din virksomhed gør. 

Eksempler på, hvad en virksomhed kan sælge:

  • Fysisk vare: Tøj
  • Digital vare: App-løsning
  • Serviceydelse: Rengøring

Hvad er virksomhedens kerneaktiviteter? 

Det er vigtigt, at du har et helt klart overblik over, hvilke aktiviteter din virksomhed har som kernekompetence. Når du har det på plads, kan du bedre få et overblik over, hvilke opgaver og arbejdsprocesser der skal udføres for, at din virksomhed fungerer optimalt. 

Efterfølgende er det nødvendigt, at du danner dig et overblik over, hvilke ressourcer der skal bruges til udførelsen af de forskellige aktiviteter. Det gælder både menneskelige, fysiske og finansielle ressourcer. 

Eksempler på ressourcer, som din virksomhed kan have brug for:

  • Fysisk vare: Skal varen sælges online eller i en fysisk butik – eventuelt en kombination af begge
  • Digital vare: Udviklingsmiljøet/udviklere 
  • Service: Personale, serviceminded og kundeorienterede løsninger

Hvor meget koster det dig at drive din forretning?

Det er nødvendigt, at du får vurderet, hvad det rent faktisk vil koste dig at drive din forretning. Find derfor ud af, hvilke omkostninger der er forbundet med driften af din forretning og udform et konkret budget. Det kan sågar være, at du skal lægge flere budgetter.

  • Et etableringsbudget, der giver dig et overblik over omkostningerne, før du får nogle kunder i din virksomhed. 
  • Et likviditetsbudget, der giver dig et overblik over, om du har penge i banken til at betale dine udgifter. 
  • Et driftsbudget, der giver dig et overblik over de løbende omkostninger og dermed fortæller dig, hvor meget du skal omsætte for at have en rentabel forretning. 

Du kan læse mere om de forskellige budgettyper her.

Hvem er din målgruppe? 

Du skal være fuldstændig klar over, hvem din målgruppe – og dermed også dine potentielle kunder – er. Når du ved, hvilket segment du henvender dig til, kan du sørge for at tilpasse dine varer eller ydelser, så du skaber mest muligt værdi for modtagerne. 

For at finde frem til hvem dine kunder er, kan du blandt andet spørge dig selv, hvilke karakteristika der gør sig gældende for dem.

Hvordan modtager du betaling fra dine kunder? 

Når du ved, hvem dine kunder er, skal du beslutte dig for, hvordan du ønsker, dine kunder skal betale for ydelserne. Sæt dig for, om betalingen skal foregå på abonnementsbasis, gennem en licensaftale, ved traditionel betaling eller noget helt fjerde.

Betalingen er vigtig for, at du kan drive en sund forretning. Sørg derfor for, at du har en fast plan for, hvordan betalingen fra dine kunder skal foregå.

Vær opmærksom på, at betalingsbetingelser kan variere fra branche til branche. Sælger du eksempelvis tøj via en fysisk butik eller en webshop afhænger betalingen af, om der betales kontant eller med kreditkort. Sælger du ydelser til større erhvervskunder, kan nogle af disse have deres egne betingelser – i nogle tilfælde op til 60 dage – før du får betalingen for din ydelse.

Hvilken prissætning skal du have? 

Det er vigtigt, at du får fastlagt, hvordan du ønsker, dine kunder skal betale. Den pris, du tager, skal til gengæld også være nøje planlagt. Det er derfor en god idé, hvis du fra begyndelsen får vurderet, om det er bedst for din virksomhed at have en fast prisliste, eller om det er en fordel at justere priserne efter sæsonen eller andre principper.

Inden valget af prissætning kan du overveje, om det vil være relevant for dig at lave en prisstrategi. De tanker, du kan gøre dig er, hvor du vil lægge din pris i forhold til markedet. Det kunne også være overvejelser omkring dit produkt – er det helt unikt, eller er der behov for en lavere pris i etableringsperioden for at komme ind på markedet. 

Hvordan skal dine kunder finde dig? 

Ved udformningen af en forretningsplan skal du også tage stilling til, hvordan dine kunder skal finde frem til din virksomhed og dine produkter. Ønsker du at tage direkte kontakt til kunderne (kanvas-salg), eller skal salget primært foregå gennem netbutikker eller andre typer af mellemled (annoncering og/eller telemarketing).

Det er også vigtigt, du beslutter dig for, hvor kunderne efterfølgende kan finde yderligere information om dine produkter eller services. Det kan for eksempel være på din hjemmeside eller gennem dine forhandlere. 

Efterfølgende skal du tage stilling til, hvilken relation du ønsker at have til dine kunder. Skal den være personlig? Skal der udelukkende være selvbetjening? Eller skal der være automatisk betjening, når kunder handler hos dig? Tænk også gerne over, hvordan du forestiller dig, relationerne skal udvikle sig i forhold til, om du hovedsageligt har engangskunder eller tilbagevendende kunder. 

Har du behov for samarbejdspartnere? 

Det kan sagtens være, det er nødvendigt for dig at indgå et samarbejde med forskellige aktører, før du kan drive den forretning, du drømmer om. Det kan eksempelvis være, du skal have nogle til at stå for din markedsføring, produktudvikling eller lignende. 

Dan dig et præcist overblik over hvilke samarbejdspartnere, der er nødvendige, og hvem der er de rigtige for lige netop din virksomhed. 

Samarbejdspartnere kan eksempelvis være underleverandører, indkøbere, distributører/fragtmænd m.fl.

Læg en plan, når behovene ændrer sig i din virksomhed

Det er ikke kun ved opstarten af din virksomhed, at det kan være en fordel at udarbejde en forretningsplan. Når du kommer længere hen i dit virksomhedsforløb, kan det sagtens vise sig, at det er nødvendigt at lave en forretningsplan for andre processer i din virksomhed. 

Det kan eksempelvis være, det bliver aktuelt at udforme en plan, hvis en ny afdeling skal startes op i virksomheden. Det kan også være en stor fordel at udarbejde en forretningsplan, hvis nye services skal tilbydes, eller nye kundegrupper skal tilgås. 

Det er altid en god idé at lægge en plan for det, der skal ske i din virksomhed. På den måde er du sikret, at du altid har et overblik over, hvad der rører sig, så du ikke glemmer vigtige aspekter.

Vi er ejerlederens betroede revisor, rådgiver og outsourcingpartner

Det gælder uanset størrelsen på din virksomhed, og vi dækker hele Danmark. Få hjælp til alt fra bogføring og regnskab til ESG-rapportering og digitalisering af din virksomhed.

Få et uforpligtende tilbud

Hver dag løser vi opgaver sammen med +20.000 små og mellemstore virksomheder. Kontakt os i dag og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din forretning.

Revision og rådgivning tæt på dig

Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.

Søren Berg Jørgensen

Director, PwC Denmark

2960 5385

Email

Jannick Kjersgaard

Partner, statsaut. revisor, Esbjerg, PwC Denmark

2960 6941

Email

Mads Hornbæk

Partner, statsaut. revisor, Herning, PwC Denmark

2329 3718

Email

Brian Rønne Nielsen

Partner, Hillerød, PwC Denmark

3945 9165

Email

Flemming Eghoff

Partner, København, PwC Denmark

3945 3175

Email

Brian Petersen

Partner, statsaut. revisor, Odense, PwC Denmark

6314 4224

Email

Lars Vagner Hansen

Partner, statsaut. revisor, Ringsted, PwC Denmark

5158 4359

Email

Jan Bunk Harbo Larsen

Partner, statsaut. revisor, Trekantområdet, PwC Denmark

2366 4822

Email

Torben Toft Kristensen

Partner, statsautoriseret revisor, Aalborg, PwC Denmark

2974 8717

Email

Mads Meldgaard

Partner, Assurance, Aarhus, PwC Denmark

2231 2022

Email

Hide